Λέσχη Ανάγνωσης Λογοτεχνίας: Συζήτηση του βιβλίου "Είμαι όσα εχω ξεχάσει"

Η Λέσχη Ανάγνωσης Λογοτεχνίας στο Πολύεδρο, θα συζητήσει την Τρίτη 12 Οκτωβρίου στις 7:00 μ.μ., το βιβλίο του Ηλία Μαγκλίνη «Είμαι όσα έχω ξεχάσει», που κέρδισε το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος το 2020 και  κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Στη συνάντηση θα συμμετέχει διαδικτυακά και ο συγγραφέας και θα γίνει συζήτηση μαζί του.

Η Λέσχη Ανάγνωσης Λογοτεχνίας που ξεκίνησε στο Πολύεδρο το 2005, έχει διαβάσει και συζητήσει πάνω από 160 σπουδαία βιβλία, σταθμούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Στις συναντήσεις εκτός από τα μέλη μπορούν να παρευρεθούν και φίλοι αναγνώστες. Γίνονται μία Τρίτη τον μήνα και επιλέγεται από την πλειοψηφία το επόμενο βιβλίο που θα συζητηθεί.
Λίλα λόγια για το βιβλίου
Και αν τελικώς η μνήμη δεν είναι άλλο παρά διάσπαρτα νησιά μέσα σε μιαν απέραντη θάλασσα λήθης; Με άλλα λόγια, μήπως είμαστε όσα έχουμε ξεχάσει;
Ο πρωτοπρόσωπος αφηγητής αυτής της αληθινής ιστορίας περνά από το ένα νησί στο άλλο, αναζητώντας άλλοτε σαν αρχαιολόγος και άλλοτε σαν αστρονόμος που παρατηρεί το παρελθόν του σύμπαντος τον άνθρωπο που ήταν ο πατέρας του προτού γίνει πατέρας του, τη χώρα του προτού γίνει χώρα του.
Τι βρίσκει; Οικογενειακά θαμμένα μυστικά, φόνους, τραύματα που ταξιδεύουν μέσα στον χρόνο, ανολοκλήρωτους έρωτες, εικόνες και λέξεις που στοιχειοθετούν μια ανώμαλη διαδρομή μέσα από την οποία ο αφηγητής προσπαθεί να βρει τις χαμένες συνδέσεις: με τον εαυτό του, πρωτίστως όμως με τους άλλους γύρω του.
«Όταν μιλάμε για τη ζωή του πατέρα μας, σε ποιο βαθμό μιλάμε για τη δική μας τη ζωή; Πάνω απ' όλα, σε ποιο βαθμό μιλάμε για τη ζωή όλων των πατέρων του κόσμου, τη ζωή όλων των δυνητικών αναγνωστών μας; Δεν υπάρχει ασφαλής απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Το βέβαιο είναι ότι δεν θα είχε νόημα η γραφή αυτού του βιβλίου αν ένιωθα πως αφορά μονάχα τον άνθρωπο που γνώρισα. Έχει νόημα και λόγο ύπαρξης μονάχα αν έχω κατά νου σε κάθε σελίδα ότι αυτή θα είναι μια αφήγηση που θα αφορά τον κάθε άγνωστο, τον κάθε πατέρα και την κάθε μητέρα, τον κάθε γιο και την κάθε κόρη που δεν γνώρισα ποτέ». 

Ο Ηλίας Μαγκλίνης γεννήθηκε το 1970 στην Κινσάσα της Λαϊκής Δηµοκρατίας του Κονγκό (πρώην Ζαΐρ). Μεγάλωσε στη Γλυφάδα. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως αρχισυντάκτης του πολιτιστικού ένθετου της κυριακάτικης Καθηµερινής. Έχει εκδώσει τρία βιβλία µυθοπλασίας. Η νουβέλα Η ανάκριση µεταφράστηκε στα αγγλικά και τα σερβικά και έχει µεταφερθεί στον κινηµατογράφο. Το µυθιστόρηµα Πρωινή γαλήνη απέσπασε τρία λογοτεχνικά βραβεία: Βραβείο Μυθιστορήµατος Ιδρύµατος Ουράνη της Ακαδηµίας Αθηνών, Βραβείο Μυθιστορήµατος του διαδικτυακού βιβλιολογικού περιοδικού Ο αναγνώστης και Βραβείο Μυθιστορήµατος του λογοτεχνικού περιοδικού Κλεψύδρα. Τελευταίο του βιβλίο είναι το Είµαι όσα έχω ξεχάσει: µια αληθινή ιστορία.