«Squid Game»: «Μην αφήνετε τα παιδιά να βλέπουν τη σειρά»

 

Έπειτα από αναφορές για νεαρά άτομα που αντιγράφουν τις βίαιες προκλήσεις του «Squid Game» που προβάλλεται στο Netflix συμβούλιο στη νότια Αγγλία προειδοποιεί τους γονείς να μην επιτρέψουν στα παιδιά τους να δουν τη σειρά.

Το τμήμα διασφάλισης της εκπαίδευσης ενός συμβουλίου στο Bedfordshire έστειλε μήνυμα σε γονείς και κηδεμόνες της περιοχής, προτρέποντάς τους να «παραμείνουν σε εγρήγορση, μετά από αναφορές για παιδιά και νέους που αντιγράφουν τα παιχνίδια και την βία από την νέα σειρά του Netflix Squid Game, που προορίζεται για θεατές άνω των 15 ετών».

Στη σειρά, οι συμμετέχοντες διαγωνίζονται για χρήματα, αλλά όσοι αποτυγχάνουν πυροβολούνται εν ψυχρώ. Παρότι για αρκετά από αυτά τα παιχνίδια απαιτείται ειδική υποδομή, πολλές βίαιες εκδοχές είναι εύκολο να αναπαραχθούν σε παιδικές χαρές - χωρίς φυσικά την αιματοχυσία αλλά με πολλή βία.

Ακόμα και παιδιά που δεν βλέπουν ολόκληρα τα επεισόδια της σειράς, έχουν παρακολουθήσει αποσπάσματα των βίαιων παραλλαγών παιδικών παιχνιδιών, από σύντομα κλιπ στο TikTok.

Σύμφωνα με αναφορές, κάποια παιδιά χρησιμοποιούν βία για να τιμωρούν τους «χαμένους». Το πιο δημοφιλές παιχνίδι φαίνεται πως είναι το «στρατιωτάκια ακούνητα, αμίλητα». Σε σχολείο στο Βέλγιο, οι «νικητές» χτυπούσαν τους μαθητές που δεν τα κατάφερναν.

Προειδοποιήσεις κυκλοφορούν και για το παιχνίδι με τα μπισκότα, που απαιτεί από τους παίκτες να κόψουν με ακρίβεια ένα συγκεκριμένο σχήμα στο κέντρο του γλυκίσματος. Η μόδα διαδόθηκε στο TikTok και εκφράζονται φόβοι πως πολλά παιδιά κινδυνεύουν να καούν στην προσπάθειά τους να φτιάξουν σπιτική καραμέλα από ζάχαρη στο σπίτι τους.

«Υπάρχουν ανησυχητικές αναφορές για παιδιά και νέους που παίζουν το ''Squid Game'' στο σχολείο. Την σειρά παρακολουθούν, επίσης, σε άλλες πλατφόρμες όπως το YouTube, και δεδομένης της δημοφιλίας της, έχουν εφεύρει πολλά μίνι-παιχνίδια βασισμένα στο ''Squid Game''».

Οι γονείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μοιράζονται ανάλογες προειδοποιήσεις που έλαβαν από τα σχολεία των παιδιών τους. Οι αντιδράσεις πολλές φορές είναι ανάμεικτες. Μερικοί γονείς πιστεύουν ότι αυτή η σειρά αποτελεί πρόβλημα πλέον σε πολλά σχολεία. Άλλοι δεν θέλουν να τους λένε τι επιτρέπεται και τι όχι να παρακολουθούν τα παιδιά τους στο σπίτι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ