Αλέξης Τσίπρας: «Με το πρόστιμο των 100 ευρώ οι εύποροι εξαγοράζουν την άρνηση στον εμβολιασμό»

Για εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης στην διαχείριση της πανδημίας έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, και πρόσθεσε ότι η υποχρεωτικότητα συνιστά «σαμποτάζ στην προσπάθεια να πείσουμε την ελληνική κοινωνία για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Flash Δυτικής Μακεδονίας, καθώς αύριο περιοδεύει στον νομό Κοζάνης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η χώρα βρίσκεται εν μέσω μίας διπλής πανδημίας, πανδημία κορονοϊού και πανδημία της ακρίβειας και καταλόγισε στην κυβέρνηση έλλειψη σχεδίου και στρατηγικής, αλλοπρόσαλλες αποφάσεις και κυνισμό.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του έχουν το πιο κρίσιμο έλλειμμα σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας έλλειμμα αξιοπιστίας» και εξήγησε: «Εδώ έχουμε γενικευμένη κρίσης εμπιστοσύνης (υπάρχουν αρνητές εμβολίου, αρνητές απογραφής) που την επιτείνει η αλλοπρόσαλλη απόφασή του, να προχωρήσει σε μία διαδικασία ποινών, μία τιμωρητική διαδικασία στους άνω των 60. Βλέπουμε αντιφάσεις και παλινωδίες που συγκροτούν μία εικόνα έλλειψης στρατηγικής, σχεδίου και διαχειριστική ανεπάρκεια».

Ακολούθως ανέδειξε τις αντιφάσεις του πρωθυπουργού: «Ο κ. Μητσοτάκης μόλις πριν από 20 ημέρες έβγαινε και υπερασπιζόταν την αντίληψη ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν μπορούν και δεν έχουν δικαίωμα να υποχρεώσουν κανέναν να εμβολιαστεί. Ο υπουργός Υγείας, ο κ. Πλεύρης, σε πρόσφατες δηλώσεις του μίλησε για αντισυνταγματικότητα σε ότι αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και με ρητορική ιδιαίτερα οξεία.

Όταν εμείς τους ζητούσαμε να εφαρμόσουν πιο αυστηρά μέτρα σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, όταν τους ζητούσαμε να πάρουν πολιτικό κόστος και να επιβάλλουν rapid test για την είσοδο στους ναούς, όταν τους λέγαμε επιβάλλεται οι αστυνομικοί που κάνουν τους ελέγχους να είναι εμβολιασμένοι, εκείνοι ήταν αντίθετοι. Και ξαφνικά από εκεί που ήταν στο άσπρο πήγανε στο μαύρο. Και πάνε σε μία λογική καθολικής υποχρεωτικότητας στους άνω των 60».

Ρώτησε δε, εάν είναι υποχρεωτικότητα ή εάν συναρτάται με την οικονομική δυνατότητα του καθενός να εξαγοράσει το δικαίωμα στην άρνηση και εξήγησε: «Ένας εύπορος άνω των 60 θα του είναι πιο εύκολο να δώσει 100 ευρώ για να εξαγοράσει την άρνηση στον εμβολιασμό. Ο φτωχός όμως ηλικιωμένος που παίρνει μία σύνταξη 400 ή 600 ευρώ, το να δώσει 100 ευρώ το μήνα είναι απαγορευτικό». Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε μία επιλογή που ουσιαστικά συνιστά σαμποτάζ στην προσπάθεια να πείσουμε την ελληνική κοινωνία για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

Είναι επίσης μία απόπειρα που έχει συνταγματικού χαρακτήρα προβλήματα…». Εξέφρασε φόβο ότι «θα έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα, θα αναζωπυρωθεί ένα ρεύμα αντιεμβολιαστικής δημαγωγίας. Όσοι είναι αποφασισμένοι θα οχυρωθούν πίσω από την άρνηση και θα δημιουργηθεί μέσα στην ελληνική κοινωνία ένα κλίμα κοινωνικού αυτοματισμού και διχασμού, τόσο ανάμεσα στους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους όσο και ανάμεσα στους γηραιότερους και στους νεότερους. Κάτι που είναι το απόλυτο μίγμα της κοινωνικής διάλυσης. Όταν δεν έχεις κοινωνική συνοχή και εμπιστοσύνη δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις έναν συλλογικό κίνδυνο όπως αυτός της πανδημίας».

Ο κ. Τσίπρας απέρριψε το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι έχει εξαντλήσει όλα τα μέσα πριν καταφύγει στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους άνω των 60: «Δύο χρόνια δεν έχουνε ουσιαστικά στηρίξει με μόνιμο προσωπικό το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έχουν αφήσει τους συμπολίτες μας να πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ. Είμαστε η χώρα στην Δυτική Ευρώπη με το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων. Αυτό δεν είναι κάτι που δεν μπορούσε να αποτραπεί, είχαν δύο χρόνια για να προετοιμαστούν και φωνάζαμε διαρκώς δύο χρόνια ενίσχυσε, στήριξε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σήμερα που μιλάμε το ΕΣΥ έχει 9.000 λιγότερους υγειονομικούς εργαζόμενους από ότι όταν το παραδώσαμε εμείς. Αυτά είναι εγκληματικές ευθύνες. Εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε μία στρατηγική που ήταν λάθος από την αρχή μέχρι το τέλος…Πανηγύρισε τρεις φορές το τέλος της πανδημίας ο κ. Μητσοτάκης. Μέχρι προχθές μας μιλούσε για πανδημία ανεμβολίαστων, ενώ έχουμε 15% σε ΜΕΘ εμβολιασμένους».

Αλέξης Τσίπρας: Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα πάντα στην βάση κόστους οφέλους

Για την κατάσταση στα Νοσοκομεία ανέφερε: Η κυβέρνηση πέρα από το ότι επιβεβαιώνει την αποτυχία της με τον τιμωρητικό εμβολιασμό, επιβεβαιώνει και την ακραία νεοφιλελεύθερη λογική της. Αντιμετωπίζει τα πάντα στην βάση του κόστους και του οφέλους. Δεν σπαταλάμε, λένε, για να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας γιατί είναι πολυτέλεια να έχουμε όσες ΜΕΘ χρειάζεται για να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές. Στον προϋπολογισμό του 2022 εν μέσω πανδημικής κρίσης προϋπολογίζει 800 εκατ. ευρώ λιγότερα για την υγεία, μειώνει δηλαδή τις δημόσιες δαπάνες. Και είναι σαφές ότι αν είχαμε προσλήψεις μόνιμων γιατρών και ανάπτυξη περισσότερων κλινών και μονάδων ΜΕΘ θα είχαμε καλύτερα ποσοστά όσον αφορά την θνητότητα των συμπολιτών μας. Αντιμετωπίζει με μία ακραία λογιστική αντίληψη την ανθρώπινη ζωή».

Θύμισε ότι ο Στέλιος Πέτσας έλεγε ότι θα ήταν πεταμένα λεφτά αν ακολουθούσαν αυτό που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ για κλίνες ΜΕΘ και πρόσθεσε: «Και σήμερα έχουμε 150 συμπολίτες μας εκτός ΜΕΘ που θα φθάσουν ή θα ξεπεράσουν τους 200 μέχρι τα Χριστούγεννα ενώ οι θάνατοι θα είναι 100 ημερησίως. Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα ο πρωθυπουργός της χώρας προστατευμένος πίσω από αυτούς τους επικοινωνιακούς αερόσακους με τα εκατομμύρια που μοιράζει δεξιά και αριστερά σε ΜΜΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά».

Επανέλαβε ότι «πρέπει αύριο το πρωί να γίνει επίταξη των ιδιωτικών Νοσοκομείων, είμαστε σε πόλεμο και πρέπει να διαθέσουμε όλες τις δυνάμεις. Πρέπει όσες μονάδες ΜΕΘ έχουν προσβάσιμες και διαθέσιμες να διατεθούν. Πρέπει να γίνουν προσλήψεις γιατρών, να αναθεωρηθεί ο προϋπολογισμός που μειώθηκε κατά 800 εκατ. ευρώ. Να αυξηθούν οι ΜΕΘ γιατί είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη που πληρώνει φόρους να έχει αξιοπρεπή περίθαλψη». Τέλος καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι «αρνείται κάθε πρόταση συνεννόησης και θεωρεί ότι μπορεί με επικοινωνιακές λογικές και δημαγωγία να ξεπεράσει μία κρίση που αγγίζει κάθε ελληνική οικογένεια. Έχει αποφασίσει να χρεωθεί όλες τις πολιτικές ευθύνες και νομίζω ότι η πολιτική ευθύνη για την τραγωδία που βιώνει σήμερα η κοινωνία του ανήκει αποκλειστικά».

Σε απόγνωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού

Για την Δυτική Μακεδονία όπου θα περιοδεύσει αύριο ανέφερε: «Είναι μία περιοχή που μαστίζεται από την ανεργία. Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα είναι κύριο χαρακτηριστικό. Επάνω στην ενεργειακή κρίση και την κρίση ακρίβειας ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να στερήσει τον δημόσιο χαρακτήρα από την Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και να αφήσει όλους τους καταναλωτές με υπέρογκα τιμολόγια.

Διότι εκεί που η ΔΕΗ συγκρατούσε τις τιμές και στήριζε την κοινωνική συνοχή, παίζει σήμερα έναν ρόλο ανταγωνισμού με τους ιδιώτες παρόχους για το ποιος θα έχει τις υψηλότερες χρεώσεις. Και βλέπουμε ένα φαινόμενο που δεν είναι εύκολα εξηγήσιμο. Δεν μπορεί η Ελλάδα που είναι μία μικρή χώρα να είναι πρωταθλήτρια στις τιμές του ρεύματος για μήνες τώρα. Έχει τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη και φοβάμαι ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα δουν υπέρογκες αυξήσεις και τον Δεκέμβριο και τον Γενάρη και τον Φλεβάρη που θα βγάλουν εκτός προϋπολογισμού την μέση οικογένεια.

Αν κάποιος έχει μεγάλα εισοδήματα θα ανταπεξέλθει, αν κάποιος έχει μεσαία εισοδήματα θα βρεθεί αντιμέτωπος με το σύνδρομο της τρίτης εβδομάδας, να μην έχει υπόλοιπο να βγάλει το μήνα. Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να κοιτάζει σαν τροχονόμος την έκρηξη της ακρίβειας. Αναφέρθηκε στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας λέγοντας: «Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν φθάνουν ούτε για ζήτω, είναι μέτρα με αποσπασματικότητα, με προχειρότητα, με ερασιτεχνισμό. Όταν λέγαμε ότι έρχεται κύμα ακρίβειας που δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί, βγήκε ανακοίνωση για 9 ευρώ στην μεγαβατώρα και δωρεάν γκιγκαμπάιτς για τους νέους. 20 ημέρες μετά ανακάλυψε ότι δεν είναι αρκετά τα μέτρα και το 9 το έκανε 18, το 18 το έκανε 30 αλλά όταν οι αυξήσεις είναι της τάξεως των 150, 200, 300 ευρώ τα 20 και 30 ευρώ δεν κάνουν καμία διαφορά. Και βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και κυρίως των επαγγελματιών σε απόγνωση. Εμείς τους λέμε κρίσιμο ζήτημα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, που είναι χαμηλότερος από το 2009 και ο χαμηλότερος στην Δυτική Ευρώπη, συγκρινόμαστε μόνο με την Ανατολική Ευρώπη. Για εμάς είναι κρίσιμο θέμα η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα κατώτερα επίπεδα που επιτρέπει η Ευρωπακή Επιτροπή, ώστε να δοθεί μία ουσιαστική ανάσα. Και αυτό σημαίνει χαμηλότερη βενζίνη».

Ανανέωση στις καθοδηγητικές θέσεις

Κλείνοντας αναφέρθηκε στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι βασικός στόχος είναι «η επικοινωνία με τους πολίτες -που στέρησε η πανδημία… Είμαι κάθε εβδομάδα έξω από την Αθήνα, προσπαθώ να πιάσω τον παλμό των κοινωνιών». Πρόσθεσε ότι στόχος του Συνεδρίου είναι «η ουσιαστική και βαθιά ανανέωση στελεχών στις καθοδηγητικές θέσεις χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι παλαιότεροι δεν θα έχουν λόγο. Είναι όμως μία αναγκαία διαδικασία που θα μας κάνει πιο ισχυρούς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ