Πάτρα: Το εμβληματικό έργο «Επί Σκηνής» στο νέο Θέατρο Όροφως

Μετά την παρουσίαση στο Μέγαρο Μουσικής και το Μουσείο Μπενάκη, ο Πατρινός συνθέτης, θεωρητικός και διακεκριμένος σε διεθνείς διαγωνισμούς, Γιώργος Κουβαράς μεταφέρει το εμβληματικό έργο «Επί Σκηνής, Το Θέατρο ως Ηθικός Θεσμός» στην σκηνή του Θεάτρου Όροφως.

Το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Οκτωβρίου θα προβληθεί ένα έργο Σκηνικής Μουσικής Ρητορικής - Μουσικού Θεάτρου στη βάση του ομώνυμου ποιήματος του Γιώργου Σεφέρη και του ομώνυμου θεωρητικού δοκιμίου του Friedrich Schiller.

Η «Μουσική Ρητορική» με τις θεωρητικές & εργαστηριακές διαδικασίες, όπως αυτές λαβαίνουν χώρα τα τελευταία χρόνια στους κόλπους της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, δεν λογίζεται σαν ένας μακρινός πρόγονος κάποιας θεωρίας, αντίθετα της αποδίδεται εδώ μια θέση κεντρική. Καλλιτέχνες, επιστήμονες, και το κοινό της Πάτρας έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν για να διερευνήσουν μαζί προσεγγίσεις και περάσματα ανάμεσα σε πεδία που έως τώρα νοούνται ως λίγο πολύ χωριστά: την ακουστική, την φωνολογία, τις επιστήμες της γλώσσας, την αυστηρή τέχνη της ρητορικής και τη μουσική. Ζητούμενο είναι οι συμμετέχοντες να ιχνογραφήσουν τη Μουσική Ρητορική σαν μια Γλυπτική του Ήχου - Χρόνου. Σε ετούτη την χαρτογράφηση φιλοδοξούν να συμβάλουν οι εργασίες της παράστασης ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ | Το Θέατρο ως Ηθικός Θεσμός.

Συντελεστές:
Σύνθεση, διδασκαλία, επιμέλεια: Γιώργος Κουβαράς
Επιστημονικός Συνεργάτης: Παντελής Μπασάκος
Υψίφωνος: Μαριέττα Σαρρή
Μεσόφωνος – περφόρμερ: Ιουλία Σπανού
Χορεύτρια – περφόρμερ: Άνναθαλία Καράμπελα
Ηθοποιός – περφόρμερ: Δήμητρα Ταρούση
Εισηγήτρια θεματικής ''Πλους'': Γεωργία Μανωλοπούλου


«Πλους.
Η στιγμή αλλάζουμε ρότα
σε όρμο γαληνό.

Είναι η τέχνη, το ταξίδι, ο πλους  που εξαγνίζει  τα τραύματα μιας κοινωνίας σε συνθήκη κρίσης, ανατάσσοντας τις αξίες, της αλληλεγγύης, της ενσυναίσθησης, της συνείδησης, της αλήθειας,  της ατομικής και συλλογικής ευθύνης. Αυτές άλλωστε δεν είναι και οι αξίες που ενδυναμώνουν το ρόλο μιας ευαίσθητης κοινωνίας που αγωνιά να βρει την ισορροπία της επάνω σε κύματα ψηλά; »(Γ.Μ.)
 

Το έργο ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ | Το Θέατρο ως Ηθικός Θεσμός πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, (Υ.Π.Π.Ο.Α.).
Αποκλειστικός Χορηγός του προγράμματος "Οι νέοι της Όπερας" Εθνικής Λυρικής Σκηνής, (Ε.Λ.Σ.):
Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.
Με την ευγενική υποστήριξη
ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΙΔΡΥΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ
 

Ημερομηνίες παραστάσεων

Σάββατο 9 Οκτωβρίου στις 21.00

Κυριακή 10 Οκτωβρίου στις 20.00

Γενική είσοδος: 20 ευρώ. Άνεργοι δωρεάν με απαραίτητη την επίδειξη αποδεικτικού ανεργίας

Προπώληση εισιτηρίων: Ticket Services

Ταμείο του Θεάτρου

Τηλεφωνικές κρατήσεις: 2611810983, 6939835990

 

Θέατρο Όροφως

Όθωνος Αμαλίας 112, Πάτρα

Τηλέφωνο: 2611810983, 6939835990

E-mail: [email protected]