Κ. Μητσοτάκης στην εκδήλωση για τα 47 χρόνια της ΝΔ – Η Ελλάδα αγρυπνά και προστατεύει τα σύνορά της

Μήνυμα ενότητας της ΝΔ και προσήλωσης στην ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας απηύθυναν από το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στην εκδήλωση για τα 47 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, με παρόντα τον Αντώνη Σαμαρά, τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά και το σύνολο βουλευτών και ευρωβουλευτών του κόμματος.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν στις ομιλίες τους στην πρόσδεση της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό άρμα, ένα όραμα που υλοποίησε ο ιδρυτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Καραμανλής, καθώς και στις θετικές επιπτώσεις που είχε η ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ στην εδραίωση της Δημοκρατίας, την οικονομία και την πολιτική σταθερότητα.

Παράλληλα, κατηγόρησαν ευθέως την Τουρκία για παραβιάσεις και προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Ελλάδα αγρυπνά και προστατεύει τα σύνορά της», τόνισε στον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε με μία αναδρομή από το 1975, όταν υπεβλήθη το αίτημα για ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες. «Η ενδυνάμωση της δημοκρατίας στην πατρίδα μας συναντήθηκε με την εδραίωση της ευρωπαϊκής της πορείας», τόνισε.

Και προσέθεσε ότι «ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν ήταν μόνος. Η ιστορία, η γεωγραφική θέση της Ελλάδος επέβαλαν τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Η δήλωση αυτή είναι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη» ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή στα δρώμενα της ηπείρου μας υπήρξε κεντρική επιλογή.

Μέσα σε τέσσερα χρόνια, μετά την πτώση της δικτατορίας, η Ελλάδα κέρδισε το χαμένο έδαφος και κατάφερε να ταυτιστεί με τη δεύτερη διεύρυνση της Ευρώπης.

«Η Ελλάδα του 2021 αποτελεί μία χώρα ριζικά διαφορετική από την Ελλάδα του 1981», ανέφερε ο πρωθυπουργός, «γιατί δεν υπήρξε πεδίο που δεν ευνόησε η είσοδος στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

«Το μεγάλο στοίχημα του Κωνσταντίνου Καραμανλή αποτελεί κεκτημένο και διαρκή πρόκληση. Μια τομή που δικαιώνεται και ανανεώνεται καθημερινά», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Καραμανλής άφησε αιχμές για τη μη επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας και τόνισε ότι, σε αυτό το πλαίσιο, «είναι ενθαρρυντική η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας και συνιστά εθνική επιτυχία». 

Επιπλέον, ο κ. Καραμανλής δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στα λάθος πεπραγμένα της ΕΕ, λέγοντας ότι «η Ευρώπη, στις ημέρες μας, παρά την ισχύ της, αδυνατεί να πρωταγωνιστήσει στη διεθνή σκηνή, να επηρεάσει αποφασιστικά τις εξελίξεις, τις εντάσεις, τους ανταγωνισμούς, ακόμη και στη γειτονιά της. Δεν έχει καταφέρει μια ενιαία μεταναστευτική πολιτική. Επέδειξε δυσκινησία στην αντιμετώπιση της πανδημίας», όπως και στο Ταμείο Ανάκαμψης.

πηγή