Σχολείο – Γιατί αξίζει να ενθαρρύνετε το παιδί σας να πάει περπατώντας

Όταν τα παιδιά σας πηγαίνουν περπατώντας στο σχολείο (ή κάνουν ποδήλατο ή σκούτερ), ξεκινούν καλά την ημέρα τους! Σίγουρα μερικές φορές η απόσταση, ο καιρός και άλλα ζητήματα ασφαλείας καθιστούν αδύνατη μια τέτοια «ενεργή μετακίνηση». Αλλά αν το σχολείο απέχει ένα χιλιόμετρο ή λιγότερο, τότε σίγουρα τα παιδιά σας θα πρέπει να περπατήσουν ως εκεί.

Ακολουθούν 7 λόγοι που υποστηρίζονται από την έρευνα, για να ενθαρρύνετε το παιδί σας να πηγαίνει περπατώντας στο σχολείο του:

#1 Η άσκηση κάνει τον εγκέφαλο να λειτουργεί

Περπατώντας από και προς το σχολείο το αίμα κινείται γύρω από το σώμα, δηλαδή περισσότερο οξυγόνο φτάνει στον εγκέφαλο. Αυτό βοηθά να διαλυθεί η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, οδηγώντας σε ένα πιο ήρεμο παιδί πριν από το σχολείο. Απελευθερώνει επίσης ενδορφίνες και ντοπαμίνη, τα οποία δίνουν στο παιδί σας μια αίσθηση ανταμοιβής και αίσθημα ευτυχίας καθώς ξεκινούν τη σχολική τους μέρα.

#2 Το περπάτημα καταπολεμά την παχυσαρκία

Το έθνος μας έχει επιδημία παιδικής παχυσαρκίας, προκαλώντας μυριάδες προβλήματα υγείας. Το περπάτημα στο σχολείο ενθαρρύνει την άσκηση, βοηθώντας στην ενδυνάμωση των μυών του παιδιού σας και στην αποβολή ανεπιθύμητου λίπους.

#3 Το περπάτημα εξοικονομεί χρήματα

Με το παιδί σας να πηγαίνει στο σχολείο, δεν χρειάζεται πλέον να ξοδεύετε χρήματα σε βενζίνη ή σε εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών.

#4 Έχετε επιπλέον χρόνο το πρωί

Καθώς δεν χρειάζεται πλέον να συνοδεύετε το παιδί σας στο σχολείο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη διαχείριση της μετακίνησης με το αυτοκίνητο. Αντ’ αυτού, μπορείτε να επικεντρωθείτε στην επόμενη μέρα σας ή να απολαύσετε έναν καφέ στον εαυτό σας!

#5 Το περπάτημα ενισχύει την αίσθηση οδικής ασφάλειας

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν οδική ασφάλεια. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν πώς να διασχίζουν δρόμους ασυνόδευτα και να κατευθύνονται σε συγκεκριμένες τοποθεσίες. Το περπάτημα χωρίς επίβλεψη τα αναγκάζει να προσέχουν τον κίνδυνο, βοηθώντας τα να μάθουν τις δεξιότητες μέσω εξάσκησης.

#6 Το περπάτημα προάγει την περιβαλλοντική διαχείριση

Οι μετακινήσεις με βενζινοκίνητα οχήματα κάνουν μεγάλο κακό στο περιβάλλον. Περπατώντας στο σχολείο, το παιδί σας μαθαίνει φιλικές προς το περιβάλλον συνήθειες που είναι μεταβιβάσιμες στη ζωή.

#7 Το περπάτημα προάγει την ανεξαρτησία

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν την ευθύνη, πράγμα που σημαίνει ότι ως γονείς, πρέπει να τα αφήσετε να έχουν την ευθύνη. Αφήνοντας το παιδί σας να περπατά μόνο του, του δίνει αυτοπεποίθηση, επιτρέποντάς του να αναπτύξει ένα αίσθημα λογοδοσίας και προσωπικής ευθύνης.

Προετοιμάστε τα παιδιά σας

Εξετάζοντας την προοπτική να αφήσετε το παιδί σας να περπατήσει μόνο του μέχρι το σχολείο, κατά πάσα πιθανότητα σας έρχονται στο μυαλό όλοι οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν. Η προετοιμασία του παιδιού σας για τυχόν εξωτερικούς κινδύνους θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε.

Δείτε μία λίστα με συμβουλές ασφαλείας, πριν το παιδί βγει για πρώτη φορά μόνο του στο δρόμο για το σχολείο:

-Αγοράστε τους φωτεινά ρούχα
-Ενημερωθείτε για τους κανόνες οδικής ασφάλειας
-Επιλέξτε την ασφαλέστερη διαδρομή
-Σχεδιάστε μια εναλλακτική διαδρομή σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά
-Περπατήστε μαζί τους εκ των προτέρων και τις δύο
-Μιλήστε τους για πιθανούς κινδύνους και υποδείξτε τον ενδεδειγμένο τρόπο αντίδρασης
-Εντοπίστε ασφαλή σημεία για να κατευθυνθούν σε περίπτωση κινδύνου
-Βεβαιωθείτε ότι έχουν πάντα μαζί τους ένα κινητό τηλέφωνο που λειτουργεί
-Ξεκαθαρίστε ότι δεν επιτρέπεται να φορούν ακουστικά στο δρόμο

Σε ηλικία περίπου 10 ετών, τα παιδιά είναι αρκετά μεγάλα για να διασχίζουν τους δρόμους με ασφάλεια και να χειρίζονται άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, που μπορεί να προκύψουν. Πριν από αυτό, οι σχολικοί τροχονόμοι μπορούν να βοηθήσουν, το ίδιο και οι ενήλικοι συνοδοί.

πηγή