Σία Αναγνωστοπούλου: Πανηγυρική θεσμική δικαίωση για την εμβληματική μεταρρύθμιση στα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας

Δήλωση της βουλευτού Αχαΐας και Τομεάρχη Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σίας Αναγνωστοπούλου για τις αποφάσεις του ΣΤΕ που δικαιώνουν τη μεταρρύθμιση, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία οδήγησε στη δημιουργία της Ένωσης Δικαιούχων  Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ):

 

Πανηγυρική θεσμική δικαίωση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την εμβληματική μεταρρύθμιση στα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, επί της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησε στη θέση της ΑΕΠΙ να δημιουργηθεί ένας αυτοδιοικούμενος οργανισμός πνευματικών δικαιωμάτων στον χώρο της μουσικής.

Η σπουδαία αυτή εξέλιξη πρώτα απ’ όλα ανήκει στους ίδιους τους δημιουργούς.

Ως ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ συνεχίζουμε να στεκόμαστε δίπλα τους, ιδίως μέσα στη συνθήκη της πανδημίας και της κυβερνητικής αδιαφορίας.

 

Αναλυτικά η δήλωση:

Το πλέγμα νομοθετικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας έδωσε τη δυνατότητα και τα εργαλεία να σπάσει το χρονίζον απόστημα της ΑΕΠΙ, να διασφαλιστεί το αρχείο με τα δεδομένα των πνευματικών έργων των δημιουργών, να κρατηθεί ζωντανό το σύστημα είσπραξης και διανομής των δικαιωμάτων τους και τελικά, να αποφασίσουν οι ίδιοι οι δημιουργοί τι θέλουν για τη διαχείριση των πνευματικών τους δικαιωμάτων. Ως αποτέλεσμα στη θέση της ΑΕΠΙ δημιουργήθηκε, μέσα σε κλίμα πρωτοφανούς σύμπνοιας μεταξύ των δημιουργών που επιτεύχθηκε την άνοιξη του 2019, η Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ), ένας αυτοδιοικούμενος οργανισμός πνευματικών δικαιωμάτων στον χώρο της μουσικής. 

Την εμβληματική αυτή μεταρρύθμιση δεν στήριξε, ούτε κοινοβουλευτικά ούτε πολιτικά, η Νέα Δημοκρατία ως αξιωματική αντιπολίτευση, όπως και τόσες άλλες που έγιναν την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τις εκλογές, ως κυβέρνηση, επιδίωξε να την ακυρώσει, με αδικαιολόγητες καθυστερήσεις της υπουργού Πολιτισμού στα ελάχιστα διοικητικά βήματα που απέμεναν. Ωστόσο, κάτω από τις σφοδρές αντιδράσεις όλων των δημιουργών, ανεξαρτήτως πολιτικών απόψεων, αναγκάστηκε να «ανακρούσει πρύμναν» και σύρθηκε, εκούσα άκουσα, να την εφαρμόσει.

Τώρα, με την έκδοση των αποφάσεων 2105/21 και 2106/21 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, πέφτουν οριστικά στο κενό οι προσπάθειες δικαστικής ακύρωσης όσων είχαν επιτευχθεί και έρχεται πανηγυρικά η θεσμική δικαίωση. Επιβεβαιώθηκε στο ανώτατο δικαστικό επίπεδο ότι, μπροστά στην έκτακτη κατάσταση που διαμορφώθηκε από τη χρόνια κακοδιαχείριση και την επακόλουθη κατάρρευση της ΑΕΠΙ, η θεσμική παρέμβαση της Πολιτείας, επί της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν επιβεβλημένη και απολύτως σύννομη.

Η σπουδαία αυτή εξέλιξη πρώτα απ’ όλα ανήκει στους ίδιους τους δημιουργούς.

Ως ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ συνεχίζουμε να στεκόμαστε δίπλα τους και να στηρίζουμε την πνευματική δημιουργία. Ιδίως τη σημερινή περίοδο που η πανδημία και η αδιαφορία της κυβέρνησης για τις συνέπειες της στον Πολιτισμό, έχουν στερήσει τους ανθρώπους της τέχνης και της δημιουργίας από τα κύρια μέσα βιοπορισμού τους.

 

Διαβάστε επίσης