Συναισθηματική Οικειότητα – 4 tips για να επανασυνδεθείτε με τον σύντροφό σας

Μιλώντας για οικειότητα σε μια σχέση, αυτό που συνήθως έρχεται στο μυαλό μας είναι οι αγκαλιές, τα φιλιά, το κράτημα των χεριών, ακόμη και το σεξ. Ενώ η σωματική οικειότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι σε κάθε ερωτική σχέση, η ενίσχυση της συναισθηματικής οικειότητας είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, σημαντική.

Συναισθηματική οικειότητα: Θεμέλιο κάθε σταθερής σχέσης

Ένα ζευγάρι μοιράζεται μυστικά, μιλά για τη σχέση του, συζητά για σημαντικά νέα. Εκφράζοντας συναισθήματα, τρωτά σημεία και εμπιστοσύνη συνδέεστε βαθύτερα με τον σύντροφό σας.

Αυτή είναι η κορυφαία μορφή γυμναστικής για να μειώσετε το λίπος στην κοιλιά

Όταν και τα δύο μέρη μπορούν να μοιραστούν και να κατανοήσουν τα συναισθήματα ο ένας του άλλου, αυτό δημιουργεί μία αίσθηση ασφάλειας μέσα στη σχέση, που επιτρέπει και στους δύο συντρόφους να είναι ολοκληρωτικά ο εαυτός τους.

Αυτός θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ο ορισμός της συναισθηματικής οικειότητας.

Χωρίς αυτή την οικειότητα, μια σχέση δυσκολεύεται με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα, μπορεί να νιώθετε πικρία ή αγανάκτηση, να νιώθετε υπερευαισθησία, να έχετε φόβους σχετικά με την πίστη του συντρόφου σας ή να βιώσετε συναισθήματα απομόνωσης ή μοναξιάς.

Καθίσταται σαφές, επομένως, ότι μια σχέση χωρίς συναισθηματική οικειότητα δεν έχει προοπτικές να μακροημερεύσει.

4 άμεσοι τρόποι για να βελτιώσετε τη συναισθηματική οικειότητα

Η προώθηση της συναισθηματικής οικειότητας είναι μια συνεχής πρακτική και, όπως πολλά πράγματα, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να την κατακτήσετε. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε – ξεκινώντας από σήμερα – για να βελτιώσετε τη συναισθηματική σύνδεση που έχετε με τον σύντροφό σας.  [ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΗΣΗ]

*Γίνετε στρατηγικά ευάλωτοι για να κερδίσετε την εμπιστοσύνη τους

Ακόμη κι αν είμαστε μήνες σε μία σχέση, μερικές φορές είναι δύσκολο να γκρεμίσουμε τους προσωπικούς τοίχους. Αν και δεν μπορείτε να αναγκάσετε κάποιον άλλον να γίνει ευάλωτος, μπορείτε να κάνετε τα πάντα για να είστε εσείς ευάλωτοι.

Μπορείτε, για παράδειγμα, να μοιραστείτε κάτι που συνέβη στη δουλειά το οποίο διαφορετικά δεν θα είχατε συζητήσει ή να εκφράσετε ένα συναίσθημα το οποίο είχατε στο παρελθόν και ήταν δύσκολο να το μοιραστείτε ή να αποκαλύψετε ένα γεγονός για τον εαυτό σας που κρατούσατε κρυφό.

*Κάντε τους καθημερινές επιβεβαιώσεις και φιλοφρονήσεις

Δεν θέλετε ποτέ ο σύντροφός σας να αισθανθεί αόρατος επειδή ξεχάσατε να μοιραστείτε την εκτίμησή σας για τα θετικά του στοιχεία. Ωστόσο, είτε είστε 6 μήνες σε μια σχέση είτε 60 χρόνια, είναι εύκολο να θεωρήσετε δεδομένα τα καλά στοιχεία του συντρόφου σας. Συνάμα, μπορεί να δυσκολευτείτε  να εκφράσετε πόσο πολύ εκτιμάτε αυτά τα μοναδικά χαρακτηριστικά.

Κάνοντας συγκεκριμένα κομπλιμέντα και επιβεβαιώσεις στον σύντροφό σας μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε προοπτική ως προς το γιατί αυτό το άτομο είναι ξεχωριστό για εσάς και, παράλληλα, μπορεί να βοηθήσει εκείνον να καταλάβει ότι μπορείτε αυτό να το δείτε. Αυτές οι λεκτικές επιβεβαιώσεις μπορεί να είναι τόσο απλές όσο το να πείτε: «Θέλω να ξέρεις πόσο βαθιά σε αγαπώ» ή «Εκτιμώ πραγματικά τον χρόνο που αφιέρωσες για να κάνεις το τάδε ή το δείνα».

*Δώστε προτεραιότητα στη σεξουαλική ικανοποίηση

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sex and Martal Therapy διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια ανέφεραν ότι είχαν μεγαλύτερη συναισθηματική σχέση όταν ήταν σεξουαλικά ικανοποιημένα. Υπό αυτή την έννοια, η συναισθηματική οικειότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σωματική.

Αν και το ίδιο το σεξ δεν αποτελεί θεραπεία για τη βελτίωση του συναισθηματικού σας δεσμού, το να αφιερώνετε χρόνο για να μαθαίνετε και να εξερευνάτε τις επιθυμίες του συντρόφου σας – και το αντίθετο – μπορεί να ενισχύσει τη συναισθηματικής σας σύνδεση μέσα κι έξω από την κρεβατοκάμαρα.

*Κάντε μια προσπάθεια να ξεφύγετε από την καθημερινότητά σας

Με την καθημερινότητά μας να είναι τόσο πολυάσχολη, είναι εύκολο να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου αγνοούμε ο ένας τον άλλο, προσπαθώντας απλώς να αφαιρέσουμε αντικείμενα από τις λίστες υποχρεώσεων μας. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αρχή μιας σχέσης, όπου απολαμβάνουμε να κάνουμε πράγματα ο ένας για τον άλλο. Σταματάμε να προσπαθούμε να εντυπωσιάσουμε και να προσπαθούμε να καταλάβουμε – και σε αυτές τις συνθήκες η ευαλωτότητα και τα συναισθήματα μπορεί να χαθούν στη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Αλλά το να αφιερώνουμε χρόνο ο ένας για τον άλλον, με πιο βαθύ τρόπο από το δείπνο ή την ώρα του ύπνου μαζί, είναι τόσο σημαντικό. Εμπνευστείτε από εκείνες τις πρώτες ημέρες του φλερτ. Θα μπορούσατε, για παράδειγμα, να σχεδιάσετε ένα αυθόρμητο ραντεβού για αρχάριους, να αποφασίσετε να πάτε για παγωτό και μια βόλτα, να εμφανιστείτε με λουλούδια «χωρίς λόγο» ή να καθίσετε μαζί και να σχεδιάσετε μια απόδραση το Σαββατοκύριακο.

πηγή