Μάρκου-Αναγνωστοπούλου: Ερώτηση για τις καθυστερήσεις στην έκδοση και στην απόδοση των συντάξεων χηρείας

Ερώτηση με πρωτοβουλία των βουλευτών Αχαΐας Σίας Αναγνωστοπούλου και Κώστα Μάρκου με θέμα «Καθυστερήσεις στην έκδοση και στην απόδοση των συντάξεων χηρείας και ιδίως στους δικαιούχους πριν το 2019», κατέθεσαν στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στους Υπουργούς  Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών.

Οπως αναφέρται σε ανακοίνωση των βουλευτών:

"O αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης (κύριων, επικουρικών και εφάπαξ) , παρά τις συνεχείς εξαγγελίες της Κυβέρνησης για γρήγορη και οργανωμένη απόδοση των εκκρεμών κύριων συντάξεων όλων των συνταξιούχων παραμένει σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα. Αναπόφευκτα σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι δικαιούχοι συντάξεων λόγω θανάτου (συντάξεις χηρείας).

Σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών, παρατηρούνται έως και σήμερα αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και αναβολές. Ο ΕΦΚΑ εξακολουθεί να παρουσιάζει μεγάλες λειτουργικές αδυναμίες, οι οποίες οξύνθηκαν την περίοδο της πανδημίας. H παντελής έλλειψη προσωπικού από τα τμήματα εκδόσεων συντάξεων αλλά και η καθυστέρηση υλοποίησης του λογισμικού από την ανάδοχο εταιρεία είναι κάποιοι από τους λόγους που χιλιάδες δικαιούχοι χήροι και χήρες κρατούνται σε καθεστώς αδιεξόδου, αντιμετωπίζοντας ουσιαστικά ακόμα και πρόβλημα επιβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους. Όμως μεγάλη πληγή αποτελεί η απόδοση οριστικών συντάξεων χηρείας με τα έτη γάμου για τους θανόντες μεταξύ των ετών 2016-2019 και η απονομή συντάξεων χηρείας διαδοχικής ασφάλισης, οι οποίες θεωρούνται οι πλέον δύσκολες περιπτώσεις απονομής και η καθυστέρηση τους φτάνει μέχρι και τα 4-5 χρόνια (ΤΑΝ-ΤΣΑΥ-ΤΣΜΕΔΕ-ΝΑΤ) καθώς και το γεγονός ότι οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις δεν αναφέρουν το ποσό της σύνταξης.

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα τέθηκαν οι παρακάτω ερωτήσεις στους αρμόδιους Υπουργούς:

1.Για ποιο λόγο καθυστερεί η χορήγηση των συντάξεων λόγω θανάτου στους δικαιούχους και ιδίως στους δικαιούχους με τα έτη γάμου πριν το 2019;

2.Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, ώστε να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η έκδοση των οριστικών συντάξεων χηρείας αλλά και η άμεση απόδοσή τους στους δικαιούχους και ιδίως στους δικαιούχους πριν το 2019;"

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ