Ν. Μηταράκης: Ενισχύεται η θέση της Ελλάδας στον διάλογο για τη μεταναστευτική πολιτική

 

Η Ελλάδα έγινε το 19ο μέλος που προσχώρησε στο ICMPD, έναν διεθνή οργανισμό ο οποίος εργάζεται για την εξεύρεση καινοτόμων λύσεων στις περιφερειακές προκλήσεις που αφορούν στη μετανάστευση.

Η προσχώρηση της χώρας μας πραγματοποιείται μετά από εκείνη της Γερμανίας το 2020 και  της Τουρκίας και της Μάλτας το 2018.

Το ICMPD και η Ελλάδα συνεργάζονται ήδη επιτυχώς σε αρκετά επιχειρησιακά έργα στους τομείς της ένταξης και των επιστροφών, ενώ η Ελλάδα έχει συμμετάσχει και συμμετέχει σε αρκετά συνέδρια για την  μετανάστευση που υποστηρίζονται από το ICMPD, όπως της Βουδαπέστης και της Πράγας.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά η Ελλάδα γίνεται το 19ο μέλος του ICMPD, ενός από τους σημαντικότερους οργανισμούς που προωθούν τον διάλογο και τη συνεργασία για θέματα μετανάστευσης και ασύλου εντός και εκτός Ευρώπης, μεταξύ διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών, συμπεριλαμβανομένων των χωρών προέλευσης και διέλευσης. Η ένταξη της Ελλάδας στο ICMPD επιβεβαιώνει την άριστη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των ελληνικών αρχών και του Κέντρου τα τελευταία χρόνια, καθώς η Ελλάδα συμμετέχει σε μια σειρά περιφερειακών προγραμμάτων δράσης. Μας δίνει λοιπόν την ευκαιρία να ενισχύσουμε τη θέση της χώρας μας στο διάλογο για τη μεταναστευτική πολιτική».

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του ICMPD, Michael Spindelegger, σημείωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που κερδίσαμε ένα ακόμη σημαντικό κράτος μέλος. Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ευρωπαϊκή μετανάστευση. Η συμμετοχή της Ελλάδας θα ενισχύσει τις δυνατότητές μας να ανταποκριθούμε από κοινού στις μεταναστευτικές προκλήσεις. Τα μέλη μας αντιπροσωπεύουν μια μοναδική ομάδα χωρών που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον τομέα της μετανάστευσης. H Ελλάδα είναι ένα ουσιαστικό μέρος αυτής της ομάδας. Έχοντας την Ελλάδα ως μέλος θα ενισχυθεί περαιτέρω η στρατηγική διάσταση του οργανισμού μας». 

Το ICMPD ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της Αυστρίας και της Ελβετίας το 1993, μια περίοδο στην οποία η μεταναστευτική πραγματικότητα στην Ευρώπη άλλαξε δραματικά από τις πολιτικές αλλαγές στην Ανατολική Ευρώπη και τις βαλκανικές συγκρούσεις. Ο αριθμός των  κρατών μελών της αυξήθηκε τη δεκαετία του 1990 με την προσθήκη της Ουγγαρίας το 1995 και της Σλοβενίας το 1998. Η Τσεχική Δημοκρατία ακολούθησε το 2001, όπως και η Σουηδία, η Πολωνία και η Βουλγαρία το 2003, η Πορτογαλία και η Κροατία το 2004 καθώς και η Σλοβακία το 2006. Η Ρουμανία και η Σερβία ήταν οι επόμενες που εντάχθηκαν το 2011 και ακολούθησαν η Βοσνία -Ερζεγοβίνη το 2012 και η Βόρεια Μακεδονία το 2015. Η Μάλτα και η Τουρκία προσχώρησαν και οι δύο το 2018 και η Γερμανία το 2020