N. Ηλιόπουλος: Η ευθύνη για την αποτυχία στο πρόγραμμα εμβολιασμού ανήκει στην κυβέρνηση

"Εχουμε μία κυβέρνηση που διαρκώς καλλιεργεί την ψευδαίσθηση ότι η πανδημία τελειώνει"

Τις ευθύνες της κυβέρνησης για το γεγονός ότι η πανδημία βγαίνει για μια ακόμη φορά εκτός ελέγχου, ανέδειξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5 FM».

«Δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι το περσινό δεύτερο κύμα άφησε μια τεράστια πληγή, ειδικά για τη βόρεια Ελλάδα, στην οποία η πλειονότητα των απωλειών ήταν εκτός ΜΕΘ», σημείωσε. «Είναι τραγικό», πρόσθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, ότι «ένα χρόνο μετά οι δείκτες της πανδημίας είναι σε χειρότερη θέση: αυτή τη στιγμή για παράδειγμα έχουμε 477 διασωληνωμένους, ενώ πέρσι την αντίστοιχη μέρα είχαμε 228».

«Ταυτόχρονα, έχουμε μία κυβέρνηση που διαρκώς καλλιεργεί την ψευδαίσθηση ότι η πανδημία τελειώνει», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης περπατάει μόνος του "το τελευταίο μίλι" από το Φλεβάρη, ένα τελευταίο μίλι που για όλη την υπόλοιπη κοινωνία αποδείχθηκε ένας ατέλειωτος Γολγοθάς».

Αναφερθείς στις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης για τη σημερινή κατάσταση, επισήμανε ότι «δεν μπορεί σε συνθήκες πανδημίας να συγχωνεύονται 1.000 σχολικά τμήματα πανελλαδικά και να δημιουργούνται τάξεις με 29 μαθητές και μαθήτριες». «Δεν γίνεται όταν βρέθηκε θετικός ο κ. Καραμανλής στη Βουλή -και του ευχόμαστε περαστικά- η διαδικασία της Oλομέλειας να διακόπτεται, ενώ μία σχολική τάξη -όταν βρίσκεται ένα παιδί θετικό- να συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι να νοσήσει το 50%+1 των μαθητών», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Σημείωσε ακόμα ότι «δε γίνεται με περίπου 7.000 κρούσματα την ημέρα, που σίγουρα ορισμένα από αυτά έχουν έρθει σε επαφή και με εμβολιασμένους εργαζόμενους, αυτοί οι εργαζόμενοι το επόμενο πρωί να πρέπει να πάνε κανονικά στη δουλειά τους». «Χρειάζεται να επιστρέψει η τηλεργασία, σε μία σειρά από χώρους που μπορεί να εφαρμοστεί», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Όπως δεν γίνεται ο δημόσιος προϋπολογισμός του ‘22 για την υγεία να είναι μειωμένος κατά 900 εκατ. -κάτι που φαίνεται να συνοδεύει η δήλωση του κ. Σκέρτσου ότι δεν χρειαζόμαστε ένα "πολυτελές" σύστημα υγείας», συμπλήρωσε.

Για τον εμβολιασμό, υπογράμμισε την ανάγκη «να εμβολιαστούν άμεσα όλοι οι πολίτες», δηλώνοντας όμως παράλληλα πως «υπάρχει συγκεκριμένη ευθύνη για την αποτυχία στο πρόγραμμα εμβολιασμού και ανήκει στην κυβέρνηση». «Είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που πίστεψε ότι μπορούσε να προχωρήσει τον εμβολιασμό χωρίς να ενισχύσει την πρωτοβάθμια φροντίδα, χωρίς να έχουμε τον οικογενειακό γιατρό να μιλά με τον ασθενή του που έχει επιφυλάξεις και να τον πείθει», εξήγησε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ανέφερε δε ότι «τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν πως το ποσοστό των συνειδητών αντιεμβολιαστών δεν ξεπερνά το 15%». «Από το 15% μέχρι το 40% λοιπόν υπάρχει η ξεκάθαρη ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μιας κυβέρνησης που έχει υπουργό Υγείας έναν άνθρωπο ο οποίος, λίγους μήνες πριν, δήλωνε ότι δεν είναι δική τους ευθύνη να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου. «Αν δεν είναι δική τους ευθύνη, να πάνε σπίτι τους», ξεκαθάρισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε για την είσοδο στις εκκλησίες, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «εν μέσω πανδημίας μετράει ψήφους και αντιμετωπίζει το σύνολο των πιστών σαν αντιεμβολιαστές, κάτι που δεν ισχύει». Επανέλαβε δε ότι «έχουμε έναν υπουργό Υγείας ο οποίος απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο ακροδεξιό ακροατήριο και παλιότερα -ως βουλευτής του ΛΑΟΣ- είχε χαρακτηρίσει τον ΑΜΚΑ συνομωσία της εβραιομασονίας».

Αναφερθείς στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τόνισε: «Χρειαζόμαστε άμεσα να υπάρξουν μαζικά δωρεάν τεστ για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους -δεν μπορεί η κυβέρνηση να τιμωρεί όσους δεν έκαναν το εμβόλιο στερώντας τους την πρόσβαση στο τεστ». «Χρειαζόμαστε εδώ και τώρα μέτρα αραίωσης στα σχολεία, αλλά και στα μέσα μεταφοράς», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας μάλιστα τη δήλωση της κ. Λινού ότι αν η κατάσταση ήταν καλύτερη στα ΜΜΜ μπορεί να είχαμε έως και 3.000 λιγότερες ανθρώπινες απώλειες. «Και πρέπει εδώ και τώρα να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας στην υγεία, πρώτα απ' όλα στις "κόκκινες" περιοχές», υπογράμμισε.

Τέλος, ερωτηθείς για ένα ενδεχόμενο lockdown, ξεκαθάρισε: «Τα μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ και προστασίας της δημόσιας υγείας που προτείνουμε, είναι ακριβώς για να μη φτάσουμε σε ένα τέτοιο σημείο -το οποίο θα σηματοδοτήσει προφανώς την απόλυτη αποτυχία της κυβέρνησης».

«Σε κάθε περίπτωση, όπου υπάρξουν μέτρα περιορισμού, πρέπει η κυβέρνηση να πάρει και μέτρα οικονομικής ενίσχυσης», πρόσθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Ένα τέτοιο μέτρο -στο οποίο δεν κατανοώ γιατί η ΝΔ αρνείται μέχρι σήμερα να προχωρήσει- είναι η ρύθμιση και διαγραφή του ιδιωτικού χρέους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που γεννήθηκε μέσα στην πανδημία», είπε. «Είναι μέτρο που θα κρατήσει τις επιχειρήσεις ζωντανές, θα διατηρήσει τις θέσεις εργασίας και στο τέλος της ημέρας θα φέρει έσοδα στο δημόσιο ταμείο, τα οποία διαφορετικά θα χάνονταν», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

 

ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ