Το παιδί περνάει πολύ χρόνο μπροστά από οθόνες; Έτσι θα προστατεύσετε τα μάτια του

 

 

Τα παιδιά σήμερα περνούν πολύ χρόνο μπροστά στις οθόνες, με ορισμένους γονείς να ανησυχούν για την ανάπτυξη των παιδιών τους και άλλους να το θεωρούν κάτι το φυσιολογικό, δεδομένης της τεχνολογικής ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση, αν και οι οθόνες μπορεί να έχουν κάποιες επιπτώσεις στα μάτια των παιδιών, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τη ζημιά.

Μερικά από τα προβλήματα που είναι γνωστό ότι προκαλούν οι οθόνες στους ενήλικες περιλαμβάνουν τη θολότητα, την οπτική κόπωση και την ξηροφθαλμία (επειδή δεν ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας τόσο συχνά όταν κοιτάζουμε μια οθόνη). Όσον αφορά στα παιδιά, των οποίων τα μάτια ακόμη αναπτύσσονται, αμερικανική έρευνα διαπίστωσε ότι το 80% των παιδιών ηλικίας 10 έως 17 ετών σημείωσε αίσθημα καύσης, φαγούρα ή κουρασμένα μάτια μετά τη χρήση οθονών, ενώ οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι τα συμπτώματα αυξάνονται μετά από δύο έως τέσσερις ώρες καθημερινής χρήσης.

Ορίστε λοιπόν μερικά tips για να προστατέψετε τα μάτια του μικρού σας από τις οθόνες.

Μιλήστε με το παιδί

Είναι σημαντικό να ρωτήσετε το παιδί πώς αισθάνεται τα μάτια του, λαμβάνοντας υπόψη ότι ενδέχεται να μην αναγνωρίσει ένα πρόβλημα ή να μην είναι σε θέση να το περιγράψει, ειδικά αν είναι πολύ μικρό σε ηλικία. Μπορεί δηλαδή να αντιμετωπίζει ξηροφθαλμία, αλλά να μην ξέρει τι είναι αυτό, επομένως να μην μπορεί να σας πει ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα. Επίσης, μερικές φορές τα παιδιά υποθέτουν ότι όλοι βλέπουν με τον ίδιο τρόπο.

Από απόσταση

Δεν είναι ασυνήθιστη εικόνα ένα παιδί να κάθεται ξαπλωμένο μπρούμυτα και να κοιτάζει την οθόνη από πολύ κοντινή απόσταση. Τα μάτια μας συνήθως πρέπει να δουλεύουν πολύ πιο σκληρά όταν κρατάμε τα πράγματα πολύ κοντά. Ενθαρρύνετε το παιδί να βλέπει βίντεο σε μεγαλύτερες οθόνες ή στην τηλεόραση.

Η σωστή θέση

Επίσης, πρέπει να δώσετε προσοχή στον τρόπο με τον οποίο η οθόνη του παιδιού ρυθμίζεται εργονομικά επειδή πέρα από τα μάτια του, θα μπορούσε επίσης να επιβαρύνει τον αυχένα του. Για παράδειγμα, η καρέκλα θα πρέπει να επιτρέπει τα πόδια του παιδιού να ακουμπούν στο πάτωμα και η οθόνη του υπολογιστή του πρέπει να είναι στο ύψος των ματιών και στο μήκος του βραχίονα.

Βγείτε έξω

Το να περνάει χρόνο σε εξωτερικούς χώρους είναι κάτι το οποίο επίσης μπορεί να βοηθήσει την όραση του παιδιού. Αν και οι άνθρωποι πίστευαν ότι ο χρόνος μπροστά στην οθόνη οδηγεί σε αύξηση της μυωπίας των παιδιών, υπάρχουν ισχυρότερες ενδείξεις ότι αυτό που θα μπορούσε να φταίει είναι το γεγονός ότι δεν περνούν αρκετό χρόνο εκτός σπιτιού, με τους ειδικούς να υποψιάζονται ότι υπάρχει κάτι στο φυσικό φως που λειτουργεί ευεργετικά για την όραση.

Περιορίστε τον χρόνο μπροστά στην οθόνη

Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, αλλά προσπαθήστε να περιορίστε τον χρόνο που περνάει το παιδί μπροστά στις οθόνη. Τα παιδιά ηλικίας έως δύο ετών δεν πρέπει να χρησιμοποιούν καθόλου οθόνες (εκτός ίσως αν κάνουν συνομιλία μέσω βίντεο με τη βοήθεια ενός γονέα) και τα παιδιά ηλικίας δύο έως πέντε ετών θα πρέπει να περνούν όχι περισσότερο από μια ώρα την ημέρα μπροστά στην οθόνη.

Η σημασία των διαλειμμάτων

Πέρα από τον περιορισμό του χρόνου μπροστά στην οθόνη, καλό είναι το παιδί να απομακρύνεται από την οθόνη τουλάχιστον κάθε μισή ώρα ώστε να κάνουν τα μάτια του ένα διάλειμμα.

https://www.imommy.gr/