Ο Δεκάλογος της ψέκας

του Πέτρου Τατσόπουλου

 

Εχω την αίσθηση ότι τις τελευταίες ώρες ο «Δεκάλογος της ψέκας» μεταδίδεται στο Διαδίκτυο με την ταχύτητα πυρκαγιάς – μιας διανοητικής πυρκαγιάς που βάλθηκε να καθαρίσει τα ξερόχορτα του διανοητικού μας εφησυχασμού. Ανέβηκε πρόσφατα σ’ έναν λογαριασμό του Twitter, ενεργού ήδη από το 2011, υπό την παιχνιδιάρικη λατινική επωνυμία Urtica Dioica (Τσουκνίδα η Κοινή), κι έκτοτε έχει αναπαραχθεί σε πλείστους όσους mainstream ή λιγότερο mainstream λογαριασμούς. Απολαύστε πρώτα τον «Δεκάλογο» – για την ακρίβεια, τους δέκα συν έναν λόγους των ψεκασμένων – κι επανερχόμαστε:

1) Δεν υπάρχει ιός. 2) Ο ιός (που δεν υπάρχει) είναι τεχνητός. 3) Ο ιός (που δεν υπάρχει και είναι τεχνητός) είναι ακίνδυνος. 4) Ο ιός (που δεν υπάρχει, αλλά είναι τεχνητός και ακίνδυνος) τελικά σκοτώνει, αλλά μόνο ευπαθείς. 5) Τα εμβόλια για τον ιό (που δεν υπάρχει, αλλά είναι τεχνητός, ακίνδυνος και σκοτώνει) είναι πειραματικά. 6) Τα εμβόλια (για τον ιό που δεν υπάρχει, είναι τεχνητός, ακίνδυνος, αλλά σκοτώνει και είναι πειραματικά) έγιναν σε 7 δισ. δόσεις αλλά έχουν μέσα τσιπ, μαγνήτες και έμβρυα. 7) Τα εμβόλια (για τον ιό που δεν υπάρχει, είναι τεχνητός, ακίνδυνος, σκοτώνει, είναι πειραματικά, σε 7 δισ., έχουν τσιπ, μαγνήτες, έμβρυα) είναι μόνο για ευπαθείς. 8) Οι αμπόλιαστοι είναι άτρωτοι στον ιό (που δεν υπάρχει, είναι τεχνητός κ.τ.λ.) και ανυπότακτοι (σαν γαλατικό χωριό). 9) Οι άτρωτοι ανυπότακτοι αμπόλιαστοι κινδυνεύουν απ’ τον ιό και την ακίδα που τους μεταδίδουν οι μπολιασμένοι με τα πειραματικά εμβόλια για τον ιό που δεν υπάρχει, αλλά υπάρχει και είναι τεχνητός, ακίνδυνος αλλά σκοτώνει τους ευπαθείς, στους οποίους δεν ανήκουν οι αμπόλιαστοι. 10) Οταν κολλήσουν οι άτρωτοι αμπόλιαστοι τον ιό (που δεν υπάρχει, είναι τεχνητός, ακίνδυνος και σκοτώνει μόνο ευπαθείς) φταίνε οι μπολιασμένοι που δεν κάνουν τεστ, τα εμβόλια που δεν δουλεύουν και οι γιατροί που θέλουν να τους διασωληνώσουν. + 1) (Γιατί η ψέκα μετακινεί τα δοκάρια του τέρματος και στον δεκάλογο.) Φέρτε τα φάρμακα για τους άτρωτους αμπόλιαστους, που κόλλησαν ακίδα και ιό (που δεν υπάρχει, είναι τεχνητός, ακίνδυνος, σκοτώνει μόνο ευπαθείς) από μπολιασμένους με την 666η δόση απ’ το σατανικό μπόλι.

Ουπς. Αυτή τη φορά, όποιος πάτησε την «Τσουκνίδα», πρέπει πραγματικά να πόνεσε. Η σαρωτική δύναμη του «Δεκαλόγου» δεν οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι συνοψίζει με αληθινά ιλαροτραγικό τρόπο – στο χωριό μου τον λέμε «κλαυσίγελο» – σχεδόν όλα τα παρανοϊκά «επιχειρήματα» των ψεκασμένων για την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά πρωτίστως στη συσσωρευτική επανάληψη των «επιχειρημάτων». Με την προσφυή τακτική της «Τσουκνίδας», κάθε ψεκασμένο «επιχείρημα» δεν περιορίζεται να παραδώσει τη σκυτάλη στο επόμενο «ψεκασμένο» επιχείρημα, αλλά προσκολλάται στο επόμενο σαν διανοητική βδέλλα και το ανατροφοδοτεί με τα δικά της παρανοϊκά αποθέματα. Το πιο σημαντικό; Στο τέλος βρισκόμαστε αντιμέτωποι μ’ ένα «κλειστό κύκλωμα» παραλογισμού, αδιαπέραστου από κάθε απόπειρα διείσδυσης της κοινής λογικής και αυτάρεσκου όσο και μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Σε πιο απλά ελληνικά; Μπετόν αρμέ βλακεία.

Εδώ, στο τέλος, εντοπίζεται και το πιο αξεπέραστο πρόβλημα. Εχω επαναλάβει πολλές φορές, από τότε που πήρε τα πάνω της η κίνηση των αντιεμβολιαστών, όχι μόνο στην Ελλάδα, ότι δεν συγκαταλέγομαι στους αισιόδοξους για την έκβαση. Οσο και αν προσπαθούν οι κυβερνήσεις να «πείσουν» τους πιο φανατικούς από τους οπαδούς του «Δεκαλόγου», είναι καταδικασμένες να σπάνε διαρκώς τα μούτρα τους: δεν μπορείς να πείσεις εκείνον που έχει προ πολλού υποκαταστήσει στην αξιακή του κλίμακα την «πειθώ» με την «πίστη». Κυριολεκτικά; Χτυπάς στου κουφού την πόρτα.

https://www.in.gr/

Διαβάστε επίσης