Σταϊκούρας: Κανένας νέος φόρος το 2022

 

 

Ο νέος προϋπολογισμός δεν θα έχει κανένα καινούριο φόρο, ενώ αντιθέτως θα περιέχει πρόσθετες μειώσεις φόρων και θα περιλαμβάνει μικρό δημοσιονομικό περιθώριο για επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ, παράλληλα με την υφιστάμενη μείωση, διευκρίνισε σήμερα ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στα οικονομικά δεδομένα που θα φέρει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2022. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο υπουργός, η πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι της τάξης των 60 εκατ. ευρώ, χωρίς να αποκαλύπτει για την ώρα ποιοι θα ωφεληθούν από την εν λόγω μείωση:  «Μέχρι τα τέλη Γενάρη θα ξέρουμε ποιοι θα ωφεληθούν από την μόνιμη μείωση του συνολικού ΕΝΦΙΑ», σημείωσε, τονίζοντας ότι τον Μάρτιο του 22 θα μπουν οι αντικειμενικές, θα αλλάξουν οι κλίμακες και οι συντελεστές και παράλληλα υπάρχει σχέδιο ο ΕΝΦΙΑ να πληρώνεται σε δέκα δόσεις. «Φτάνουμε πολύ πιο κοντά στην προεκλογική μας  δέσμευση για 30% μείωση του ΕΝΦΙΑ», σχολίασε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε συνοπτικά στις υπόλοιπες ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στον νέο προϋπολογισμό:

- Μείωση του φόρου όλων των επιχειρήσεων στο 22% από 29% 

- Νόμιμη μείωση προκαταβολής φόρου  όλων των επιχειρήσεων από το 100%  στο 80 %  και στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο 55%

- Νόμιμη μείωση της φορολόγησης των φυσικών προσώπων στα χαμηλά στρώματα στο 9%

- Νόμιμη μείωση της των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες

- Καταργηση εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα

- Όλες οι μειώσεις ΦΠΑ μέχρι τον Ιούνιο 2022.


«Πλέον υπάρχουν τα δεδομένα στην οικονομία για αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022»


Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα για ενδεχόμενη 2η αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022 , ο Υπ. Οικονομικών δήλωσε ότι πλέον υπάρχουν τα δεδομένα στην οικονομία όπως αποτυπόνωνται στον προϋπολογισμό για την εν λόγω αύξηση: «Το πόση θα είναι αυτή θα εξαρτηθεί από τη διαβούλευση που θα γίνει το επόμενο διάστημα με τους φορείς από το υπουργείο εργασίας, την εισήγηση που θα κάνουν εκείνοι στο υπουργό εργασίας και την εισήγηγη που θα κάνει εκείνος στο υπουργικό συμβούλιο», τόνισε ο ίδιος.

«Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν, κάνουμε μία σοβαρή προσπάθεια να κρατήσουμε όρθια τα δημόσια οικονομικά της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Σταϊκούρας.

Τέλος, πρόσθεσε ότι έχουμε την τρίτη υψηλότερη ανάκαμψη στην Ευρώπη, τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην Ευρώπη και μείωση της φτώχειας και βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος του 7,4%.

https://www.protothema.gr/

Διαβάστε επίσης