Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα της προώθησης των οίνων της Δυτικής Ελλάδας στην Άπω Ανατολή

Ν. Φαρμάκης: «Στόχος μας η μετατροπή των αγροτοδιατροφικών προϊόντων σε σπεσιαλιτέ»

«Ξεκινήσαμε με την προώθηση των κρασιών ΠΟΠ και ΠΓΕ της Δυτικής Ελλάδας στις αγορές της Ιαπωνίας και της Κορέας, ένα πρόγραμμα, ύψους 1,8 εκ. ευρώ περίπου, με εξαιρετικά μέχρι τώρα αποτελέσματα. Συνεχίζουμε με δύο ακόμα προγράμματα, ύψους 5 εκ. ευρώ,  για την προώθηση φρούτων και λαχανικών, όπως είναι για παράδειγμα οι φράουλες, αλλά και οι βρώσιμες ελιές της Δυτικής Ελλάδας, στις χώρες της Ε.Ε. Στόχος μας είναι η μετατροπή των προϊόντων μας σε σπεσιαλιτέ, δηλαδή η ανάδειξή τους ως κορυφαία ποιοτικά προϊόντα της Ευρώπης και η ένταξή τους στην ελίτ των αγροτοδιατροφικών προϊόντων της ηπείρου μας». 

Στις προσπάθειες που καταβάλει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την προώθηση στις διεθνείς αγορές των ποιοτικών αγροτικών της προϊόντων, αναφέρθηκε εκτενώς ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, ανοίγοντας την εκδήλωση για την  παρουσίαση του προγράμματος «Προώθηση οίνων της ΠΔΕ σε αγορές τρίτων χωρών» που έχει ως χώρες – στόχους την Κορέα και την  Ιαπωνία.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Αχαΐας και Ηλείας, την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021, στο ξενοδοχείο «MY Way» στην Πάτρα, έγινε ο απολογισμός των δράσεων που υλοποιήθηκαν κατά το πρώτο έτος του προγράμματος, καθώς και ο προγραμματισμός των δράσεων της νέας περιόδου.

Κατά τη συζήτηση καταδείχθηκε η σημασία της συνέχισης αντίστοιχων προγραμμάτων, ενώ διπλωμάτες μετέφεραν την επιθυμία να πραγματοποιηθεί ταξίδι γνωριμίας στις συγκεκριμένες αγορές από τους ίδιους  τους οινοποιούς. 

Παράλληλα, ο κ. Φαρμάκης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Περιφέρεια για την στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, τονίζοντας: «Πλέον στρέφουμε την πυξίδα μας, προς μία αγροτική παραγωγή συνυφασμένη με την καινοτομία και τον σεβασμό στο περιβάλλον. Δημιουργώντας ενεργειακές κοινότητες για την ενεργειακή απελευθέρωση των αγροτών μας, στηρίζοντας το εδαφολογικό εργαστήριο, αλλά και δημιουργώντας πολιτικές για τη διαχείριση της πρωτογενούς παραγωγής σε προστατευόμενες ζώνες μεγάλης οικολογικής σημασίας».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης συνδέθηκαν μέσω skype και μετέφεραν την εμπειρία τους από τις χώρες που υπηρετούν, οι επικεφαλής γραφείων ΟΕΥ της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Τόκιο (Ιαπωνία), Αθανάσιος Καραπέτσας και της Σεούλ  (Κορέα), Κωνσταντίνος Δίκαρος. 

Συμμετείχαν επίσης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, Τάκης Παπαδόπουλος, οι πρόεδροι του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας, του Επιμελητηρίου Ηλείας Κωνσταντίνος Νικολούτσος, η Προϊσταμένη του τμήματος Προγραμματισμού, Μελετών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Αγροδιατροφής της ΠΔΕ, Πόπη Αγγελή, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας ΠΔΕ, Βασίλης Μιχαλόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής της WIN Σύμβουλοι Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Αραμπατζής, ο Διευθυντής VINNOVATION, Wine Expert, Γρηγόρης Μιχαήλος καθώς και οινοποιοί από την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ