Φωκίων Ζαΐμης: Τρεις περιφέρειες αντιδρούν στην κατάργηση ειδικής υπηρεσίας

 

Σε ανάρτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Φωκίων Ζαΐμης αναφέρει:
Επιστολή, παρέμβαση των 3 Περιφερειών για τη Διαχειριστική του Interreg στη Θεσσαλονίκη.
Η περιφερειακή ανάπτυξη και διακυβέρνηση αλλά και η αποκέντρωση υπηρεσιών από την Αθήνα έχει ουσία και την εννοούμε ως αιρετοί στις Περιφέρειες. Για το λόγο αυτό στείλαμε σήμερα κοινή επιστολή των περιφερειών Ηπείρου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας στον υπουργό Ανάπτυξης και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς με θέμα την αντίθεσή μας, στην πρόθεση κατάργησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης των Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG στη Θεσσαλονίκη, όπως προβλέπει το σχέδιο Νόμου ΕΣΠΑ 2021-2027 καθότι δεν υπάρχει κανένας, διοικητικός, οικονομικός ή άλλος ουσιώδης λόγος για αυτό αλλά ούτε και για την μεταφορά της στην Αθήνα.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ Καποδίστριας κι εγώ μεταξύ άλλων τονίζουμε ότι οι Περιφέρειές μας, έχουν πολυετή αγαστή συνεργασία με την εν λόγω Διαχειριστική Αρχή .Η φιλοσοφία της γεωγραφικής εγγύτητας και της περιφερειακής αποκέντρωσης που οδήγησαν το 2006 την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην εγκατάσταση της Ε.Υ.Δ. του INTERREG στη Θεσσαλονίκη καθώς και η αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης Υπηρεσίας όλα αυτά τα χρόνια, δεν συνάδουν με τη σχεδιαζόμενη κατάργηση της και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της στην Αθήνα.
Οι Περιφέρειές μας έχουν ως κεντρικό άξονα δράσης, την ενδυνάμωση της φιλοσοφίας αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων και πόρων από το κέντρο προς την περιφέρεια ώστε να ανταποκριθούν με συγκεκριμένα έργα σε περιοχές είτε παραμεθόριες είτε δυσπρόσιτες και με χαμηλούς δείκτες ανάπτυξης. Γι’ αυτό στηρίζουμε τη διατήρηση της δομής του INTERREG στη Θεσσαλονίκη, μια δομή με, όπως αποδείχτηκε, πολύτιμους συμπαραστάτες στο δύσκολο έργο της αναπτυξιακής διαδικασίας, στο οποίο είμαστε όλοι ταγμένοι.
 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ