Βελουτέ κολοκύθας με καραμελωμένα καρύδια

Λίγα πράγματα μπορούν να σε ζεστάνουν και να σε κάνουν να χαλαρώσεις μετά από μια δύσκολη μέρα όσο μια ζεστή, κρεμώδη σούπα. Εντάξει, ίσως και μια ζεστή σοκολάτα.

 

Και εάν ένα από τα αγαπημένα σου υλικά είναι η κολοκύθα εδώ θα δεις τη συνταγή για την τέλεια βελουτέ με το ακόμα πιο τέλειο topping!

 

Υλικά:

Για την κολοκυθόσουπα:

1 ολόκληρη μικρή κολοκύθα
1 σκόρδο
λίγο δεντρολίβανο ή θυμάρι
ελαιόλαδο
3-4 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
 

Για τα καραμελωμένα καρύδια:
1 φλιτζάνι καρύδια, ψιλοκομμένα
1 κουταλιά της σούπας λιωμένο βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
μαύρο πιπέρι
τριμμένη γραβιέρα (επίσης για το topping)

 

Εκτέλεση:
Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόψε την κολοκύθα στη μέση. Αφαίρεσε τους σπόρους και τον πολτό από το κάθε μισό. Χάραξε την επιφάνεια της κολοκύθας με ένα μαχαίρι και τοποθέτησέ τη σε ένα ταψί αλλά μην τη βάλεις ακόμα στον φούρνο.

Καθάρισε το σκόρδο και κόψε το στη μέση. Τρίψε το σκόρδο γύρω από την επιφάνεια της κολοκύθας. Ρίξε λίγο θυμάρι και το κάθε μισό σκόρδο σε κάθε κολοκύθα. Περίχυσε με ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Ψήσε για 45 λεπτά (περισσότερο ή λιγότερο ανάλογα με το μέγεθος της κολοκύθας).

Εντωμεταξύ, σε ένα μικρό μπολ ανακάτεψε το βούτυρο, την καστανή ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι. Όταν είναι έτοιμη η κολοκύθα, πρόσθεσε τα καρύδια σε εάν τηγάνι και ανακάτεψέ τα με το μείγμα βουτύρου για λίγο.

Αφαίρεσε τα βότανα από το εσωτερικό της κολοκύθας. Ρίξε τη σάρκα της κολοκύθας στο μούλτι και πρόσθεσε 3-4 από τις ψημένες σκελίδες σκόρδου. Πρόσθεσε περίπου 1 φλιτζάνι ζωμό και πολτοποίησε μέχρι να γίνει πολύ λείος.

Μετάφερε την πολτοποιημένη σούπα σε μια κατσαρόλα. αλατοπιπέρωσε, πρόσθεσε την κρέμα γάλακτος και ανακάτεψε σιγά σιγά.

Σέρβιρε τη σούπας με τα τριμμένα καρύδια από πάνω και λίγη τριμμένη γραβιέρα.

 

Πηγή

Διαβάστε επίσης