Σήμερα απολογούνται οι συλληφθέντες για αρχαιοκαπηλία

Αμαλιάδα

 

 

Προθεσμία για να απολογηθούν το πρωί της Τετάρτης ζήτησαν και πήραν οι δύο συλληφθέντες που κατηγορούνται για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στην Ηλεία.

Μια υπόθεση που αποκαλύφθηκε την περασμένη Παρασκευή ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Σε αυτή συνελήφθησαν, δύο ημεδαποί, ηλικίας 38 και 52 ετών, μέλη εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιείτο στην κατοχή και διάθεση προς πώληση σπουδαίων αρχαίων κινητών μνημείων. Αναζητούνται δύο  επιπλέον μέλη της οργάνωσης. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και για παράβαση του Νόμου περί προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Οι δύο κατηγορούμενοι συλληφθέντες οδηγήθηκαν το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου στο Δικαστικό Μέγαρο Αμαλιάδας ενώπιον των Εισαγγελικών Αρχών.

Μετά από αρκετή ώρα οι δύο κατηγορούμενοι που κρατούνται αποχώρησαν από τα Δικαστήρια. Οι συνήγοροί τους σε δηλώσεις τους αμέσως μετά αναφέρθηκαν στην υπόθεση και τους πελάτες τους. Η Κρινιώ Τσάφα συνήγορος υπεράσπισης του ενός κατηγορουμένου τόνισε ότι “… πήραμε προθεσμία για απολογία στον ανακριτή Αμαλιάδας την Τετάρτη το πρωί στις 10:30, θα λάβουμε γνώση της δικογραφίας, σε κάθε περίπτωση αρνούμαστε τις κατηγορίες και βέβαια όταν λάβουμε και γνώση της δικογραφίας θα δώσουμε και περισσότερα στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση αρνούμαστε τις κατηγορίες όπως έχουν απαγγελθεί. Ως εγκληματική οργάνωση και υπεξαίρεση αρχαίων αντικειμένων. Ωστόσο όμως θα πρέπει να λάβουμε γνώση της δικογραφίας γι’ αυτό και δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα”…

Ο Διονύσιος Ζησιμόπουλος εκ των συνηγόρων υπεράσπισης στην υπόθεση από την πλευρά του - εξερχόμενος του Δικαστικού Μεγάρου το μεσημέρι του Σαββάτου - σημείωσε πως δεν έχουν ακόμα οι δικηγόροι πλήρη εικόνα κάτι που θα γίνει μόλις περιέλθει η δικογραφία στα χέρια τους. “Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι πολλές φορές υπάρχει μία διόγκωση των στοιχείων από τις διωκτικές αρχές και από την αστυνομία σε τέτοιο βαθμό που τα πραγματικά περιστατικά δεν ανταποκρίνονται στις πράξεις που αποδίδονται στους συγκεκριμένους κατηγορούμενους.

Θεωρώ ότι και στην συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει κάτι τέτοιο, από όσα έχουν περιέλθει σε γνώση μου θεωρώ ότι είναι δικογραφία η οποία είναι διογκωμένη σε αρκετό βαθμό ως προς τα αδικήματα που περιγράφονται, θεωρώ λοιπόν ότι έχουμε εισαγγελείς και δικαστές άξιους που θα κρίνουν το νομικό σκέλος των συγκεκριμένων περιστατικών και θα υπαγάγουν τα περιστατικά αυτά στον κανόνα δικαίου.

Οπότε θεωρώ ότι η διόγκωση υπάρχει, είναι οφθαλμοφανέστατη, αρνούνται φυσικά τις κατηγορίες έτσι όπως τους αποδίδονται, δεν στοιχειοθετούνται οι κατηγορίες αυτές αντικειμενικώς έτσι όπως έχουν έρθει σε εμάς, οπότε θεωρώ ότι κάποια αδικήματα που έχουν μπει μέσα στην δικογραφία θα φύγουν. Οι κατηγορίες έτσι όπως ξέρουμε εμείς μέχρι στιγμής είναι σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, υπεξαίρεση αρχαίων αντικειμένων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας που υπερβαίνουν τα 120.000 €, εδώ υπάρχει μία διχογνωμία νομική αυτό θα το λύσουμε με τον κύριο Aνακριτή και υπάρχει και η πλημμεληματική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος ότι δεν δήλωσαν το αρχαίο αντικείμενο στην αρμόδια αρχή. Αυτές οι τρεις κατηγορίες είναι” ανέφερε χαρακτηριστικά.

πηγη: ililive

Διαβάστε επίσης