Αλέξης Τσίπρας: Η πραγματικότητα διαφέρει από την ωραιοποιημένη εικόνα της κυβέρνησης

Κριτική στην κυβέρνηση ότι «αναμασά οικονομικές συνταγές του παρελθόντος που απέτυχαν και μας οδήγησαν σε πτώχευση», αντί να συμμετέχει στην παγκόσμια συζήτηση που αναπτύσσεται για αλλαγή παραδείγματος, για μια νέα οικονομική πολιτική που θα έχει στόχο τη μείωση των ανισοτήτων, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη που θα συμπεριλαμβάνει όλους, ΜμΕ, εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνοντας χαιρετισμό στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε για τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και της «διπλής πανδημίας» του κορονοϊού και της ακρίβειας, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορείς να επαναλαμβάνεις την ίδια συνταγή και να αναμένεις διαφορετικά αποτελέσματα. «Χωρίς αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, χωρίς να δίνει σημασία στην εγχώρια παραγόμενη αξία, χωρίς βιομηχανική πολιτική, χωρίς να πιστέψουμε στην παραγωγική δυναμική των ΜμΕ, υποτιμώντας την αξία της εργασίας, δεν μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον», είπε. Καταλόγισε στην κυβέρνηση προσπάθεια ωραιοποίησης της οικονομικής πραγματικότητας, σχολιάζοντας παράλληλα ότι «κάθε φορά που μια κρίση κορυφώνεται, είτε της ακρίβειας είτε της πανδημίας, μιλά για παροδικά φαινόμενα που θα περάσουν σε λίγους μήνες». «Δυστυχώς, όμως, για την ελληνική κοινωνία και οικονομία στην πανδημία έχει ήδη διαψευστεί», υποστήριξε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα κοινωνικό μέρισμα που δυο μέρες πριν ο κ. Σταϊκούρας δεν το είχε εντάξει στον προϋπολογισμό. Σημείωσε πως η διαφορά δεν είναι ότι το ‘16, το ‘17, το ‘18 ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε τριπλάσιο κοινωνικό μέρισμα από αυτό που δίνει σήμερα η ΝΔ και που τότε το χαρακτήριζε ‘ψίχουλα’, αλλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε κοινωνικό μέρισμα από την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας, «ενώ σήμερα η κυβέρνηση δίνει κοινωνικό μέρισμα από τα δανεικά γιατί το έλλειμμα είναι στο 7%».

Είπε ότι η ίδια η πρόβλεψη της κυβέρνησης μέσω του κατατεθειμένου προϋπολογισμού προβλέπει σωρευτική ανάπτυξη 11,7% για το 2021 και το 2022, για να τονίσει, όμως, πως «με την επίδοση αυτή η ελληνική οικονομία στο τέλος του επόμενου χρόνου θα έχει καθαρή αύξηση του ΑΕΠ μόλις 1,7% σε σύγκριση με το 2019, δηλαδή θα έχει μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης από αυτόν που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2ο τρίμηνο του 2019, που ήταν 3,2%». Σχολίασε ότι αυτό είναι λογικό αφού η χώρα μας «είχε τη μεγαλύτερη ύφεση στην διάρκεια της πανδημίας ενώ ο αναπτυξιακός ρυθμός είχε φρενάρει ήδη πριν την έκτακτη ανάγκη της πανδημίας».

Κατόπιν αυτών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστήριξε ότι «η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από αυτή της ωραιοποίησης» και ότι «οι επιλογές της κυβέρνησης που είναι κολλημένες στην ίδια συνταγή που παλιότερα μας οδήγησε σε μεγάλες κρίσης, οδηγούν σε έναν δυισμό την οικονομία: Από τη μία, οι μεγάλες εισηγμένες εταιρείες παρουσιάζουν πράγματι βελτιωμένες επιδόσεις ακόμα και σε σύγκριση με το 2019. Από την άλλη, το μεγαλύτερο τμήμα των μικρών επιχειρήσεων αντιμετωπίζει μια κατάσταση χαμηλής έως ανύπαρκτης ρευστότητας και υπερχρέωσης με κίνδυνο τη διακοπή των εργασιών τους».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ακόμη ότι χρειάζεται νέο μοντέλο, διατηρήσιμο στον χρόνο, «άρα με σοβαρή δημοσιονομική διαχείριση, όχι με φοραπαλλαγές για λίγους και δώρα σε φίλους και κολλητούς, αλλά με ισορροπημένη χρήση του δημοσιονομικού χώρου στην κατεύθυνση πραγματικής στήριξης της ανθεκτικότητας της οικονομίας και της αναπτυξιακής διαδικασίας». Που θα στοχεύει, συνέχισε, στη βιώσιμη αύξηση του ΑΕΠ και επομένως σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας με αντίστοιχο περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα, που θα στηρίζεται στην αξία του ανθρώπινου κεφαλαίου και ιδίως των υψηλά καταρτισμένων νέων ατόμων και άρα θα τους ανταμείβει ανάλογα, θα τους δίνει προοπτική. Ένα μοντέλο που, μεταξύ άλλων, θα στηρίζει την αύξηση της εγχώριας παραγωγής, που θα θεωρεί ισότιμους εταίρους τις ΜμΕ και τους αυτοαπασχολούμενους, θα τους στηρίξει με στόχο να ενδυναμωθούν και να προχωρήσουν.