Εμβολιασμοί: Εξετάζεται η τρίτη δόση πριν από το εξάμηνο – Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι

Πολλοί επιστήμονες ήδη τάσσονται υπέρ της επιτάχυνσης της αναμνηστικής δόσης

Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης των λοιμωξιολόγων βρίσκεται η τρίτη δόση του εμβολίου και το ενδεχόμενο χορήγησής της πριν από το εξάμηνο.

Την ώρα που ο κορονοϊός «καλπάζει» στη χώρα, η συζήτηση για την τρίτη δόση του εμβολίου έχει ανοίξει.

Πολλοί επιστήμονες ήδη τάσσονται υπέρ της επιτάχυνσης της αναμνηστικής δόσης, ακόμη και πριν συμπληρωθεί το εξάμηνο για τους εμβολιασμένους. Και αυτό προκειμένου να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος απέναντι στην επέλαση της πανδημίας, η οποία «δείχνει τα δόντια» της το τελευταίο διάστημα με αυξημένα κρούσματα, θανάτους και διασωληνωμένους.

Η χορήγηση της τρίτης δόσης είναι σημαντική, όπως υποστηρίζουν, για την προστασία των πολιτών. Πολλοί επικαλούνται πρόσφατες μελέτες που δείχνουν ότι μετά τους τέσσερις μήνες αρχίζει να μειώνεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε την προσθήκη και του σκευάσματος της Moderna ως επιλογή για την αναμνηστική τρίτη δόση εμβολίου, ενώ η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κάλεσε τους πολίτες να μην αργοπορούν να εμβολιαστούν με την αναμνηστική δόση ακόμα κι αν εμφανίζουν υψηλό τίτλο αντισωμάτων, καθώς τα σχετικά τεστ αρκετές φορές παραπλανούν.

Τα ραντεβού για τρίτη δόση με το εμβόλιο της Moderna θα ξεκινήσουν να είναι διαθέσιμα στις 12 Νοεμβρίου και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΜΑ, θα γίνεται η μισή δόση της κανονικής.

Οι πολίτες που μπορούν να προχωρήσουν σε τρίτη δόση θα λαμβάνουν υπενθυμιστικό SMS ότι μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους. Όσοι θέλουν να κλείσουν ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου, μπορούν να το κάνουν μέσω της σχετικής διαδικτυακής πλατφόρμας emvolio.gov.gr.

 

ΠΗΓΗ

 

Διαβάστε επίσης