Λέσβος – Ανάκριση με γδύσιμο και έλεγχο γενετικών οργάνων καταγγέλλουν ακτιβίστριες

Καταγγελία για απαράδεκτες παράνομες μεθόδους σκανδαλώδους κακομεταχείρισης της Αστυνομίας Λέσβου σε βάρος αλληλέγγυων γυναικών από την Ολλανδία φέρνει στο φως η ΚΕΕΡΦΑ.

Η Κατίνκα Σιμονσέν ακτιβίστρια-καλλιτέχνης και αλληλέγγυα από την Ολλανδία κατήγγειλε ότι το πρωί της περασμένης Τρίτης μετά από μήνυμα στο Facebook ομάδας προσφύγων από τη Σομαλία ότι χρειάζονταν βοήθεια, προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με το Λιμενικό και την αστυνομία της Λέσβου, αλλά δεν βρήκαν ανταπόκριση.

Αφού επισκέφτηκαν η ίδια με την Μaartje Epema και τον Matthias van de Poortere το αστυνομικό τμήμα, η αστυνομία τους ζήτησε να πάνε με συνοδεία για να βρουν τους πρόσφυγες και έτσι έσπευσαν στο σημείο που βρίσκονταν οι πρόσφυγες, υπό βροχή.

Μετά από 3 ώρες όταν έφτασε η αστυνομία στο σημείο που ήταν οι πρόσφυγες, ζήτησαν τους αλληλέγγυους να τους ακολουθήσουν στο αστυνομικό τμήμα. Εκεί τους κράτησαν για ώρες τους έκαναν σωματικό έλεγχο και τους ανέκριναν.

Τις ζήτησαν να γδυθούν

Σύμφωνα με την καταγγελία, η ανάκριση της μίας ακτιβίστριας περιελάμβανε γδύσιμο και έλεγχο των γεννητικών της οργάνων, ενώ το ίδιο ζήτησαν και από τη δεύτερη γυναίκα που αρνήθηκε να το κάνει.

Δεν τους άφησαν να πάρουν τηλέφωνο κανέναν. Τελικά μετά από κινητοποίηση γνωστών στην Ολλανδία και την εμφάνιση δικηγόρου τους άφησαν ελεύθερους χωρίς καμία κατηγορία.

Η Ιngeborg Beugel, ανταποκρίτρια-filmaker, που ασχολείται με το δράμα των προσφύγων στα σύνορα, τόνισε ότι όλα όσα συνέβησαν δεν είναι τυχαία αλλά έχουν να κάνουν με την πολιτική της της ΕΕ. «Οι επαναπροωθήσεις έχουν γίνει κανονικότητα» καταγγέλλει.

Ο Μητσοτάκης περηφανεύεται ότι από το Μάρτιο του 2020 υπάρχει μείωση των αφίξεων προσφύγων σε ποσοστό 95 % Είναι ψέματα. Υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία που έχουν καταγραφεί στη σελίδα Aegian Βoat Report, που αναφέρουν πόσοι επαναπροωθούνται, πόσοι δέρνονται μόλις πατάνε το πόδι τους στην Ελλάδα από αστυνομικούς που τους κλέβουν τα λίγα λεφτά τους και τα κινητά.

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ τόνισε μέσω έκτακτης συνέντευξη τύπου ότι η ΚΕΕΡΦΑ θέλησε να δώσει φωνή σε αλληλέγγυους οι οποίοι έχουν υποστεί μια άθλια μεταχείριση από την αστυνομία της Λέσβου μέσα στα πλαίσια του εκφοβισμού του κινήματος της αλληλεγγύης.

«Το ξεκίνησαν με το Μητρώο των ΜΚΟ βολεύοντας κάποιους δικούς τους αλλά και προσπαθώντας να βγάλουν από τη μέση όπoιον καταγγέλλει τα εγκλήματά τους. Οι μεγαλύτεροι τροφοδότες της παράνομης διακίνησης είναι η πολιτική των κλειστών συνόρων που κάνει να πλουτίζουν αυτά τα κυκλώματα και κάθε προσπάθεια να ενοχοποιήσουν το κίνημα αλληλεγγύης θα πέσει στο κενό» καταγγέλλει η ΚΕΕΡΦΑ.