Ο FDA θα εγκρίνει τις ενισχυτικές δόσεις των Moderna και Pfizer για άμεση χρήση

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) αναμένεται να εγκρίνει την Παρασκευή το ενισχυτικό εμβόλιο Covid-19 της Moderna για όλους τους ενήλικες - μια κίνηση που θα έρθει παράλληλα με την άδεια χρήσης της αναμνηστικής δόσης της Pfizer-BioNtech για ευρεία χρήση, σύμφωνα με το Politico.

Η απόφαση έρχεται λίγες μόλις ημέρες αφότου η Moderna ζήτησε επίσημα από την FDA να δώσει πράσινο φως στο ενισχυτικό της εμβόλιο για Αμερικανούς 18 ετών και άνω, κάτι που αντανακλά και την αυξανόμενη ανησυχία της διοίκησης για την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο FDA είχε προγραμματίσει προηγουμένως να εγκρίνει την ενισχυτική δόση της Pfizer αυτή την εβδομάδα, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να κάνει εμβόλιο σε εκατομμύρια ακόμη ανθρώπους ενόψει της γιορτής των Ευχαριστιών.

Αλλά αφού η Moderna υπέβαλε παρόμοιο αίτημα την Τετάρτη, οι αξιωματούχοι άρχισαν να συζητούν εάν θα επισπεύσουν και αυτή την εξουσιοδότηση, είπαν οι άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα. Η εταιρεία ανέφερε νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι ότι το αναμνηστικό της εμβόλιο είναι 93% αποτελεσματικό όταν χορηγείται έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση και η εταιρεία βρίσκεται σε στενή επαφή με τον FDA από τότε σχετικά με μια ενδεχόμενη έγκριση του εμβολίου του για όλους τους ενήλικες.

Ο FDA αναμένεται τώρα να οριστικοποιήσει την έγκριση και για τα δύο εμβόλια την Παρασκευή το πρωί, ενόψει της απογευματινής συνάντησης της συμβουλευτικής επιτροπής εμβολίων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.