Τ. Ερντογάν: Με την Α. Μέρκελ καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες στις διμερείς σχέσεις

Κοινή συνέντευξη Τυπου με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ερντογάν, έδωσε η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, που πραγματοποίησε αποχαιρετιστήρια επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη.

Η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε οτι «παρά τις διαφορές απόψεων, αντιμετωπίσαμε από κοινού με την Τουρκία πολλά θέματα. Στη Γερμανία ζουν περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι τουρκικής καταγωγής. Υπάρχουν Τούρκοι μετανάστες που εργάζονται ως γιατροί, επιστήμονες και ακαδημαϊκοί. Έχουμε δει ότι έχουν υποδειγματική καριέρα… Αξιολογήσαμε επίσης τις εξελίξεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. Μιλήσαμε για τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ. Η Τουρκία έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα όσον αφορά τους Σύρους πρόσφυγες. Μιλήσαμε επίσης για ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν, τις εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη και τόνισα ότι οι ξένες δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν από τη Λιβύη» είπε.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε  οτι «η κ. Μέρκελ ήταν πάντα μια ηγέτιδα προσανατολισμένη στη λύση. Ελπίζω ότι η επιτυχημένη δουλειά μας μαζί της θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο και με τη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας… Στις συναντήσεις που είχαμε  με την αγαπημένη μου φίλη κ. Μέρκελ εδώ και 16 χρόνια, ήταν πάντα συνετή και η ηγεσία της ήταν καθοριστική. Αν και είχαμε κατά καιρούς δυσκολίες στις διμερείς σχέσεις, καταφέραμε να τις ξεπεράσουμε... Ως Τουρκία, θα θυμόμαστε με εκτίμηση τη θετική στάση της Μέρκελ ενάντια στα εμπόδια που προέκυψαν στον δρόμο για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ» υπογράμμισε ο Τουρκος Πρόεδρος.