Γιάννης Οικονόμου για ρεύμα και επίδομα θέρμανσης: Τα μέτρα που εξετάζονται το επόμενο διάστημα

 

Στα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπίσει την ακρίβεια που πλήττει την παγκόσμια οικονομία αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Όπως είπε τα μέτρα θα περιλαμβάνουν πληρωμή λογαριασμών ρεύματος σε δόσεις, διπλασιασμό του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης πριν το 2023, αλλά και περαιτέρω μείωση της προκαταβολής φόρου. 

Σχετικά με τις ελαφρύνσεις στον τομέα της ενέργειας ο Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι «από την πρώτη στιγμή είπαμε θα αντιμετωπίσουμε αυτά που έρχονται με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο πολιτικής. Είπαμε ότι θα καλύψουμε το 80% των ανατιμήσεων για όλους, από τις 300 μέχρι τις 600 κιλοβατώρες, διπλασιάσαμε τα χρήματα που θα δίνουμε, κι επειδή οι ανατιμήσεις ενδεχομένως δυσκολέψουν κάποιους, για να μη μείνει ο κόσμος χωρίς ρεύμα, δίνουμε τη δυνατότητα μιας δοσοποίησης, μέτρο το οποίο θα εξειδικευτεί το επόμενο διάστημα, για να μπορεί ο κόσμος να μετατοπίζει κάποιες από τις υποχρεώσεις του. Έχουμε πει ότι αυτό θα ισχύσει μέχρι το τέλος του χρόνου, δηλαδή μέχρι τους λογαριασμούς του πρώτου διμήνου της επόμενης χρονιάς και μετά όσο είναι δυναμικό το φαινόμενο των ανατιμήσεων στην ενέργεια, θα παρεμβαίνουμε». 

Τόνισε πως η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει ότι θα διπλασιάσει το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης επισημαίνοντας ότι «όσο η οικονομία αποδίδει και όσο υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, πολλαπλασιάζονται οι δυνατότητές μας να σταθούμε στο πλευρό του κόσμου». 

Για το επίδομα θέρμανσης σημείωσε πως γίνονται προσπάθειες ώστε να δοθεί πιο νωρίς και τόνισε πως θα πρέπει οι πολίτες να σπεύσουν να το δηλώσουν στην πλατφόρμα για να πάρουν επιδότηση: «Φέτος έχουν διευρυνθεί τόσο πολύ και τα περιουσιακά κριτήρια και τα εισοδηματικά έτσι ώστε να μπορέσει να μπει πάρα πολύς κόσμος στην προστασία του επιδόματος. Υπολογίζουμε ότι θα ενισχυθούν γύρω στα 1,5 εκατ. νοικοκυριά». 

Ο ίδιος σε ερώτηση για την κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης πριν το 2023, ανέφερε πως «θα τα πει ο πρωθυπουργός στην ώρα τους», ενώ για την προκαταβολή του φόρου είπε ότι θα συνεχίσει να είναι στο 50% και όσο τα πράγματα είναι καλά, μπορεί να μειωθεί και περαιτέρω.

Σε ερώτηση για τον ΕΝΦΙΑ ανέφερε ότι «με τις ανακοινώσεις του προϋπολογισμού, θα έχουμε και τις αντίστοιχες ανακοινώσεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ».

Τι είπε για Έβρο, ΗΠΑ και Τουρκία

Ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε και στις διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε ανακηρύξει ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, έχουμε επεκτείνει τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο, έχουμε υπογράψει αμυντικές συμφωνίες με τα Εμιράτα και με τη Γαλλία και διευρύναμε τη συμφωνία με τις ΗΠΑ. Για πρώτη φορά αποτυπώνονται πράγματα όχι με καθαρά μηνύματα στην Τουρκία, αλλά με «καμπάνες», ουσιαστικές απαντήσεις στο casus belli. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν για πρώτη φορά γραπτώς τα δικαιώματά μας στη θάλασσα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, δηλαδή την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα».

Όπως είπε, η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι ο ρόλος της Ελλάδας έχει ενισχυθεί στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, και αυτό είναι που της έχει προκαλέσει εκνευρισμό. 

Σχετικά με την ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στον Έβρο, σημείωσε πως είναι παράλληλα και ενεργειακό κέντρο, ενώ αποτελεί την πύλη για την Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια: «Οι ΗΠΑ παρακάμπτουν τα στενά και επιλέγουν τη χώρα μας. Και έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω της χρονικής συγκυρίας, καθώς οι Αμερικάνοι έχουν μετατοπίσει το ενδιαφέρον τους από την Ευρώπη. Μέσα σε αυτή τη συγκυρία λένε στην Ευρώπη ότι επιλέγουν την Ελλάδα. Αυτό είναι ένα μήνυμα τεράστιας σημασίας».