Κορονοϊός: Πρόβλεψη για επιπλέον 2.700 θανάτους μέχρι τα Χριστούγεννα

 

Μια εφιαλτική πρόβλεψη έκανε ο ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης, σχετικά με τους θανάτους από κορονοϊό μέχρι τα Χριστούγεννα.

Ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προέβλεψε πως μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε άλλους 2.500 με 2.700 θανάτους από κορονοϊό.

«Από προσομοιώσεις που έχουμε κάνει στο δικό μας παρατηρητήριο πρέπει να φτάσουμε στο 70 με 75% επί του πληθυσμού στον εμβολιασμό. Πρέπει να εμβολιαστούν άλλο 1 εκατ. άνθρωποι, είναι πάρα πολύ δύσκολο, αλλά γίνεται Η χώρα έχει εμβολιαστικό οργανισμό που μπορεί να εμβολιάσει 120.000 ανθρώπους την ήμερα» τόνισε ο κ. Τζανάκης.

Όπως είπε, «περίπου το 60% των Περιφερειακών Ενοτήτων  είναι κάτω από το μέσο όρο της Ελλάδας σε εμβολιασμό, κάτω από το 50% η Φθιώτιδα 49% τα Τρίκαλα στο 50,6%».

Ο καθηγητής πιστεύει πως πρέπει η ΗΔΙΚΑ να βρει τους ανεμβολίαστους και να πάνε πόρτα – πόρτα  τουλάχιστον στους ηλικιωμένους για να συζητήσουν μαζί τους. Ζήτησε περαιτέρω δραστηριοποίηση της Εκκλησίας  λήγω του κύρους και του ρόλου της.

Μάλιστα, για να τονίσει την τραγικότητα της κατάστασης, τόνισε πως κάποιοι δε θα χρειαστεί να εμβολιαστούν, γιατί… θα πεθάνουν από κορονοϊό. 

«Υπάρχουν μοναστήρια χωρίς εμβολιασμούς και εναντίον των εμβολιασμών και μπαινοβγαίνει κόσμος» κατήγγειλε μάλιστα.

Ανησυχία για την Βόρεια Ελλάδα

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή του ΣΚΑΪ ο καθηγητής πνευμονολογίας και λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Γιάννης Κιουμής εξέφρασε ανησυχία για τη χαλάρωση των μέτρων στην Βόρεια Ελλάδα.

«Η πανδημία στη Βόρεια Ελλάδα είναι σε εξέλιξη, δεν έχουμε σημεία κάμψης, η πίεση της πανδημίας στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι σε σχεδόν απόλυτη πληρότητα, κι οι άνθρωποι που έχουν άλλες παθήσεις έχουν κι αυτοί δικαιώματα στη ζωή. Δεν μπορεί να δοθεί το 100% των ΜΕΘ στον κορονοϊό».

Υποστήριξε πως θα πρέπει όπου είναι δυνατό να δοθούν κλίνες για περιστατικά κορονοϊού. «Αν υπάρξει αστοχία στη διαχείριση της κατάστασης στη Β. Ελλάδας τότε το ιατρικό, το κοινωνικό αλλά και το πολίτικο μήνυμα θα είναι πάρα πολύ αρνητικό» ξεκαθάρισε. 

Ο Γιάννης Κιουμής ζήτησε επίσης να δραστηριοποιηθούν υπέρ του εμβολιασμού καλλιτέχνες, επαγγελματικές ομάδες όπως πυροσβέστες, αθλητικές ομάδες, που ασκούν μεγαλύτερη επίδραση στον πληθυσμό. 

https://www.newsit.gr/

Διαβάστε επίσης