Κιμαδοπίλαφο στη φόρμα

 

Υλικά

Μερίδες: 6

 50 ml ελαιόλαδο
 1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
 400 ml μοσχαρίσιος κιμάς
 100 ml κονιάκ (ή σκούρο ρούμι ή ουίσκι)
 1 μέτριο καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, τριμμένο
 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, με το χυμό τους, τα οποία θα ψιλοκόψουμε
 λίγη πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
 2 φλιτζάνια κίτρινο ρύζι για πιλάφι
 1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη γραβιέρα της αρεσκείας μας
 1 φλιτζ. τσαγιού τυρί κρέμα (τύπου Φιλαδέλφεια), πλήρες ή ελαφρύ, καλά χτυπημένο με το σύρμα, μέχρι να αφρατέψει
 1 φλιτζ. τσαγιού πολύ ψιλοκομμένα ανάμεικτα φύλλα από φρέσκα μυρωδικά της εποχής και της αρεσκείας μας (π.χ. μαϊντανός, άνηθος, φρέσκος δυόσμος, μυρώνια κ.ά.) ή μόνο μαϊντανός
 αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Για το κιμαδοπίλαφο στη φόρμα, βάζουμε τον κιμά στην καυτή κατσαρόλα και αρχίζουμε να τον «σπάμε» με μια κουτάλα προτού προλάβει να ψηθεί σε μεγάλα, ενιαία κομμάτια.
Ξεκινάμε το καβούρδισμα του κιμά, χωρίς να χαμηλώσουμε τη φωτιά και χωρίς να προσθέσουμε λάδι. Οι κινήσεις μας πρέπει να είναι γρήγορες, ώστε ο κιμάς να γίνει σπυρωτός και να καβουρδιστεί ομοιόμορφα.
Βλέπουμε πως ο κιμάς αρχίζει να βγάζει τα υγρά του, τα οποία πρέπει να «πιει» γρήγορα, γιατί κινδυνεύει να βράσει μέσα σε αυτά αντί να καβουριστεί.
Γι’αυτόν το λόγο είναι σημαντικό,πέρα από την ευρύχωρη κατσαρόλα, η φωτιά να είναι δυνατή και οι κινήσεις μας νευρικές και ταχύτατες.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για περίπου 4 - 5 λεπτά μέχρι όλος ο κιμάς να αλλάξει χρώμα (να γίνει δηλαδή γκριζωπός), να γίνει σπυρωτός και να κοχλάσουν έντονα τα υγρά που συνεχίζει να βγάζει.
Δεν σταματάμε λεπτό να ανακατεύουμε.

Μόλις ο κιμάς αρχίσει να «αρπάζει», προσθέτουμε το λάδι και το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2 - 3 λεπτά.
Σβήνουμε με το κονιάκ και μετά από 2 λεπτά ρίχνουμε το καρότο και την ντομάτα.
Αλατοπιπερώνουμε και μόλις κοχλάσει καλά το υγρό, χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 15 λεπτά.
Ρίχνουμε την πάπρικα, το ρύζι και 3 φλιτζάνια βραστό νερό, δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε ανακατεύοντας κάθε τόσο μέχρι να γίνει το ρύζι, για περίπου 20 λεπτά.
Δεν προσθέτουμε εξαρχής περισσότερο νερό (τα 2 φλιτζάνια ρύζι θέλουν κανονικά 4 φλιτζάνια υγρό), καθώς η σάλτσα του κιμά έχει τα δικά της υγρά. αν, όμως, χρειαστεί, προσθέτουμε κατά το μαγείρεμα λίγο ζεστό νερό επιπλέον.
Στο τέλος του μαγειρέματος, οι κόκκοι του ρυζιού πρέπει να έχουν μαλακώσει και αφρατέψει και το φαγητό να έχει πιει σχεδόν όλο το υγρό.
Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.

Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για 5 λεπτά και προσθέτουμε τη γραβιέρα, το τυρί κρέμα και τα μυρωδικά της επιλογής μας.
Ανακατεύουμε καλά και το μεταφέρουμε σε μια μεγάλη, στρογγυλή φόρμα για κέικ, με τρύπα στο κέντρο.
Τη σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη, αφήνουμε το κιμαδοπίλαφο να κρυώσει για περίπου 15 λεπτά και το ξεφορμάρουμε προσεκτικά, μέσα σε μια μεγάλη πιατέλα.

https://www.gastronomos.gr/

Διαβάστε επίσης