Δημοσκόπηση Marc – «Ναι» στις παρελάσεις, πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στους ανεμβολίαστους, πιο φιλική χώρα η Γαλλία

«Ναι» λέει η πλειοψηφία της κοινής γνώμης στην κυβερνητική απόφαση να γίνουν οι παρελάσεις την 28η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης, που πραγματοποίησε η εταιρεία Marc για τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, οι πολίτες, σε ποσοστό 57,4%, θεωρούν «σωστή και μάλλον σωστή» την απόφαση της κυβέρνησης να πραγματοποιηθούν κανονικά οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, ενώ το 37,7% απαντά πως είναι «λάθος και μάλλον λάθος». 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι, την απόφαση αυτή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, την επιδοκιμάζει το 53,2% των εμβολιασμένων και το 80,7% των ανεμβολίαστων. Αντίστοιχα, οι αρνητικές γνώμες είναι στο 41,9% και στο 15,1%. 

Μάλιστα, δύο στους τρεις ψηφοφόρους της ΝΔ λένε «ναι», ενώ υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό, της τάξης του 41,6%, των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που επίσης συμφωνεί με την κυβερνητική επιλογή. 

Η ψήφος των ανεμβολίαστων

Στο ερώτημα τι ψηφίζουν οι ανεμβολίαστοι, ένα ποσοστό 18,9% απαντά ΣΥΡΙΖΑ, με την Ελληνική Λύση να ακολουθεί με 18,6%. 

Η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 12,2% στους ανεμβολίαστους, το ΜΕΡΑ25 3,7%, το ΚΚΕ 3,5%, ενώ το ΚΙΝΑΛ έχει την πιο πιστή βάση στα εμβόλια, αφού καταγράφει μόλις 1,8% στους ανεμβολίαστους. 

Πάντως, τρεις στους τέσσερις απ’ όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο μέχρι τώρα, ξεκαθαρίζουν ότι θα επιμείνουν σε αυτή τη στάση, ενώ ένας στους τέσσερις δηλώνει ότι προγραμματίζει ή σκέφτεται να το κάνει.

Η κυβέρνηση αξιολογείται θετικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας από το 52%, με ένα ποσοστό 46,6% να τη βαθμολογεί αρνητικά. 

«Ελλάς-Γαλλία συμμαχία»

Η έρευνα κατέγραψε και τις διαθέσεις των ερωτηθέντων, ως προς το ποιες χώρες θεωρούν πιο φιλικές προς την Ελλάδα.

Μακράν κερδίζει η Γαλλία με 70,2% – στον απόηχο και της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας – ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ και η Ρωσία, με την… Σαουδική Αραβία να βρίσκεται στην τέταρτη θέση, με ποσοστό προτίμησης 14,2%.

Όσο για την Γερμανία, απολαμβάνει θετικές γνώμες μόλις από το 4% των ερωτηθέντων. 

Στο ερώτημα από ποια χώρα θέλουμε επενδύσεις, οι ΗΠΑ προηγούνται με 43,3%, με τη Γαλλία να ακολουθεί (37%) και την Σαουδική Αραβία να πλασάρεται τρίτη (28,8%).

Ακολουθούν, στη συνέχεια, η Κίνα, η Ρωσία, αλλά και η Γερμανία με 12,3%.