Ισχυρό πλήγμα από το μπαράζ ανατιμήσεων

ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΡ. ΣΟΛΩΜΟΥ *

Ισχυρότατο πλήγμα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς προκαλεί το κύμα ανατιμήσεων που κατακλύζει την ελληνική αγορά. 

Σύμφωνα  με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, η μέση επιβάρυνση των νοικοκυριών, μόνο από τις αυξήσεις στην ενέργεια, στα ενοίκια και σε βασικά είδη τροφίμων – έξοδα που θεωρούνται πάγια – αυξάνεται από περίπου 59 ευρώ έως 166 ευρώ τον μήνα!

Μια ακόμη πηγή αβεβαιότητας, για τα νοικοκυριά αλλά και για τις επιχειρήσεις, αποτελεί και η ενεργειακή κρίση, καθώς τα τελευταία χρόνια, οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι, τη στιγμή που τα έξοδα αυξάνονται.

Οι ανατιμήσεις, που κυμαίνονται μεταξύ 5% και 15% εκτιμάται πως θα περάσουν σε βασικά προϊόντα το επόμενο διάστημα. 

Μόνο τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο 2,2% με τις αυξήσεις να αποτελούν απόρροια του «ράλι» των τιμών σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης και βενζίνη. Και όλα αυτά, όταν σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) το 2020 – τα ετησια εισοδήματα ενός μισθωτού στη χώρα μας ήταν 15.763 ευρώ (μέσος μισθός μετά φόρων).

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο μέσος Ελληνας εργάζεται 75 ημέρες για να πληρώσει τους έμμεσους φόρους, 60 ημέρες για τις ασφαλιστικές εισφορές, 43 ημέρες για τους άμεσους φόρους και 1 ημέρα για τους φόρους κεφαλαίου. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ για τον τομέα ενέργειας στην Ελλάδα (Απρίλιος 2021) τα συνολικά έσοδα από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε ενεργειακά προϊόντα έφθασαν τα 4,28 δισ. ευρώ το 2019, όταν το 2008 ήταν περίπου 2,8 δισ. ευρώ. 

Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης από την άλλη πλευρά δηλώνει πως παρακολουθεί το φαινόμενο των ανατιμήσεων στην αγορά, υπογραμμίζοντας πως οι έλεγχοι είναι συνεχείς και εκτιμά πως σε λίγους μήνες η κατάσταση θα αρχίσει να εξομαλύνεται.

Ο χειμώνας προμηνύεται βαρύς για τα νοικοκυριά, τα οποία καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να ζεσταθούν αλλά και να καλύψουν τις ανάγκες ηλεκτροδότησης που έχει κάθε σπίτι.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δυσοίωνη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις καθώς από τις αρχές του χρόνου θα πρέπει να αποπληρώνουν τις οφειλές που συσσωρεύτηκαν την περίοδο της πανδημίας, οπότε θα μιλάμε για μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο.

Υ.Γ.: Τα στοιχεία της Eurostat, που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα, είναι, επίσης, αποκαρδιωτικά: Η Ελλάδα βυθίζεται αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού και το 25,7% των νοικοκυριών χωρίς παιδιά!  Τον ίδιο κίνδυνο αντιμετωπίζει στη χώρα μας το 28,8% των γυναικών και το 26,1% των ανδρών. Οι άνεργοι βρίσκονται στο φάσμα της φτώχειας σε ποσοστό 67,5% και οι εργαζόμενοι σε ποσοστό 16,1%. 

Και μετά από όλα αυτά τα στοιχεία, η κυβέρνηση θα συνεχίζει να πανηγυρίζει για την ανάπτυξη;

 

*Καθηγήτρια Ιατρικής, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων, υποψήφια βουλευτής ΚΙΝ.ΑΛ.

 

 

Διαβάστε επίσης