Ξεκίνησε η περιοδεία του Οικουμενικού Πατριάρχη στις ΗΠΑ

Θερμή υποδοχή στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο επεφύλαξαν ιερείς και μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας κατά την άφιξη του στην Ουάσιγκτον. 

Οκ. Βαρθολομαίος επιστρέφει στις ΗΠΑ μετά από 12 χρόνια, καθώς η τελευταία του επίσημη επίσκεψη του είχε πραγματοποιηθεί το 2009. Το αεροπλάνο που μετέφερε την αποστολή από την Κωνσταντινούπολη προσγειώθηκε στη στρατιωτική βάση Άντριους. Στη συνέχεια, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατέφθασε συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο σε ξενοδοχείο στο κέντρο της αμερικανικής πρωτεύουσας.


Έξω από το ξενοδοχείο βρισκόταν μητροπολίτες, ιερείς και μαθητές από την κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στη Μπεθέσδα του Μέριλαντ που περίμεναν υπομονετικά κρατώντας λουλούδια για να καλωσορίσουν τον Πατριάρχη, ο οποίος τους μοίρασε ως ευλογία από ένα μικρό σταυρουδάκι. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ανέβηκε πρώτος στο βήμα για να τον προλογίσει, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή σε όλες τις επισκέψεις που έχει πραγματοποιήσει ο κ. Βαρθολομαίος στις ΗΠΑ. Μάλιστα, θυμήθηκε ότι το 2004 είχε υπηρετήσει και ο ίδιος ως διάκονος κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας επίσκεψης.

«Εμείς, τα πιστά παιδιά της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, σας καλωσορίζουμε με ανοιχτές καρδιές για έβδομη φορά στην ιστορική και φημισμένη Πατριαρχική σας διακονία... Προσβλέπουμε σε εσάς, λοιπόν, Παναγιώτατέ, για να μας δείξετε τον δρόμο και να μας δώσετε ένα ανανεωμένο και εμπνευσμένο όραμα για την πίστη των αγίων και των Αποστόλων που γνωρίζετε τόσο καλά».

Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την συγκίνηση και την ευγνωμοσύνη του για το γεγονός ότι επιστρέφει στις ΗΠΑ. Έδωσε μάλιστα ιδιαίτερα έμφαση στους άρρηκτους δεσμούς που συνδέουν την μητέρα εκκλησία της Κωνσταντινούπολης με τους πιστούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου.

Απευθυνόμενους στους ομογενείς, ο κ. Βαρθολομαίος είπε «εσείς, οι πιο αγαπημένες μας κόρες και γιοι μας, μεταλαμπαδεύσατε την πίστη των Αποστόλων σε αυτήν την ευλογημένη ήπειρο. Η Αμερική αναγνωρίζει τη βαθιά σας δέσμευση να ζήσετε πλήρως αυτήν την πίστη, γιατί έχει κατοχυρώσει στο Σύνταγμά της τις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες βασίζονται τα μόνιμα χαρακτηριστικά της Εκκλησίας. Ο χρόνος μας μαζί σας τις επόμενες μέρες είναι μια ευκαιρία που μας έδωσε ο Θεός για να επιβεβαιώσουμε αυτούς τους άρρηκτους δεσμούς μας».

Συνεχίζοντας, ο Παναγιώτατος εξήρε το έργο του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, λέγοντας ότι κατάφερε να αποκαταστήσει τη σταθερότητα και να αναζωογονήσει την Αρχιεπισκοπή Αμερικής ακόμη και εν μέσω της ταραχής που προξένησε η πανδημία. Τέλος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την υπηρεσιακή Επικεφαλής Πρωτοκόλλου των Ηνωμένων Πολιτειών, Asel Roberts, και μέσω αυτής τον πρόεδρο Μπάιντεν, για τη θερμή υποδοχή. Κλείνοντας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε «αισθανόμαστε πραγματικά ευλογημένοι που επιστρέψαμε ξανά στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Λίγο μετά την άφιξη του στο ξενοδοχείο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναχώρησε για την πρεσβευτική κατοικία, όπου η πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου παραχώρησε επίσημο δείπνο προς τιμήν του. Σήμερα ο Παναγιώτατος θα χοροστατήσει σε λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας στην Ουάσιγκτον. Στη συνέχεια, θα συμμετέχει σε εκδηλώσεις στον ναό με τη συμμετοχή επιφανών ομογενών και το βράδι θα παραβρεθεί σε δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του η ομογενειακή οργάνωση ΑΧΕΠΑ.

Οι Επισκέψεις του Οικουμενικού Πατριάρχη στις ΗΠΑ

- Η πρώτη ήταν το 1997 για μια μηνιαία περιοδεία στις ΗΠΑ.

- Η δεύτερη το 2000, για ένα σύντομο τετραήμερο ταξίδι στο Ντιτρόιτ και στη Νέα Υόρκη.

- Στη συνέχεια το 2002, για μια σημαντική επίσκεψη συνυφασμένη με την 80η και την 65η επέτειο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και του Ελληνικού Κολλεγίου και της Ελληνικής Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Αγίου Σταυρού

- Η επόμενη ήταν το 2004, για ένα ταξίδι μιας εβδομάδας στη Νέα Υόρκη και στο Νιου Τζέρσεϊ

- Το 2006, για τις εορταστικές εκδηλώσεις γύρω από τη γιορτή των Θεοφανίων στο Tarpon Springs και την ευρύτερη περιοχή της Τάμπα, καθώς και στη Νέα Ορλεάνη.

- Η τελευταία και πιο πρόσφατη ήταν το 2009.

πηγη