Αντιπλημμυρικά: Παρεμβάσεις πριν είναι αργά

ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΡ. ΣΟΛΩΜΟΥ*

Το μείζον ζήτημα της κυβερνητικής αδράνειας στην υλοποίηση αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων ανά την επικράτεια και συγκεκριμένα σε περιοχές που επλήγησαν από καταστροφικές πυρκαγιές, παραμένει επίκαιρο, ενώ η κλιματική αλλαγή, εξακολουθεί να πλήττει και τη χώρα μας, με συχνές εξάρσεις.

Οι  καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν προσφάτως την χώρα μας, έδειξαν την παντελή έλλειψη σχεδιασμού και την πλήρη αδυναμία του λεγόμενου «επιτελικού» κράτους να διαχειριστεί την κατάσταση. 

Δυο μόλις μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σάρωσαν τις πυρόπληκτες περιοχές. 

Μια απ’ αυτές, η Εύβοια επλήγη για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα δυόμιση μηνών. 

Την έκταση της κατάστασης περιγράφουν και οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης στις πληγείσες περιοχές, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι «τα πιο ουσιώδη -για την θωράκιση των περιοχών- αντιπλημμυρικά έργα βρίσκονται στο 0%. Η υπομονή εξαντλείται και τα περιθώρια πλέον έχουν τελειώσει».

Επειδή και πολλές περιοχές της Αχαϊας, αντιμετώπισαν ανάλογα εφιαλτικά φαινόμενα και η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, για την αναγκαιότητα λήψης άμεσων και στοχευμένων αντιπλημμυρικών έργων, ώστε να μην έρθουν αντιμέτωπες με νέες καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα, επιβάλλεται άμεσα να ξεκινήσουν οι αναγκαίες  παρεμβάσεις, πριν είναι αργά.

 

*Καθηγήτρια Ιατρικής, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων

 

Διαβάστε επίσης