Ανάπλαση παραλιακού μετώπου Πάτρας

του Πάνου Μαντά, Αρχιτέκτονα

 

 

Το αποτέλεσμα του Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, για αξιοποίηση του θαλάσσιου παραλιακού μετώπου της Πάτρας, είναι μάλλον καταδικασμένο να μην υλοποιηθεί, εφ’ όσον ο επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής των Πατρών παραμένει ο κ. Κώστας Πελετίδης. Στις ομιλίες του ο κ. Πελετίδης επαναλαμβάνει πως τα μονοπώλια και ιδιωτικοί φορείς βλέπουν ως φιλέτο προς εκμετάλλευση το τμήμα της πόλης των 330 στρεμμάτων περίπου, του Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, που περιλαμβάνει πάνω απ’ όλα το παραλιακό μέτωπο της Πάτρας.

Αυτά και άλλα επηρέασαν τους Αρχιτέκτονες Μελετητές, τόσο ώστε, να μετατρέψουν τα 330 στρέμματα του διαγωνισμού από «Ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου της Πάτρας» σε «ατελείωτα πάρκα, που είναι μεν αναγκαία και σε όλους μας αρέσουν, αλλά δεν είναι μόνο αυτά που έχει ανάγκη η πόλη», έγραφε ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος στο Tempo24 στις 04/10/2021. 

Είχε ήδη προηγηθεί η Κριτική Επιτροπή, στην αρχή της εξέλιξης του διαγωνισμού, για την Ανάπλαση του παραλιακού Μετώπου της Πάτρας, στις 21/10/2020, για τις Μελέτες που υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό αναφέροντας ότι, «θεωρεί πως ο τρόπος της επέμβασης πρέπει να εστιάζει στην αναζήτηση νέων δεδομένων και μορφών, που πιθανότατα θα αποτελέσουν στοιχεία αναφοράς για την Πόλη της Πάτρας». 

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

«Η “σύνταξη” ενός Δημόσιου χώρου (Θεματικό Πάρκο), που θα αναδείξει την περιοχή και θα ανατρέψει την εικόνα (της παρακμής και εγκατάλειψης) που κυριαρχεί τώρα είναι καθοριστικής σημασίας για την εμφάνιση ενός νέου Αστικού Τοπίου που αφηγείται την ιστορία του παραλιακού μετώπου και της πόλης».

Με αυτά τα κριτήρια και άλλα που θεώρησε αναγκαία, από πολιτικής Επιστημονικής πλευράς, η Κριτική Επιτροπή αξιολόγησε τις μελέτες του Α΄ και Β΄ σταδίου των μελετών καταλήγοντας σ’ αυτές του Β σταδίου αποφασίζοντας ομόφωνα με την μη απονομή του Α΄ βραβείου γιατί καμία εκ των (5) πέντε προτάσεων δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις αναγκαιότητες της πόλης.

Η Κρητική Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα στην 11η Συνεδρίασή της, στις 02/07/2021 να δώσει τρία ισότιμα δεύτερα βραβεία με την ελπίδα πως αυτά που θα προκριθούν έχουν θετικά στοιχεία που θα μπορούσαν να είναι η αφετηρία μιας πρότασης που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της προκήρυξης, ξεπερνώντας τις όποιες δυσκολίες στη συνεργασία των μελετητών και την διαπραγμάτευση με την Δημοτική Αρχή.    

ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ 

Για την Ιστορία: Τα τρία ισότιμα βραβεία απονεμήθηκαν στις τρεις ομάδες μελέτης Αρχιτεκτονικού έργου, με τους υπεύθυνους της ομάδας όπως αναφέρονται, άνευ σειράς κατάταξης και είναι:

1)    Παπαδοπούλου Αναστασία, δρ. αρχιτέκτων μηχανικός Α.Π.Θ., MLA αρχιτεκτονικής τοπίου Α.Π.Θ. (Υπεύθυνος Ομάδας), (ποσοστό συμμετοχής 32%). 

2)    Τζομπανάκης Αλέξιος, Αρχιτέκτων Μηχανικός (Υπεύθυνος Ομάδας), (ποσοστό συμμετοχής 90%).

3)    Ζησιμοπούλος Δημήτριος–Ίφιτος, Αρχιτέκτων Μηχανικός (Υπεύθυνος Ομάδας), (ποσοστό συμμετοχής 100%). 

Και οι δύο συμμετοχές στις οποίες δεν απονέμεται βραβείο αλλά δικαιούνται χρηματικό έπαθλο, επειδή προκρίθηκαν και συμμετείχαν στο Β΄ Στάδιο του Διαγωνισμού, άνευ σειράς κατάταξης είναι:

4)    Γιάννης Α. Αίσωπος, Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π., March Harvard University (Υπεύθυνος Ομάδας), (ποσοστό συμμετοχής 100%).

5)    Γρηγοριάδου Μαρία Αλεξάνδρα, Αρχιτέκνων Μηχανικός Δ.Π.Θ. (Υπεύθυνος Ομάδας), (ποσοστό συμμετοχής 32%).

Με την ολοκλήρωση του Α΄ Σταδίου του Διαγωνισμού, προκρίθηκαν για εξαγορά δύο μελέτες, τα στοιχεία των υπευθύνων ομάδων εργασίας είναι:

1)    Μπάρλας Κωνσταντίνος Θόρβαλτ, Αρχιτέκτων Μηχανικός Δ.Π.Θ. (Υπεύθυνος Ομάδας), (ποσοστό συμμετοχής 20%). 

2)    Μάντζου Πολυξένη, Αρχιτέκτων Μηχανικός (Υπεύθυνος Ομάδος), (ποσοστό συμμετοχής 70%).

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ        

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε την ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ που με επικεφαλής τον κ. Αθανάσιο Σπανομαρίδη του Κων/νου, Αρχιτέκτονα Μηχανικό, Καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, με τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής που έφεραν εις πέρας ένα έργο για την Πάτρα πρωτάκουστο για τα Ελληνικά δεδομένα. Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ είχε τα κάτωθι μέλη:

1.    Σπανομαρίδης Αθανάσιος του Κων/νου, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών (κριτής «εκ προσωπικοτήτων»), τακτικό μέλος.

2.    Γιαννίτσης Δημήτριος του Αργυρίου, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών (κριτής «εκ προσωπικοτήτων»), τακτικό μέλος.

3.    Μαντά Κωνσταντίνα του Αναστασίου, Αρχιτέκτων Μηχανικός, μόνιμη υπάλληλος της Δ/νσης Αρχιτεκτονικού Έργου – Η/Μ του Δήμου Πατρέων (κριτής εκπρόσωπος Δήμου Πατρέων), τακτικό μέλος.

4.    Μελανίτου Άννα του Νικολάου, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Ελεύθερος Επαγγελματίας (κριτής εκ του καταλόγου κριτών του Υ.ΠΕ.Ν. κατόπιν κληρώσεως), αναπληρωματικό μέλος.

5.    Μαυρομμάτη Σοφία του Χρήστου, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Ελεύθερος Επαγγελματίας (κριτής εκ του καταλόγου κριτών του Υ.ΠΕ.Ν. κατόπιν κληρώσεως), τακτικό μέλος.

6.    Βαβύλη Φανή του Δημητρίου, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ (κριτής εκ του καταλόγου κριτών του Υ.ΠΕ.Ν. κατόπιν κληρώσεως), τακτικό μέλος.

7.    Γκικαπέππας Βασίλειος του Μελετίου, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Ελεύθερος Επαγγελματίας (κριτής εκ του καταλόγου κριτών του Υ.ΠΕ.Ν. κατόπιν κληρώσεως), τακτικό μέλος.

Η γραμματέας της Επιτροπής, Ειρήνη Ίσκου του Κων/νου, Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε., μόνιμη υπάλληλος της Δ/νσης Αρχιτεκτονικού Έργου – Η/Μ του Δήμου Πατρέων.  

    

 

Διαβάστε επίσης