Στον αστερισμό του κορονοϊού η Αχαΐα - "Στενάζουν" τα νοσοκομεία - Στο ναδίρ ο εμβολιασμός

 

Τη μία κακή μέρα, διαδέχεται μια χειρότερη στην Αχαΐα, με την πανδημία να "καλπάζει" χωρίς φραγμό και τα νούμερα να είναι άκρως ανησυχητικά σε μια περιοχή που συνεχίζει να βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο για πολλές εβδομάδες.

Τα νοσοκομεία βρίσκονται και πάλι σε σημείο μηδέν με τις νοσηλείες να αγγίζουν τις 200, την ώρα που η μάχη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δίνεται για τα λιγοστά ελεύθερα κρεβάτια.

 

Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών και το "Άγιος Ανδρέας" δοκιμάζονται καθημερινά όλο και περισσότερο στο μέτωπο του κορονοϊού.

Οι διακομιδές ασθενών είναι δεκάδες σε κάθε εφημερία, με το ΕΚΑΒ να λαμβάνει συνεχώς κλήσεις για τη μεταφορά ασθενών με ύποπτα περιστατικά.

Ο αριθμός των νοσηλειών σημειώνει άλματα που τρομάζουν: Από τους 169 νοσηλευόμενους το Σάββατο, φτάσαμε στους 173 την Κυριακή και στους 191 το πρωί της Δευτέρας.

 

Στάσιμο το ποσοστό εμβολιασμών

24η στις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας κατατάσσεται η Αχαΐα, στη λίστα που εμφανίζει που εντοπίζονται τα πιο χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων φτάνει το 52%, ενώ στην ηλιακιακή ομάδα άνω των 60 ετών διαμορφώνεται στο 69%.

Την ίδια ώρα, η Μήλος που είναι στην τελευταία θέση της αρνητικής λίστας (πρώτη σε εμβολιασμούς πανελλαδικά) καταγράφει ποσοστά 75% και 100% αντίστοιχα.

Όλα αυτά, τη στιγμή που τη Δευτέρα η χώρα μας θρηνεί 105 νεκρούς από κορονοϊό σε ένα μόλις εικοσιτετράωρο. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από από τα μέσα του περασμένου Απριλίου, δηλαδή περισσότερους από 6 μήνες…

 

Τα μέτρα που είναι… stand by

Σύμφωνα με το Star, σε πρώτη φάση θα συζητηθεί ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων και από τους μεικτούς χώρους εστίασης, δηλαδή θα τους επιτρέπεται μόνο το take away.

Παράλληλα θα υπάρξει αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από τις αγορές εντός των εμπορικών καταστημάτων, οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν ψώνια μόνο με click away.

Στο τραπέζι αν χρειαστεί θα μπει και το rapid test για ανεμβολίαστους στα σουπερμάρκετ, αλλά αυτό εκτιμάται ότι θα είναι το τελευταίο μέτρο που θα επιλεγεί.

Η εβδομάδα που διανύουμε θεωρείται πάντως κομβική και υπάρχει ακόμη η ελπίδα ότι τα μέτρα σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς θα αποδώσουν.

Εκτιμάται ότι οι πρώτες δόσεις από τα 6,9 εκατ. εμβολιασμούς θα φτάσουν αρχές Δεκεμβρίου τα 7,4 εκατ.ευρώ, ενώ έχει συζητηθεί και ένα κίνητρο για τον εμβολιασμό σε όσους άνω των 60 ετών κάνουν την τρίτη δόση, με τη μείωση της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη.

Εφιαλτική πρόβλεψη για 3.000 νεκρούς μέχρι τα Χριστούγεννα

Την ίδια στιγμή, εφιαλτική είναι η πρόβλεψη του καθηγητή πνευμονολογίας και διευθυντή πνευμολογικής κλινικής πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη, για την πορεία του κορονοϊού.

Όπως εκτίμησε μιλώντας στο Star, μέχρι τα Χριστούγεννα 3.000 συνάνθρωποί μας θα χάσουν τη ζωή τους από τον φονικό ιό. 

Μέσα σε 2-3 μέρες αυξάνονται τα αντισώματα μετά την τρίτη δόση

«Το τελευταίο διάστημα έχουμε επιλέξει λόγω του ότι δεν έχουμε εμβολιαστεί να ανοσοποιηθούμε από τη φυσική νόσο. Επειδή η λοίμωξη υπάρχει μες τις οικογένειές μας, μες τις οικογένειες όλων αυτό που θα συμβεί είναι ότι θα μολυνθούνε σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που έχουν εκτεθεί, με αποτέλεσμα να χαθούν αρκετοί άνθρωποι»  εξήγησε ο διευθυντής πνευμολογικής κλινικής πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Με απλά μαθηματικά πεθαίνουν, χάνονται κάθε μέρα 50- 60 άνθρωποι επί 50- 60 μέρες που κρατάει αυτό το κύμα- φτάνουμε πολύ εύκολα σε έναν αριθμό δυστυχώς 3.000 ανθρώπων που θα χάσουν τη ζωή τους μέχρι τα Χριστούγεννα» κατέληξε.

 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ