Κυριάκος Μητσοτάκης: Απάντηση σε κάθε σκοταδιστική δοξασία η έκκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη να εμβολιαστούν όλοι

«Επί τρεις δεκαετίες, Παναγιώτατε, λαμπρύνετε τον Οικουμενικό Θρόνο, διαδίδοντας το λυτρωτικό μήνυμα του Χριστιανισμού. Στο ίδιο διάστημα, όμως, αναδειχθήκατε και σε ένα πρόσωπο παγκόσμιας ακτινοβολίας, πέρα από εθνότητες και θρησκείες», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του στην τιμητική εκδήλωση για τα 30 χρόνια Πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε δύο δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη τις οποίες χαρακτήρισε ιστορικές. Η πρώτη ήταν η εξής: «Η οικολογική καταστροφή υπηρετείται αλόγιστα μέσα από την προτεραιότητα της κερδοφορίας έναντι της αειφορίας. Της κτητικής αξιολογίας έναντι του μετοχικού πολιτισμού. Του “έχειν” έναντι του “είναι”. Των οικονομικών δεικτών έναντι των περιβαλλοντικών δεικτών».

Ο κ. Μητσοτάκης τη χαρακτήρισε γενναία και πρωτοπόρα τοποθέτηση, που περιγράφει το κεντρικό πρόβλημα του παρόντος το οποίο ήδη διαμορφώνεται στη μεγαλύτερη πρόκληση του μέλλοντος.

Η δεύτερη είπε είναι άκρως επίκαιρη και είναι η εξής: «Εμείς ως Εκκλησία, ως θρησκεία και ως Οικουμενικό Πατριαρχείο ειδικότερα, σεβόμαστε την επιστήμη. Σεβόμαστε τους εκπροσώπους της, τα ευρήματα και τις ανακαλύψεις της. Και συμμορφώνουμε τη ζωή μας προς αυτά. Κάνω, λοιπόν, έκκληση να εμβολιαστούν όλοι και άνευ επιφυλάξεως».

«Μία προτροπή αφύπνισης και ευθύνης υπέρ της υγείας των ανθρώπων. Αλλά και μία φωτεινή απάντηση σε κάθε σκοταδιστική δοξασία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως αυτές οι θέσεις σηματοδοτούν την πρόθεση του κ. Βαρθολομαίου να παρεμβαίνει ενθαρρυντικά αλλά και προνοητικά σε κάθε πανανθρώπινο πρόβλημα.

Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαρακτήρισε, στην αντιφώνησή του, τον λόγο του «πρωτίστως ευγνωμοσύνης και ευχαριστίας», ενώ με έμφαση μίλησε για τη χριστιανική εντολή της αγάπης προς τον πλησίον, η οποία δεν αναφέρεται μόνον στον εγγύς πλησίον, αλλά και σε όλους όσους μπορούμε διά της δράσης μας να ωφελήσουμε. Τέλος, δήλωσε «ευγνώμων».

Σακελλαροπούλου: “Στυλοβάτης του Ελληνισμού, της Ορθοδοξίας και της Χριστιανοσύνης”

«Στυλοβάτη του Ελληνισμού, της Ορθοδοξίας και της Χριστιανοσύνης» χαρακτήρισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο κατά τον χαιρετισμό της στην εκδήλωση. 

Η κυρία Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι υπό την ηγεσία του Παναγιωτάτου κ.κ. Βαρθολομαίου και χάρη στην προσωπική του συμβολή, το κύρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενισχύθηκε καθοριστικά και τόνισε ότι με την πολυετή και πολυδιάστατη δράση του έχει αναδειχθεί όχι μόνο σε θρησκευτικό ηγέτη διεθνούς ακτινοβολίας, αλλά και σε στυλοβάτη του Ελληνισμού, της Ορθοδοξίας και της Χριστιανοσύνης.

Όπως τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας «μεγάλη η απόσταση που διανύσατε. Δύσβατη και γεμάτη δοκιμασίες που εμείς μόνο να υποπτευθούμε θα μπορούσαμε» και πρόσθεσε «Αντιμετωπίσατε Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες επί σειρά ετών, χωρίς να παρεκκλίνετε από την πορεία σας. Και τώρα που συμπληρώνονται τόσες δεκαετίες στον δρόμο της προσπάθειας και της αφοσίωσης, ανήκετε ήδη στα πρόσωπα εκείνα που ενσαρκώνουν την πνευματική και ιστορική συνέχεια της οικουμενικότητας του Ελληνισμού».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «χάρη στη λαμπρή σας μόρφωση και τις σπάνιες πνευματικές και διοικητικές ικανότητές σας, στα τριάντα χρόνια της πατριαρχικής διακονίας και τα εξήντα συνολικά της ιεροσύνης σας αφήνετε πλέον ανεξίτηλο το αποτύπωμά σας στην Εκκλησία, ακόμα και πέραν από τα όρια της ορθοδοξίας και του ελληνόφωνου χώρου».

πηγή