Μπορεί να έχει λόξιγκα το μωρό στην μήτρα;

 

 

Όταν το μωρό έχει λόξιγκα όσο βρίσκεται στην μήτρα αυτό σημαίνει ότι «πετυχαίνει» διάφορα αναπτυξιακά ορόσημα…

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος συνεχών αλλαγών τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας που μεγαλώνει. Υπάρχει η πρωινή ναυτία, η εξάντληση και πολλά άλλα συμπτώματα, όπως οι «κλωτσιές» καθώς κινείται το μωράκι στην μήτρα σας. Και από τη στιγμή που αυτές οι κυματιστές κινήσεις του μωρού ξεκινήσουν, πιθανότατα θα αρχίσετε επίσης να αισθάνεστε τις ενδεικτικές ρυθμικές κινήσεις του εμβρυϊκού λόξιγκα.

Πώς θα καταλάβετε το λόξιγκα του μωρού στην μήτρα

Ο λόξιγκας θα σας θυμίσει ρυθμικές «στροφές» και μικρά ανάλαφρα «χτυπήματα». Όπως συμβαίνει και με εσάς, ο λόξιγκας του εμβρύου προέρχεται από σπασμούς στο διάφραγμά του. Την πρώτη φορά που θα αισθανθείτε τον λόξιγκα, μπορεί να νομίζετε ότι είναι κλωτσιά. Αλλά τότε θα συμβεί ξανά και ξανά και ξανά.

Δείτε επίσης : «Αλεξίσφαιρη» ανοσία – Θα είναι το τέλος του κορωνοϊού; Τι λέει Ελληνίδα ιολόγος

Κι αφού το βιώσετε μία φορά, δεν θα το μπερδέψετε ξανά. Οι τακτικές κινήσεις του μωρού θα συμβούν τυχαία, συχνά αν μετακινήσετε ή πιείτε κάτι ζεστό ή κρύο.

Από την άλλη πλευρά, ο λόξιγκας του εμβρύου διαρκεί περίπου 15 λεπτά, ένας κανονικός ρυθμός που θα προέρχεται επανειλημμένα από το ίδιο σημείο στη μήτρα σας. Ο λόξιγκας του εμβρύου είναι ένα καλό σημάδι, και όπως κάθε άλλο κλώτσημα ή σύσπαση, δείχνει σύμφωνα με τους ειδικούς ότι το παιδί μεγαλώνει καλά.

Που οφείλεται

Σε αντίθεση με τα παιδιά και τους ενήλικες, ο λόξιγκας δεν εμφανίζεται στο έμβρυο επειδή έφαγε πολύ γρήγορα. Αντίθετα, είναι απλώς μια παρενέργεια του εμβρύου που «επιχειρεί» όλα τα νέα πράγματα που μπορεί να κάνει.

Όταν το μωρό στην μήτρα έχει λόξιγκα, συμβαίνουν διάφορα αναπτυξιακά ορόσημα, τα οποία είναι σημάδια ότι το μωρό σας πρόκειται να κάνει το μεγαλειώδες ντεμπούτο του στον κόσμο σε λίγους μόνο μήνες.

Αναπνευστικό σύστημα: Η ικανότητα εισπνοής και εκπνοής του αμνιακού υγρού, και επομένως ο λόξιγκα, είναι μια καλή ένδειξη ότι το διάφραγμά του αναπτύσσεται φυσιολογικά. Αυτή η διαδικασία ξεκινά συνήθως περίπου τη 10η εβδομάδα, αν και πιθανότατα δεν θα νιώσετε τον λόξιγκα για μερικούς ακόμη μήνες.

Νευρικό σύστημα: Ο λόξιγκας σημαίνει ότι το νεύρο που ελέγχει το διάφραγμα έχει ενεργοποιηθεί. Επιβεβαιώνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι ο νωτιαίος μυελός και ο εγκέφαλος είναι άθικτοι και κάνουν το καθήκον τους. Με άλλα λόγια, το μωρό σας αναπτύσσεται αρκετά καλά νευρολογικά ώστε να επιβιώσει εκτός της μήτρας.

Αντανακλαστικά: Εκτός από την αναπνοή, το παιδί σας εξασκεί επίσης το χασμουρητό και το πιπίλισμα του αντίχειρα, που μπορεί να προκαλέσει λόξιγκα όσο είναι ακόμα έμβρυο.

https://www.imommy.gr/