Ο υφ. Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης μίλησε στο δημόσιο ραδιόφωνο της Αυστραλίας

"Η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της την κρίση- Αλλάζει και αναπτύσσεται"

 

«Η Ελλάδα προχωράει. Έχει αφήσει πίσω της την κρίση. Έχει αφήσει πίσω τον κακό της εαυτό», δήλωσε, σε συνέντευξη  που παραχώρησε στο δημόσιο ραδιόφωνο της Αυστραλίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών-βουλευτής Αχαΐας, Ανδρέας Κατσανιώτης και προσέθεσε: «Αποτελεί μεγάλο στοίχημα για εμάς ο επαναπατρισμός.  Η ανα-στροφή της κατάστασης έχει ήδη ξεκινήσει. Έχει σταματήσει το brain drain και δη-μιουργούνται οι συνθήκες για την ενίσχυση του brain gain. Αυτό το έχουμε καταφέ-ρει με αύξηση του εθνικού πλούτου της χώρας, μέσα από την ανάπτυξη και τις ε-πενδύσεις. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται πολλές και καλές θέσεις εργασί-ας. Παράλληλα ενισχύουμε τις διαδικασίες αξιοκρατίας και διαφάνειας. Όλες οι με-λέτες δείχνουν ότι οι νέοι μας έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια λόγω της οικονομική κρίση και της έλλειψη αξιοκρατίας και ευκαιριών. Σήμερα λοιπόν η Ελλάδα αλλάζει και αναπτύσσεται».
Ερωτηθείς για την ψήφο των Αποδήμων ο κ. Κατσανιώτης σημείωσε: «Εμείς από την πλευρά μας ήμασταν ξεκάθαροι από την πρώτοι στιγμή. Ως ΝΔ είπαμε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ομογενείς 2 ταχυτήτων. Όποιος έχει το δικαίωμα να ψηφίζει στην Ελλάδα πρέπει να του δώσουμε την δυνατότητα να ψηφίζει από τον τόπο δια-μονής του. Είναι αυτονόητη διευκόλυνση που την έχουν θεσπίσει όλα τα προηγμέ-να κράτη.
Και δεν μιλώ για επιστολική ψήφο που και αυτό για εμένα είναι σημαντικό . Δυστυ-χώς τα κόμματα της Αριστεράς δεν συναίνεσαν με την πρόταση της ΝΔ για διευκό-λυνσή όλων των ομογενών να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. 

 


Όμως, έγινε η αρχή. Αντιλαμβάνομαι την πίκρα όσων δεν θα διευκολυνθούν. Αλλά από την άλλη με αυτή την αρχή θα έχουμε για πρώτη φορά Έλληνες ομογενείς ε-κλεγμένους στην Βουλή των Ελλήνων. Θα είναι η φωνή των απόδημων Ελλήνων στην Βουλή και μαζί με τους απόδημους θα γίνουν καταλύτες ώστε στην επόμενη Βουλή να αρθούν οι περιορισμοί . Ας είναι αυτή η Βουλή η αρχή και η επόμενη Βουλή ο χώρος που θα επιτρέψει σε όλους τους απόδημους να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατσανιώτης μίλησε και για την επανέναρξη του επιτυχημένου προγράμματος της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας Αυστραλίας» που υλοποιείται από το 2015 και δίνει την δυνατότητα σε Έλληνες απόφοιτους πανεπιστημίων να κάνουν την πρακτική τους άσκηση σε επιχειρήσεις της Αυστραλίας. Ο Υφυπουργός τόνισε επίσης ότι αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα η επίσκεψή του στην Αυστραλία προ-κειμένου να συναντηθεί με τις ομογενειακές κοινότητες.
Παράλληλα, ενημέρωσε πως οι συζητήσεις μεταξύ των δύο κρατών για την σύναψη σύμβασης αποφυγής διπλής φορολόγησης βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο εκτι-μώντας ότι εντός του 2022 οι σχετικές διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί.
Τέλος, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων και στο μεγάλο project του ΥΠΕΞ για την ψηφιο-ποίηση των διπλωματικών αρχών που θα επιτρέψει στους απόδημους Έλληνες να συναλλάσσονται με την δημόσια διοίκηση εύκολα και γρήγορα.    

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ