Αχαΐα: Ήχησε το 112 - Προειδοποίηση από την Πολιτική Προστασία για ακραία καιρικά φαινόμενα

Το 112 ήχησε στα κινητά των πατρινών περίπου στις 10 το βράδυ.

Το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί για τον κίνδυνο ακραίων καιρικών φαινομένων στην περιοχή.

Όπως αναφέρει: "Προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις, περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή που μπορεί να πλημμυρίσουν."

245434672_1298184007295713_8954468234600617498_n.png

 

Οι προειδοποιήσεις από το 112 ήχησαν επίσης σε Ηλεία, Νησία νοτίου Ιουνίου (Ζάκυνθο και Κεφαλονιά) και Μεσσηνία, ενώ θα ηχήσουν σε όλες τις περιοχές που θα χτυπηθούν από την κακοκαιρία, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (13/10) υπό τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, ενόψει της έλευσης της κακοκαιρίας «Μπάλλος», που θα «χτυπήσει» τη χώρα από το βράδυ.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να συσταθούν από σήμερα ενιαία επιχειρησιακά κέντρα σε περιφερειακό επίπεδο και ειδικότερα στις περιοχές όπου αναμένεται να πληγούν περισσότερο από την κακοκαιρία για τον καλύτερο συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών.

Παράλληλα, αποφασίστηκε ειδικός σχεδιασμός για προληπτικές εκκενώσεις περιοχών με τη βοήθεια και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μηνύματα από το 112

Επίσης, από το 112 θα σταλούν ενημερωτικά-προειδοποιητικά μηνύματα σε περιοχές όπου σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ είναι πολύ πιθανό να σημειωθούν πλημμυρικά φαινόμενα.

«Φτάσαμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για να αυξήσουμε την ετοιμότητα της χώρας», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Θέλουμε να λειτουργήσουμε προληπτικά».

Ο υπουργός ζήτησε ακόμη από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ενημερώσουν τους κατοίκους και ζήτησε να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις, ιδιαίτερα το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή.

«Οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καλούνται να ενημερώσουν τους πολίτες που διαμένουν σε περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί στο παρελθόν ή συμβαίνει συχνά πλημμυρικό φαινόμενο να αποφύγουν άσκοπες μετακινήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

«Από σήμερα Πολιτική Προστασία, Πυροσβεστική, Αστυνομία, Ένοπλες Δυνάμεις και ΕΚΑΒ έχουν τεθεί στο ανώτερο επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας», τόνισε.

Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι

Η κακοκαιρία «Μπάλλος», θα προσεγγίσει τη χώρα μας από τα δυτικά το βαρομετρικό χαμηλό, από τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη. Τα κύρια χαρακτηριστικά της θα είναι:

-Ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες αρχικά θα επηρεάσουν το Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Στερεά και σταδιακά θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα.
-Χαλαζοπτώσεις σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές.
-Χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας και στην Πίνδο από το πρωί της Πέμπτης 14/10.
-Θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη, οι οποίοι κατά τόπους θα φτάνουν τα 8 και την Παρασκευή 15/10 στο Ιόνιο τα 9 μποφόρ. Σημειώνεται ότι άνεμοι με πολύ ισχυρές ριπές ενδέχεται να συνοδεύουν και τις καταιγίδες που θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά και στις νησιωτικές περιοχές.
-Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση η οποία θα γίνει αισθητή κυρίως στις ηπειρωτικές περιοχές.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ