Νέα κυβέρνηση στη Γερμανία: Αναφορά και στις σχέσεις με Ελλάδα στην προγραμματική συμφωνία

25/11/2021 | 09:16

 

 

Ειδική μνεία στην «κουλτούρα μνήμης» που πρέπει να υπάρχει στην Γερμανία συμπεριλαμβάνεται στην προγραμματική συμφωνία που παρουσίασαν χθες Τετάρτη το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP), με αναφορά στις σχέσεις με την Ελλάδα, την Ουκρανία και την Πολωνία.

«Αντιλαμβανόμαστε την κουλτούρα μνήμης ως δέσμευση για τη δημοκρατία και δρόμο για ένα κοινό μέλλον», αναφέρουν οι τρεις εταίροι. Παραπέμπουν στο καθεστώς της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, στο Ολοκαύτωμα, στον εθνικοσοσιαλισμό, στην μετανάστευση στη Γερμανία.

«Αισθανόμαστε ιδιαίτερη ευθύνη έναντι ιδίως των ευρωπαίων γειτόνων μας. Αλλά και οι τρέχουσες συζητήσεις στην Ελλάδα ή στην Ουκρανία δείχνουν ότι η από κοινού επεξεργασία δεν έχει ολοκληρωθεί. Υποστηρίζουμε τις αποφάσεις της Μπούντεσταγκ για ένα Κέντρο Τεκμηρίωσης με θέμα “Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και Γερμανική Κατοχή στην Ευρώπη” και για έναν τόπο μνήμης για τα θύματα της κατοχής της Πολωνίας και την περιπετειώδη γερμανοπολωνική ιστορία. Θέλουμε να αναγνωρίσουμε επισήμως τα θύματα των “δολοφονιών μέσω ευθανασίας” και της αναγκαστικής στείρωσης ως θύματα του εθνικοσοσιαλισμού», επισημαίνεται στην προγραμματική συμφωνία, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η αναφορά στις ελληνογερμανικές σχέσεις σε σχέση με την γερμανική κατοχή συμπεριελήφθη κατόπιν επιμονής των Πρασίνων.

https://www.real.gr/

Πάτρα: Σοβαρό επεισόδιο με συμπλοκή ατόμων στη Σωσιπάτρου – Τραυματισμοί και ισχυρή αστυνομική παρουσία

Πάτρα: Παραδόθηκε ο 26χρονος για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του 30χρονου στο “Αβαντάζ” – Oδηγήθηκε στον εισαγγελέα

Σκηνές… Φαρ Ουέστ: Ασύλληπτο επεισόδιο με βαριοπούλες – Παππούς και εγγονός μεταφέρθηκαν με βαριά τραύματα σε ΠΓΝΠ και Καραμανδάνειο (ΦΩΤΟ)

Κακοκαιρία στην Πάτρα: Πλημμυρισμένοι δρόμοι, χαλάζι και θυελλώδεις άνεμοι (ΦΩΤΟ)

Ηλεία: Ανεμοστρόβιλος σήκωσε και τούμπαρε 2 αυτοκίνητα – Ζημιές και σε αγροτικές εγκαταστάσεις (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Του επιτέθηκαν με μαχαίρι, ρόπαλο και μπετόβεργα – Τι συνέβη στο σοβαρό επεισόδιο στην οδό Σωσιπάτρου

Κακοκαιρία στην Πάτρα: Απόκοσμες εικόνες στην παραλιακή του Ρίου – Η θάλασσα “μπήκε” στα σπίτια – Πλημμύρα στην Πλαζ ΦΩΤΟ

Αχαΐα: Θλίψη για την απώλεια της εκπαιδευτικού Ειρήνης Καραβίτη