Κοινωνικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων-Η αδυσώπητη αλήθεια των αριθμών

ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΒΟΛΗ*

Ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ) είναι ο κατεξοχήν αρμόδιος τοπικός φορέας που υλοποιεί προγράμματα και δράσεις  στήριξης των ευπαθών ομάδων. Οι επισιτιστικές ανάγκες των αδύναμων οικονομικά συμπολιτών μας είναι πολύ μεγάλες, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης. Το κοινωνικό παντοπωλείο και τα συσσίτια στους ανήμπορους είναι μια σημαντική βοήθεια, αρκεί να είναι συνεχής και αυξανόμενη. Οφείλει η πολιτεία να σταθεί αρωγός, τόσο σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης όσο και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Προκαλούν, όμως,  απογοήτευση τα στοιχεία του οικονομικού απολογισμού του έτους 2020 του ΚΟΔΗΠ που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 8/12/2021. Συγκεκριμένα, επίπροϋπολογισθέντος ποσού 1.260.000,00 ευρώ, που αφορούσε  έξοδα των συσσιτίων του 2020,  δαπανήθηκαν μόλις 462.489,61 ευρώ.  Περίπου 800.000,00 ευρώ λιγότερα. Ποσοστό 36,7% των όσων ψηφίσθηκαν. Αντίστοιχα το ποσοστό για το έτος 2019 ήταν περίπου 40%. Πορεία μείωσης των δαπανηθέντων  κονδυλίων που αφορούν  τον πλέον κοινωνικά σημαντικό κωδικό του προϋπολογισμού του Οργανισμού.

Αποδεικνύεται, τελικά, ότι οι πολιτικές-ιδεολογικές-προπαγανδιστικές  εισηγήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης περί αστικού κράτους, αντιλαϊκών κομμάτων και αδηφάγου Ευρώπης αποτελούν το πρόσχημα της αναποτελεσματικότητας και της αδυναμίας εκτέλεσης των όσων ψηφίζονται. Για το οποιοδήποτε θετικό έργο της σημερινής δημοτικής αρχής, σχετικά με τις κοινωνικές δομές, όχι μόνο συνηγορούμε αλλά και αποδίδουμε τα εύσημα σε όλους όσους προσπαθούν και ιδιαίτερα στους εργαζόμενους. Αποδίδουμε όμως και τις αντίστοιχες ευθύνες στη σημερινή δημοτική αρχή για τις πλημμέλειες και  αδυναμίες.Τα οικονομικά στοιχεία αποδομούν  το αφήγημα της μονοπωλιακής  κοινωνικής ευαισθησίας εκ μέρους των διοικούντων.Ας αντιληφθούν  ότι ασκούν  διοίκηση και ότι φέρουν  ακέραια την ευθύνη.

*Ο Κωνσταντίνος Σβόλης είναι Ιατρός Καρδιολόγος, δημοτικός σύμβουλος της Παράταξης "Πάτρα Ενωμένη"

 

 

Διαβάστε επίσης