Ανοιχτή επιστολή των συμβασιούχων του κοινωφελούς προγράμματος στον Δήμο Πατρέων

Σε ανοιχτή επιστολή τους οι εργαζόμενοι του κοινωφελούς προγράμματος 2020 στον Δήμο Πατρέων, αναφέρουν:

Ως πρώην εργαζόμενοι του κοινωφελούς προγράμματος 2020, απευθυνόμαστε στο πατραϊκό λαό, γνωστοποιώντας το πρόβλημα μας και ζητώντας την υποστήριξή του. 

Ύστερα από αρκετές προσπάθειες που έχουμε κάνει, καθώς κι έγγραφη αίτηση με αρ. Πρωτοκόλλου 47168, ώστε να έρθει το θέμα μας προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, σχετικά με παράταση του προγράμματός μας, δε λάβαμε ποτέ καμία απάντηση. 

Δυστυχώς το θέμα μας, δεν έχει ενταχθεί ακόμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στη ουσία, έχουμε πεταχτεί αντισυνταγματικά ως πολίτες, στο κάλαθο των αχρήστων.

Τη δεδομένη στιγμή, η δημοτική αρχή απαξιεί να παραβρεθεί σε διάλογο μαζί μας, με τους πολίτες του δήμου που υπηρετεί δηλαδή κι αγνοεί αλαζονικά, το αίτημά μας. Άραγε ο ρόλος τελικά της εκλεγμένης απ’ το λαό δημοτικής αρχής, είναι να κατατροπώνει ολοκληρωτικά, το κύριο πυλώνα της Δημοκρατίας, το διάλογο;

Πώς καταλήξαμε ο πολίτης να μην έχει τη δυνατότητα,  να  θέσει σε συζήτηση το πρόβλημά του κι απλώς να αποκλείεται απ’ τα κοινά;

Σε δημόσια συνάντηση που επιδιώξαμε με το κ. Δήμαρχο ώστε να του γνωστοποιήσουμε τα αιτήματα μας,  δε μπορέσαμε να φέρουμε σε πέρας κάποιας μορφής διάλογο.  Αντ΄ αυτού, αντιμετωπίσαμε μια παρουσία που φωνασκώντας και κουνώντας το δάχτυλο, έφερνε στο μυαλό, άλλους γνωστούς πολιτικούς.

Ως Συμβασιούχοι του Προγράμματος 2020, είμαστε απόλυτα θιγμένοι, απ’ τη εντελώς διαφορετική στάση της δημοτικής  αρχής απέναντί μας. Ας μας απαντήσουν γιατί υπήρξαν τόσο υποστηρικτικοί με του συναδέλφους των προγραμμάτων του 2018 και του 2019, σε αντίθεση με μας. 

Γιατί είναι ακόμα εργαζόμενοι απ’ αυτούς στο Δήμο, ενώ καταφέρονται με μανία εναντίων μας, μη συζητώντας καν για την ελάχιστη παράταση που χρειάζονται συνάδελφοί μας, προκειμένου να ενταχθούν στο επιδοτούμενο πρόγραμμα ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Η θέση μας είναι, πως καλώς έμειναν στην εργασία και ζητούμε να ισχύσει το ίδιο καθεστώς και για μας.

Δε ξεχνούμε τις δηλώσεις του κ. Πελετίδη στο Τύπο λίγων χρόνων πριν, που υπερασπιζόταν με σθένος τους συμβασιούχους και τους στήριξε έμπρακτα όσο περνούσε απ΄ το χέρι του. Συνεχίζει δε, μέχρι και σήμερα, ανοίγοντάς τους το δρόμο για μονιμοποίηση. Ας μας πει, σε τι διαφοροποιούμαστε μεις απ’ αυτούς  και γιατί κατά τη δική του οπτική, δεν έχουμε τα ίδια δικαιώματα.

Αναρωτιόμαστε ποιοι είναι εκείνοι οι δεσμοί, που κάνουν τον κ. Πελετίδη να δρα απολύτως προστατευτικά, απέναντι στους συναδέλφους των προηγούμενων χρόνων και σε μας να δείχνει ένα απεχθές πολιτικό πρόσωπο που όπως αναφέραμε ήδη, θυμίζει άλλες εποχές, όχι και τόσο δημοκρατικές.

Ας μας απαντήσει, γιατί καταδικάζει με ανάλγητη στάση τα παιδιά των συμβασιούχων του 2020 σε πείνα, αφού όπως πολύ καλά και ο ίδιος γνωρίζει, πως εν μέσω της κρίσης που ‘χει ενσκήψει λόγω κορωνοϊού, είναι ουσιαστικά αδύνατο, κάποιος να βρει άλλη εργασία τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Έχοντας απεμπολήσει πια ο κ. Πελετίδης, κάθε ψήγμα  φιλολαϊκού χαρακτήρα,  χρησιμοποιεί σαν δικαιολογία το οικονομικό κομμάτι, ψευδώς υποστηρίζοντας, πως ο Δήμος δεν αντέχει να καλύψει οικονομικά τους, πολύ χαμηλούς μισθούς των συμβασιούχων. Όμως ο ισολογισμός που έχουμε στα χέρια μας, με ημερομηνία έκδοσης 20 Ιουλίου 2021, παρουσιάζει το πλεόνασμα του Δήμου να αγγίζει τα 27.000.000 €, πράγμα που καθιστά το δήμο μας, ανάμεσα στους πλουσιότερους της χώρας.

 Μήπως ο κ. Δήμαρχος επιδιώκει τεχνηέντως την ανεπάρκεια εργαζομένων στο Δήμο του, έτσι ώστε, όταν θα χρειαστεί να πραγματωθεί κάποια εργασία, η ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρίες, να ‘ναι μονόδρομος; Όλοι κατανοούμε τη τεράστια οικονομική διαφορά, ανάμεσα στις αναθέσεις έργων και τους εξευτελιστικούς μισθούς των συμβασιούχων.

Ο κ. Πελετίδης σε πρόσφατη συνέντευξή του, δήλωσε πως δεν ανησυχεί για τις επερχόμενες εκλογές, γιατί πιστεύει πως θα ‘χει τη στήριξη του πατραϊκού λαού. Όμως ας σκεφτεί, πως ο λαός δεν εντυπωσιάζεται από τις συνεχείς παρουσιάσεις και φωτογραφίσεις του, σε συναυλίες και παραστάσεις.

Τον καλούμε λοιπόν, αντί της προβολής ψευδοπροτύπων τέχνης, ν’ ασχοληθεί με τα προβλήματα του λαού και να  εντάξει άμεσα το θέμα μας, στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τέλος, ο κ. Δήμαρχος ως εκπρόσωπος της κομμουνιστικής ιδεολογίας, δε θα ‘πρεπε να ξεχνά πως αρχή της είναι η υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων σ’ όλα τα επίπεδα, απ’ αρχής έως τέλους.  Σε περίοδο πανδημίας, προσφέραμε μέσα σ’ αντίξοες και δύσκολες συνθήκες, τις υπηρεσίες μας στο δήμο και σαν αποτέλεσμα ο κ. Δήμαρχος έλαμψε δια της απουσίας  την ημέρα εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων, αντί να δώσει μια απάντηση, ευθέως, όπως αξίζει σ’ εργαζόμενο προς εργαζόμενο, όπως κι ο ίδιος έχει αναφέρει, σε παλιότερες δηλώσεις του.

Κε Δήμαρχε,  ψηφιστήκατε από το Πατραϊκό λαό ως προοδευτικός και σα τέτοιος αναλάβατε το πόστο σας και τις ευθύνες του. Σας καλούμε ν’ αποδείξετε την ιδεολογική σας ταυτότητα και να τη κρατήσετε ζωντανή, με αποδείξεις, στεκόμενος στο ύψος αξίων προκατόχων σας, όπως του Θ. Άννινου.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα για τη βοήθεια στο θέμα μας καθώς και την έμπρακτη υποστήριξή τους, τους κ. Αλεξόπουλο, Παπαδημάτο, Ρώρρο, Ψωμά, Νικολόπουλο, Ντρίνια, Τζανάτο και  Χρυσανθακόπουλο.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ