Πολύεδρο: Η Λέσχη Ανάγνωσης Λογοτεχνίας συζητά το βιβλίο «Σπασμένος Καθρέφτης»

20/11/2021 | 21:54

 

     Η Λέσχη Ανάγνωσης Λογοτεχνίας που λειτουργεί στο Πολύεδρο ,αυτή την Τρίτη 23 Νοεμβρίου στις 7:00 το απόγευμα, συζητά το βιβλίο της Ροδορέδα Μερσέ «Σπασμένος Καθρέπτης», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. 

     «Αν το μυθιστόρημα είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας, τότε η Ροδορέδα επιλέγει να σπάσει τον καθρέφτη και να αφηγηθεί την ιστορία της μέσα από τα θραύσματα. Η αφήγησή της είναι πολυφωνική αφού κάθε κεφάλαιο (δηλαδή κάθε θραύσμα) εστιάζει και σε διαφορετικούς χαρακτήρες, από την όμορφη Τερέζα, την κυρία του σπιτιού, μέχρι τους φίλους της οικογένειας και το υπηρετικό προσωπικό. Συνεπώς η παρουσίαση των κοινωνικών τάξεων είναι ταυτόχρονα αποσπασματική αλλά και πλήρης, αρκεί κανείς να ενώσει τα κομμάτια του καθρέφτη», σημειώνει ο Κωστής Καλογρούλης στο ελculture.

     Η Ροδορέδα Μερσέ θεωρείται η κορυφαία Καταλανή συγγραφέας του 20ου αιώνα. Είναι η πιο διαβασμένη και μεταφρασμένη εκπρόσωπος της σύγχρονης καταλανικής λογοτεχνίας. Μετά τον ισπανικό εμφύλιο, έζησε εξόριστη σε Γαλλία και Ελβετία και επέστρεψε στην πατρίδα της αρχές του ’70. Στην Ελλάδα εκτός από το «Σπασμένος Καθρέφτης» κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις Καστανιώτη το πιο γνωστό και εμβληματικό της μυθιστόρημα «Πλατεία Διαμαντιών». 

     Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες αναφέρει για την Μερσέ «με έχει θαμπώσει με εκείνο το φως που αναδύεται από τις λέξεις της. Είναι η μοναδική συγγραφέας (ή ο μοναδικός συγγραφέας) που επισκέφτηκα χωρίς να τη γνωρίζω, παρακινούμενος από έναν ακαταμάχητο θαυμασμό». 

 

«Τι Ψυχή θα Παραδώσεις, Μωρή; – Μέρος Πρώτο» – Έρχεται στη μεγάλη οθόνη

Πάτρα: Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο – “Έφυγε” ο γνωστός γκαλερίστας Παναγιώτης Ζέρβας

Πάτρα: Στη φυλακή οι δύο από τους τρεις “νταήδες” των πεζόδρομων – Είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος για τους πολίτες

Αχαΐα: Άνδρας βρέθηκε νεκρός στην άκρη του δρόμου – Μυστήριο με τα αίτια θανάτου, έρευνα της ΕΛ.ΑΣ

Τραγωδία στην Αχαΐα: 48χρονος κατέρρευσε στο κυνήγι μπροστά στα μάτια του πατέρα του

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ-Πάτρα: Άνδρες γνωστοί στη “νύχτα” έδωσαν ραντεβού για να λύσουν τις διαφορές τους-Στη θέα του όπλου ο ένας εμβόλισε μοτοσικλέτα-Συνελήφθησαν τρία άτομα

Περιτονίτιδα και ισχαιμικό επεισόδιο έδειξε η νεκροψία του 43χρονου μποξέρ που γρονθοκόπησε ορθοπεδικό στο Αίγιο

Aποκλειστικό: Με δράση και καταγωγή από την Αχαΐα ο «Έλληνας Εσκομπάρ» της κοκαΐνης