ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Υποδομών & Μεταφορών
Μόνο οργή και αγανάκτηση προκαλούν πλέον οι εικόνες καταστροφής από τις πλημμύρες που συνεχίζουμε να βλέπουμε στο νομό Ηλείας και μάλιστα σε περιοχές που δεν είχαν πληγεί από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.
Αποκορύφωμα αυτή τη φορά ήταν ο τραγικός θάνατος του εκπαιδευτικού, το αυτοκίνητο του οποίου παρασύρθηκε από τα νερά, σε μια περιοχή που δοκιμάζεται σταθερά σε κάθε βροχόπτωση, αναδεικνύοντας με τον πιο τραγικό τρόπο τη γύμνια της αντιπλημμυρικής προστασίας του λαού μας, που δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και το κράτος.
Οι δικαιολογίες περί “έντονων καιρικών φαινομένων” και “κλιματικής κρίσης”, μετατοπίζουν την αιτία του προβλήματος από την εγκληματική πολιτική του κεφαλαίου, που βάζει τα πάντα -ακόμα και την ίδια τη ζωή του λαού μας- στη ζυγαριά του κόστους -οφέλους, τάχα στη “φύση που εκδικείται”.
Το αντίθετο όμως ομολογούν τα ακαθάριστα αρδευτικά κανάλια, οι πάνω από 50 κλήσεις στην Πυροσβεστική για άντληση υδάτων από σπίτια, καταστήματα, υπόγεια σε Βάρδα, Καρδιακαύτι, Τραγανό, Λεχαινά, Βαρθολομιό, Γαστούνη, η παρέμβαση ακόμα και τρακτέρ για τον απεγκλωβισμό μαθητών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βαρθολομιού από τους γύρω πλημμυρισμένους δρόμους, όπως και οι πλημμυρισμένες λυόμενες αίθουσες στο Γυμνάσιο και το Λύκειο Βαρθολομιού, που σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν εικόνα του 21ου αιώνα. Οι κακοτεχνίες στο κέντρο του Βαρθολομιού, όπου ο κεντρικός δρόμος είναι υπερυψωμένος με αποτέλεσμα τα νερά της βροχής να καταλήγουν μέσα στα μαγαζιά κάθε φορά που βρέχει, δεν είναι “έκτακτο” φαινόμενο.
Στην Μπούκα Γαστούνης, καλλιέργειες και δρόμοι έγιναν ένα από το νερό που έχει πλημμυρίσει τα πάντα, φέρνοντας σε απόγνωση τους αγρότες της περιοχής ενώ τα ποτάμια γέμισαν και μεταφέρουν φερτά υλικά.
Η υπερχείλιση ποταμού στο 55ο χλμ της Πατρών – Πύργου, οδήγησε στη διακοπή της κυκλοφορίας δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στη μετακίνηση των οχημάτων. Το ίδιο συνέβη και στο δρόμο Βαρθολομιό – Αρκούδι αλλά και σε Βάρδα και τον υπόλοιπο κάμπο όπου πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα. Ζημιές προκλήθηκαν σε καλλιέργειες, κυρίως σε πορτοκάλια αλλά και θερμοκήπια με κηπευτικά.
Επίσης για άλλη μία φορά, πλημμύρισε και το Νοσοκομείο των Κρεστένων και ειδικότερα ο εξωτερικός χώρος και τα υπόγεια, μίας δομής που ουσιαστικά λειτουργεί ως Κέντρο Υγείας.
Οι καταστροφές από πλημμυρικά φαινόμενα τελικά σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα κάθε φορά στην Ηλεία, επιβεβαιώνουν ότι στο σημερινό καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί να διασφαλιστεί πραγματική προστασία του λαού από πλημμύρες κι άλλες καταστροφές.
Η καπιταλιστική ιδιοκτησία στη γη, οι ανταγωνισμοί για τις χρήσεις της και η εμπορευματοποίηση του νερού καθιστούν αδύνατο τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων, που πρέπει να ξεκινά από την πρόβλεψη και την ολοκληρωμένη διαχείριση της χρήσης γης, των βουνών και των δασικών οικοσυστημάτων, του υδρολογικού κύκλου, μέχρι τα αναγκαία έργα υποδομής.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:
Να αποζημιωθούν άμεσα και στο 100% των ζημιών όλοι οι πληγέντες και για όλες τις ζημιές που έχουν υποστεί.
Να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτων και της αντιπλημμυρικής προστασίας για μην επαναληφθούν με την επόμενη βροχόπτωση ανάλογα ή και χειρότερα προβλήματα.
Να ενισχυθούν συνολικά οι μηχανισμοί του κράτους για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών που υποχρηματοδοτούνται και είναι υποστελεχωμένοι, με ελλιπή μέσα και εξοπλισμό.
Οι Βουλευτές
Καραθανασόπουλος Νίκος
Παπαναστάσης Νίκος