«Μπάλλος»: Σε πλήρη εξέλιξη το κύμα κακοκαιρίας - Σε ποιες περιοχές σημειώθηκαν προβλήματα - Πλημμύρισαν δρόμοι και υπόγεια (ΦΩΤΟ)

Στο έλεος της κακοκαιρίας η Αττική

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι αρμόδιες αρχές λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει ήδη  μεγάλο μέρος της χώρας.

Η κακοκαιρία Μπάλλος ξεκίνησε να «χτυπά» και την Αττική το πρωί της Πέμπτης. Από την έντονη βροχόπτωση πλημμύρισαν δρόμοι και προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο με μποτιλιάρισμα χιλιομέτρων στους κεντρικούς οδικούς άξονες του λεκανοπεδίου.

panormou-15.jpg

Θύμα της σφοδρής κακοκαιρίας «Μπάλλος» που πλήττει από νωρίς το κέντρο της Αθήνας έπεσε και η Βουλή. Νερά εισχώρησαν στο περιστύλιο, ενώ έπεσε και κομμάτι από το μάρμαρο, ηλικίας 150 ετών, στον εξωτερικό της χώρο.

Αμέσως πάντως κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής, προκειμένου να διασφαλίσουν πως κανένα από τα αντικείμενα αξίας- μεταξύ των οποίων και η περίφημη ταπισερί με τη «σχολή των Αθηνών- δεν θα τεθούν σε κίνδυνο.

voyli-kakokairia-mpallos2.jpg.jpg

Περισσότερες από 250 κλήσεις έχει λάβει η Πυροσβεστική στην Αττική

Πολλά προβλήματα έχει προκαλέσει η έντονη βροχόπτωση που πλήττει την Αττική. Το Κέντρο της Πυροσβεστικής έχει λάβει μέχρι στιγμής 251 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένα υπόγεια σε όλο το λεκανοπέδιο, 8 για κοπές δέντρων και 9 για απομάκρυνση ατόμων που είχαν παγιδευτεί μέσα στα αυτοκίνητά τους. Οι παροχές για βοήθεια ήταν σε Γλυφάδα, Νέα Σμύρνη, Μοσχάτο, Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Χαλκηδόνα.


Στη Νέα Φιλαδέλφεια πλημμύρισε το σχολικό συγκρότημα της οδού Εφέσου, όπου μαθητές του 1ου Γυμνασίου - Λυκείου αναγκάστηκαν να φτιάξουν... γέφυρα με θρανία για να βγουν από τις τάξεις.
Οι μαθητές πέρασαν σε παρακείμενο όροφο, ενώ η πυροσβεστική θα προχωρήσει σε απάντληση υδάτων. 

mpallos-plimmira-filadeldia-arthro.jpg

 

Στα δύο κόπηκε ο Πόρος Κεφαλονιάς, ποτάμια οι δρόμοι στην Καλαμάτα

Οι σχολικές μονάδες τέθηκαν προληπτικά εκτός λειτουργίας σε Μεσολόγγι, Βόρεια Κέρκυρα και Κεφαλονιά. Το χωριό Πόρος Κεφαλονιάς είναι κομμένο στα δύο.  Με τη σιδηρογέφυρα του Πόρου εκτός λειτουργίας, το ποτάμι έχει κατεβάσει νερό και η διέλευση απο την ακτή γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Την ίδια ώρα σφοδρή βροχόπτωση  σημειώθηκε στην Καλαμάτα. “Άνοιξαν” οι ουρανοί με ισχυρή καταιγίδα που συνοδευόταν από χαλαζόπτωση. Σφοδρή βροχόπτωση σημειώθηκε και στη Ζάκυνθο. 

 

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στη Φλώρινα

Η κακοκαιρία «Μπάλλος» σφυροκοπά τη χώρα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις αλλά και χιόνια στην ορεινή Μακεδονία. Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στη Φλώρινα και οι εικόνες θυμίζουν Χριστούγεννα. Στο Νυμφαίο ο υδράργυρος έπεσε στο μηδέν και το χιόνι έχει καλύψει τα πάντα.

245484029_612674740113241_562592422743141142_n-450x600.jpg

 

Σχέδιο για απομάκρυνση κατοίκων σε καμένες και επικίνδυνες για πλημμύρες περιοχές, σε Αττική και Βόρεια Εύβοια

Σχέδιο για μετακινήσεις κατοίκων περιοχών που βρίσκονται στο «κόκκινο», όσον αφορά τον κίνδυνο πλημμύρας, υλοποιεί από το πρωί το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά το συγκεκριμένο μέτρο, στο πλαίσιο της βασικής πολιτικής της νέας ηγεσίας, που έχει ως κύριο άξονα την πρόληψη και πρωτίστως την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές του υπουργείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με εισήγηση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, ήδη από το πρωί έχει ξεκινήσει μια καταγραφή και απομάκρυνση κατοίκων από σπίτια που βρίσκονται μέσα σε ρέματα ή σημεία όπου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλημμύρας στη βόρεια Εύβοια. Επίσης σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Αττική και κυρίως στο Αλεποχώρι, και την υπόλοιπη δυτική Αττική, καθώς και σε περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

 

Με πληροφορίες από protothema, iefimerida, newsit

Διαβάστε επίσης