Ιράκ: Απίθανο να αυξηθούν περισσότερο οι τιμές πετρελαίου

Οι τιμές πετρελαίου, που έφτασαν πρόσφατα στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, είναι απίθανο να αυξηθούν περισσότερο, δήλωσε σήμερα ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου Ιχσάν Αμπντούλ Τζαμπάρ σε ενεργειακό συνέδριο στη Μόσχα.


Την περασμένη εβδομάδα, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), η Ρωσία και οι σύμμαχοί τους, μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ+, αντιστάθηκε στις φωνές που ζητούσαν γρηγορότερη αύξηση της παραγωγής και ενέμεινε στα σχέδιά της για αύξηση κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα για τον Νοέμβριο.

Αυτό οδήγησε τις τιμές του αργού σε υψηλό τριών ετών, εντείνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις διεθνώς.

«Η αγορά θα πρέπει να είναι ισορροπημένη», δήλωσε ο Τζαμπάρ, ερωτηθείς εάν η συμμαχία ΟΠΕΚ+ θα πρέπει να παράγει περισσότερο πετρέλαιο από αυτό που σχεδιάζει. «Πιστεύουμε ότι η τιμή δεν θα είναι υψηλότερη».

Το πετρέλαιο μπρεντ κινείτο σήμερα στα 83 δολάρια το βαρέλι.


Παρά τα αιτήματα από χώρες με υψηλή κατανάλωση, όπως οι ΗΠΑ και η Ινδία, για αύξηση της παραγωγής, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, ο ύπατος διαπραγματευτής της Μόσχας στον ΟΠΕΚ+, ανέφερε σήμερα ότι η ομάδα εμμένει στο σχέδιο που έχει ανακοινώσει.

«Ενεργούμε με βάση ένα συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα. Η κοινή συμφωνία ήταν για να προστεθούν 400.000 βαρέλια την ημέρα», ανέφερε ο Νόβακ, ερωτηθείς εάν σχεδιάζεται αύξηση της παραγωγής για να περιοριστεί η άνοδος των τιμών.

Πηγές προσκείμενες στον ΟΠΕΚ+ είπαν στο Reuters ότι η ομάδα εμμένει στο αρχικό σχέδιο εν μέρει λόγω των ανησυχιών ότι η ζήτηση και οι τιμές μπορεί να αποδυναμωθούν.

Πηγή

Διαβάστε επίσης