Νορβηγία: Πέντε νεκροί και δύο τραυματίες από επιθέσεις με τόξο

14/10/2021 | 06:42

 

 

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σε σειρά επιθέσεων άνδρα οπλισμένου με τόξο και βέλη χθες Τετάρτη στην Κονγκσμπέργκ, στη νοτιοδυτική Νορβηγία, ανακοίνωσε η νορβηγική αστυνομία.

Μέσα ενημέρωσης και πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών έκαναν νωρίτερα λόγο για τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς και πολλούς τραυματίες, χωρίς επίσημη επιβεβαίωση.

Συνελήφθη ύποπτος.

«Ο άνδρας χρησιμοποίησε τόξο και βέλη (…) σε κάποιες από τις επιθέσεις», είπε ο επικεφαλής της αστυνομίας, ο Εϊβίντ Ος, σε δημοσιογράφους. Η αστυνομία διενεργεί έρευνα, μεταξύ άλλων για να εξακριβώσει εάν χρησιμοποιήθηκαν κι άλλα όπλα, πρόσθεσε.

Οι τραυματίες έχουν διακομιστεί σε νοσοκομείο και η κατάσταση της υγείας τους παραμένει άγνωστη.

«Ο άνδρας συνελήφθη… από τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής, αυτό το άτομο έδρασε μόνο του», συμπλήρωσε.

Τα κίνητρα της επίθεσης, η οποία σημειώθηκε σε πολλές τοποθεσίες στο κέντρο της πόλης, η οποία αριθμεί 28.000 κατοίκους, παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα.

Η αστυνομία δεν έχει δώσει τα στοιχεία του υπόπτου, λέγοντας μόνο ότι πρόκειται για έναν άνδρα που οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα στην κοντινή πόλη Ντράμεν.

«Δεν υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα για τον εντοπισμό άλλων ανθρώπων», δήλωσε ο Ος.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο TV2, ο άνδρας έφερε πάνω του επίσης ένα μαχαίρι και άλλα όπλα.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν λίγο πριν τις 18.30 το απόγευμα, τοπική ώρα (19.30 ώρα Ελλάδας).

Η νορβηγική αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει ότι η επίθεση ήταν τρομοκρατική ενέργεια.

«Με δεδομένο όπως εξελίσσονται τα γεγονότα, είναι φυσικό να διερευνηθεί εάν πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας, Έιβιν Ος.

«Ο άνδρας που συνελήφθη δεν έχει ανακριθεί και είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσουμε τα κίνητρά του».

Στο Twitter, η τοπική αστυνομία ανέφερε ότι ένας άνδρας εμφανίστηκε οπλισμένος με τόξο και βέλη και στόχευε ανθρώπους.

Οι κάτοικοι της περιοχής κλήθηκαν να μείνουν σπίτια τους. Αρκετές γειτονιές αποκλείστηκαν από την αστυνομία, με τα τηλεοπτικά πλάνα να δείχνουν μεγάλη ανάπτυξη ένοπλων αστυνομικών δυνάμεων και ασθενοφόρων. Ένα ελικόπτερο επίσης έχει αναπτυχθεί.

Νορβηγία: Πέντε νεκροί και δύο τραυματίες από επιθέσεις με τόξο

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας NRK στον ιστότοπό του ανήρτησε μια φωτογραφία που έστειλε αυτόπτης μάρτυρας και δείχνει ένα μαύρο βέλος σφηνωμένο σε έναν τοίχο.

Στο παρελθόν, η Νορβηγία, μια παραδοσιακά φιλήσυχη χώρα, έχει γίνει στόχος ακροδεξιών επιθέσεων.

Στις 22 Ιουλίου 2011, ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ σκότωσε 77 ανθρώπους με βομβιστική επίθεση κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο, προτού ανοίξει πυρ εναντίον μιας θερινής κατασκήνωσης της Νεολαίας του Εργατικού Κόμματος (AUF) στο νησί Ουτόγια.

Τον Αύγουστο του 2019, ο Φίλιπ Μανσάους πυροβόλησε εναντίον ενός τεμένους κοντά στο Όσλο, προτού ακινητοποιηθεί από τους πιστούς του τεμένους, χωρίς να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς. Στο παρελθόν ο ίδιος είχε πυροβολήσει με φυλετικά κίνητρα την θετή αδελφή του, γεννημένη στην Ασία.

Αρκετά σχέδια για ισλαμιστικές επιθέσεις έχουν αποτραπεί.

https://www.zougla.gr/

Από την Ανθούπολη ο 46χρονος με το “καζίνο”! Από ποιους Πατρινούς επιχειρηματίες άρπαξε 270.000 ευρώ

Πάτρα: Μεγάλη ποσότητα χασίς σε σπίτι γνωστού επαγγελματία – Τι βρήκαν οι αστυνομικοί, πώς σχετίζεται με τις προ ημερών έρευνες για ναρκωτικά και όπλα

Εσωκομματικές εκλογές ΝΔ: Προηγείται ο Αντώνης Κουνάβης για την προεδρία στην ΔΕΕΠ Αχαΐας

Οριακή νίκη Κατσιγιάννη στην προεδρία της ΔΕΕΠ Αχαΐας – Ένσταση από Κουνάβη για επανακαταμέτρηση ψηφοδελτίων

Πάτρα: Σοβαρό τροχαίο στην περιοχή Θεριανού με δύο νταλίκες – Ένας τραυματίας – Διακοπή κυκλοφορίας ΦΩΤΟ

ΝΔ – Εκλογή νέων οργάνων: Σε εξέλιξη η διαδικασία – Δείτε τα εκλογικά κέντρα – Ρεκόρ συμμετοχής στην Αχαΐα – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Πάτρα – Βιασμός 12χρονης: Προφυλακίστηκε ο 16χρονος

Τραγωδία: Νεκρή μία γυναίκα που παρασύρθηκε μετά από σύγκρουση αυτοκινήτων – «Περπατούσε με την κόρη της που είναι ΑμεΑ»