Αγιορείτικα «χρυσά μήλα» στο φούρνο από τον Μοναχό Νικήτα

Τα αγιορείτικα κυδώνια ξεχωρίζουν για την διατροφική τους αξία και την ιδιαίτερη γεύση τους! Οπότε, τώρα είναι ο κατάλληλος καιρός για να δοκιμάσετε αυτή την εξαιρετική συνταγή!

Γνωστά και ως «χρυσά μήλα», τα κυδώνια ξεχωρίζουν για τη διατροφική τους αξία αλλά και για την ιδιαίτερη γεύση τους. Πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, τα χειμωνιάτικα αυτά φρούτα αποτελούν έναν από τους πιο υγιεινούς και νόστιμους καρπούς.

Οι μοναχοί στο Άγιον Όρος φτιάχνουν υπέροχα κυδώνια ψητά και τα προσφέρουν ως γλύκισμα στους επισκέπτες των ιερών μονών και των κελλιών τους.

Δοκιμάστε την παραδοσιακή συνταγή για κυδώνια ψητά και γευθείτε το λαχταριστό αλλά και νηστίσιμο γλύκισμα όπως οι μοναχοί του Αγίου Όρους.

Υλικά για κυδώνια ψητά

5 κιλά μέτρια κυδώνια

1 κιλό ζάχαρη

½ κρασοπότηρο κονιάκ

Κανέλα

Εκτέλεση αγιορείτικης συνταγής

Καθαρίζουμε τα κυδώνια, τα κόβουμε στη μέση και βγάζουμε τους σπόρους. Τα απλώνουμε σε ταψί. Διαλύουμε τη ζάχαρη σε λίγο νερό και ρίχνουμε μέσα το κονιάκ και μισή κουταλιά της σούπας κανέλα.

Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί με τα κυδώνια. Ψήνουμε στους 100ο C ώσπου να μαλακώσουν. Σερβίρουμε τα κυδώνια σε πιάτα και τα πασπαλίζουμε με κανέλα.

Αν δεν είναι περίοδος νηστείας, μπορείτε να σερβίρετε τα ψητά κυδώνια με παγωτό βανίλια. Ο γευστικός συνδυασμός θα ενθουσιάσει εσάς και τους καλεσμένους σας!

 

Από το βιβλίο του Μοναχού Νικήτα Παραδοσιακές Αγιορείτικες Συνταγές