Η δωρεά οργάνων αποτελεί δωρεά ζωής

των Νεφρολόγων Περικλή Δουζδαμπάνη και Κωνσταντίνας Τρίγκα*

Η ιδέα της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πράξεις  προσφοράς στον συνάνθρωπο μας. Η μεταμόσχευση αποτελεί την καλύτερη θεραπευτική λύση για ασθενείς με ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνεύμονατελικού σταδίου και την καλύτερη δυνατή λύση για τους ηλικιακά νεότερους νεφροπαθείς με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου.

Το σπουδαιότερο παράγοντα στην εξέλιξη των μεταμοσχεύσεων αποτελεί η επάρκεια μοσχευμάτων καθώς και η ιατρική εμπειρία. Η έλλειψη μοσχευμάτων και ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός ασθενών που έχουν την ανάγκη να μεταμοσχευτούν, δυστυχώς αυξάνεται συνεχώς και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Δωρεά Οργάνων και Ιστών αφορά την προσφορά των οργάνων προς μεταμόσχευση από έναν συνάνθρωπό μας (δότης) που δεν είναι πια στη ζωή. Από έναν δότη, μπορούν να σωθούν έως και 8 ασθενείς που χρήζουν μεταμόσχευσης οργάνων και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής ή ακόμη και να σωθούν έως και 100 ασθενείς μέσω της Δωρεάς Ιστών.

Η Δωρεά Οργάνων πραγματοποιείται μόνο από εγκεφαλικά νεκρούς ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας; Ο εγκεφαλικός θάνατος είναι μη αναστρέψιμη κατάσταση που ισοδυναμεί με τον θάνατο και δεν έχει καμία σχέση με τις ‘’χρόνιες φυτικές καταστάσεις’’.

Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΕΝΑ ΜΟΣΧΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΔΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΜΑΣ ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ.

Τα τελευταία χρόνια, σε ειδικά μεταμοσχευτικά κέντρα είναι δυνατή η μεταμόσχευση ακόμα και από δότη με ασύμβατη ομάδα αίματος, αυτό όμως πραγματοποιείται με την εφαρμογή  ειδικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων για την προετοιμασία του λήπτη. Αξίζει να τονιστεί ότι τα αποτελέσματα της ‘’ασύμβατης μεταμόσχευσης’’ είναι παρόμοια με αυτά της ‘’συμβατής’’ όσο αφορά την επιβίωση των νεφρικών μοσχευμάτων.

Ας γίνει φωτεινό  παράδειγμα για όλους μας η γενναιοδωρία και η μεγαλοψυχία της οικογένειας του  16χρονου Ντίνου από το Μεσολόγγιπου έφυγε πρόσφατα για την γειτονιά των αγγέλων χτυπημένος από οξεία εγκεφαλομινιγγίτιδα και χάρισε την ζωή σε άλλους επτά συμπολίτες μας.

 

  «Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης Κυανούς Σταυρός Πατρών ΑΕ»

Στόχος μας είναι να προωθήσουμε όλους τους ασθενείς μας και ειδικότερα τους νέους προς την κατεύθυνση της μεταμόσχευσης.

*Δουζδαμπάνης Περικλής, MD, MsC, PhD 

Nεφρολόγος- Επιστημονικός Υπεύθυνος Μονάδας Χρόνιας Αιμοκάθαρσης, «Κυανούς Σταυρός Πατρών», Γερμανού 115 Πάτρα Mετεκπαίδευση Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τορόντο Καναδά
Τηλ 2610243110,
[email protected]
Ιδιωτικό Ιατρείο: Κορίνθου 275 Πάτρα
2610450797, κιν: 6973204552

 

Τρίγκα Κωνσταντίνα MD, MsC, PhD

Ειδική Νεφρολόγος, Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης « Κυανούς Σταυρός Πατρών»
Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Κυανού Σταυρού  Α.Ε

Mετεκπαίδευση Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τορόντο Καναδά
Τηλ 2610243110
Ιδιωτικό Ιατρείο: Κορίνθου 275, Πάτρα,
2610 450797 κιν: 6974 192 118
[email protected]

 

‘’ΜΟΝΑΔΑ ΧΡΟΝΙΑΣ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΑΕ’’   ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΗ ΕΠΙΤΥΧΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ