Με υπογραφή του Αχαιού υπουργού Ανδρέα Κατσανιώτη το μνημόνιο Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου

 

 

«Άρωμα Αχαΐας» είχε η χθεσινή τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, που διεξήχθη στην Αθήνα, αφού ο υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του νομού Ανδρέας Κατσανιώτης, υπέγραψε το νέο μνημόνιο συναντίληψης, που αφορά στη διασπορά.

Παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, του προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη και της Αιγύπτου Αλ-Σίσι, μαζί με τον κ. Κατσανιώτη, υπέγραψαν ο Κύπριος επίτροπος για Ανθρωπιστικά θέματα και Αποδήμων Φώτης Φωτίου και η υπουργός Διασποράς – Μετανάστευσης της Αραβικής χώρας Ναμπίλα Μάκραμ.

«Η σημερινή υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης μεταξύ των τριών κρατών, αποτελεί το επιστέγασμα κοινών μας προσπαθειών και δημιουργεί ισχυρές βάσεις για την περαιτέρω εμβάθυνση των εξαιρετικών σχέσεών μας. Παράλληλα, σηματοδοτεί την επαναβεβαίωση της στρατηγικής σημασίας που αποδίδει η κυβέρνησή μας στο πλέγμα περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας, τα οποία βασίζονται σε κοινές αντιλήψεις για σειρά κρίσιμων ζητημάτων» δήλωσε αχαιός υφυπουργός στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», μετά το πέρας της διαδικασίας.

Ο κ. Κατσανιώτης μίλησε για «στέρεα γέφυρα και σταθερό κρίκο, για ενδυνάμωση των δεσμών των κρατών που αποτελεί η διασπορά», σημειώνοντας: «Αλλωστε, το μνημόνιο κατανόησης που υπογράψαμε, εστιάζει και σε τομείς όπως Παιδεία, Πολιτισμός, Τέχνη και Νεολαία, που αφορούν άμεσα στην διασπορά, ενώ αποτελούν προνομιακά πεδία για Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο».
Ιδιαίτερη σημασία έχει η επισήμανση του Ανδ. Κατσανιώτη, για το ότι η Ελλάδα πιστεύει πως «λαοί, άνθρωποι και κοινωνίες αποτελούν πάντα γέφυρες συνεργασίας για ειρήνη, ασφάλεια και προώθηση ανθρώπινων δικαιωμάτων και αξιών».

 Μήνυμα προς Τουρκία η Τριμερής Σύνοδος

«Η Αγκυρα εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται τα μηνύματα των καιρών», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Abdel Fattah El-Sisi, στο πλαίσιο των εργασιών της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής.

«Οι απειλές για νέες παράνομες γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας. Η ηγεσία της Αγκυρας δεν αντιλαμβάνεται τα μηνύματα των καιρών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι οι τρεις χώρες Ελλάδα- Κύπρος- Αίγυπτος ταυτίζονται στην καταδίκη της προκλητικής πρακτικής και επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας, λέγοντας πώς αποτελούν απειλή οι κινήσεις της για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή και δεν προοιωνίζουν θετική στάση στο Κυπριακό

Μοναδικός δρόμος προόδου είναι οι δεσμευτικές αποφάσεις του ΟΗΕ, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα, δηλώνει τις προθέσεις με τις πράξεις της.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η χώρα μας υπογράφει συμφωνίες και συνεργασίες υπό το φως του Διεθνούς Δικαίου και οι 3 χώρες έχουν αποδείξει την προσήλωση τους στη διεθνή νομιμότητα.

«Δείξαμε τον δρόμο για την οικοδόμηση σχέσεων συνεργασίας και καλής γειτονίας μακριά από λογικές επιβολής μονομερούς αυθαιρεσίας, απειλών πολέμου, πρακτικών που σίγουρα δεν ανήκουν στον 21ο αιώνα», τόνισε.

«Φάρο σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» χαρακτήρισε το «σχήμα Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου» ο πρωθυπουργός.

«Φάρος σταθερότητας σε πολλά και παράλληλα πεδία δράσης, «από την ενέργεια και τον τουρισμό μέχρι την προστασία του περιβάλλοντος και από την υψηλή τεχνολογία μέχρι το εμπόριο και τη ναυτιλία».

Οπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «στην κοινή μας πορεία προσθέσαμε δύο ακόμα μνημόνια που αφορούν τη διασύνδεση για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και τη συνεργασία σε θέματα αποδήμων. Η ενέργεια καθίσταται γέφυρα μεταξύ της Αιγύπτου προς την Ευρώπη».

Στο δίκτυο αυτό συμμετέχουν ενεργά και η Ελλάδα και η Κύπρος, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να εξηγήσει πως «σε μία εποχή όπου αναζητούμε διαφοροποίηση των ενεργειακών μας πηγών η Αίγυπτος μπορεί να γίνει πάροχος ρεύματος που θα παράγεται κυρίως από τον ήλιο».
«Και οι τρεις χώρες αναβαθμίζονται» σημείωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός λέγοντας «Συντονιζόμαστε και σε άλλα μέτωπα όπως στη δράση μας κατά της πανδημίας. Η Ελλάδα δώρισε στη φίλη Αίγυπτο 250.000 δόσεις εμβολίων. Συντονιζόμαστε και στην απειλή της κλιματικής κρίσης».