Πολύεδρο: Η Λέσχη Ανάγνωσης Λογοτεχνίας συζητά το βιβλίο «Σπασμένος Καθρέφτης»

 

     Η Λέσχη Ανάγνωσης Λογοτεχνίας που λειτουργεί στο Πολύεδρο ,αυτή την Τρίτη 23 Νοεμβρίου στις 7:00 το απόγευμα, συζητά το βιβλίο της Ροδορέδα Μερσέ «Σπασμένος Καθρέπτης», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. 

     «Αν το μυθιστόρημα είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας, τότε η Ροδορέδα επιλέγει να σπάσει τον καθρέφτη και να αφηγηθεί την ιστορία της μέσα από τα θραύσματα. Η αφήγησή της είναι πολυφωνική αφού κάθε κεφάλαιο (δηλαδή κάθε θραύσμα) εστιάζει και σε διαφορετικούς χαρακτήρες, από την όμορφη Τερέζα, την κυρία του σπιτιού, μέχρι τους φίλους της οικογένειας και το υπηρετικό προσωπικό. Συνεπώς η παρουσίαση των κοινωνικών τάξεων είναι ταυτόχρονα αποσπασματική αλλά και πλήρης, αρκεί κανείς να ενώσει τα κομμάτια του καθρέφτη», σημειώνει ο Κωστής Καλογρούλης στο ελculture.

     Η Ροδορέδα Μερσέ θεωρείται η κορυφαία Καταλανή συγγραφέας του 20ου αιώνα. Είναι η πιο διαβασμένη και μεταφρασμένη εκπρόσωπος της σύγχρονης καταλανικής λογοτεχνίας. Μετά τον ισπανικό εμφύλιο, έζησε εξόριστη σε Γαλλία και Ελβετία και επέστρεψε στην πατρίδα της αρχές του ’70. Στην Ελλάδα εκτός από το «Σπασμένος Καθρέφτης» κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις Καστανιώτη το πιο γνωστό και εμβληματικό της μυθιστόρημα «Πλατεία Διαμαντιών». 

     Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες αναφέρει για την Μερσέ «με έχει θαμπώσει με εκείνο το φως που αναδύεται από τις λέξεις της. Είναι η μοναδική συγγραφέας (ή ο μοναδικός συγγραφέας) που επισκέφτηκα χωρίς να τη γνωρίζω, παρακινούμενος από έναν ακαταμάχητο θαυμασμό». 

 

Διαβάστε επίσης