Στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου

του Φωκίωνα Ζαΐμη, Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας



Το κόστος της βενζίνης στις ΗΠΑ σε συνέχεια των τελευταίων εκλογών ανεβαίνει σταθερά από πέρσι και πλησιάζει τα 4 δολάρια το γαλόνι έναντι περίπου 2,5 πέρυσι.

Δηλαδή μια αύξηση περίπου 60%% σε ένα χρόνο, αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων φυσικά, και της αλλοπρόσαλλής ενεργειακής πολιτικής, εκούσια ή ακούσια εναντίων των υδρογονανθράκων της νέας παγκόσμιας πολιτικής ελίτ.

Το αποτέλεσμα το βιώνει ο κόσμος με ακρίβεια και ελλείψεις όχι μόνον στις ΗΠΑ αλλά παντού.

Ετσι λοιπόν αναγκάστηκε ο αμερικανός πρόεδρος να ανακοινώσει προχθές την διάθεση ποσότητας από τα περίφημα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ στην αγορά για να αυξηθεί η προσφορά, που ίσως συγκρατήσει κάπως τις ανοδικές τιμές πετρελαίου.

Το αυτό σε συνεννόηση και με την Ινδία, Ιαπωνία, Ν. Koρεα, ΗΒ και Κίνα.

Προσωπική μου άποψη, είναι ότι αυτό είναι μια σταγόνα στο νερό καθότι αφενός η αγορά είναι πολύ πιο βαθιά για να επηρεαστεί μακροπρόθεσμα αλλά και η ψυχολογία αφενός έχει τρωθεί σημαντικά με ανακοινώσεις τρισεκατομυρίων δημοσίου χρήματος σε πράσινη ανάπτυξη και αφετέρου οι χρηματοοικονομικές στρόφιγγες των ''fund'' και των τραπεζών έχουν προσωρινά κλείσει για ''μη'' πράσινες επενδύσεις. Προσωρινά θεωρώ.

(από ανάρτηση στο facebook)
 

Διαβάστε επίσης