Σάλος στη Βρετανία: Ασκηση «Αλίκη» - Προετοιμάζονταν για έξαρση κορωνοϊού από το 2016

Σάλο έχει προκαλέσει  στη Μεγάλη Βρετανία έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου, και κάνει λόγο για την άσκηση «Αλίκη», η οποία διεξήχθη το 2016 και αφορούσε στην αντιμετώπιση μίας ενδεχόμενης έξαρσης ενός κορωνοϊού.

ΗGuardian αποκαλύπτει ότι, από τότε, οι αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας τόνιζαν πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη των αποθεμάτων ατομικής προστασίας και η δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος ιχνηλάτησης κρουσμάτων και ελέγχου των ταξιδιωτών από το εξωτερικό.

Το ίδιο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας σημειώνει ότι η «Αλίκη» πραγματοποιήθηκε υπό άκρα μυστικότητα, ενώ στην άσκηση έλαβαν μέρος διοικητικοί αξιωματούχοι του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας (NHS), το Υπουργείο Υγείας, ο αγγλικός Οργανισμός για τη Δημόσια Υγεία και παρατηρητές από τις τοπικές κυβερνήσεις της Βόρειας Ιρλανδίας, της Ουαλίας και της Σκωτίας.

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε το ξέσπασμα αναπνευστικού συνδρόμου MERS, το οποίο προκαλείται από κοροναϊό και καλούσε τις αρχές να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα.

Οι συμμετέχοντες φαντάστηκαν περιπτώσεις MERS-CoV να φτάνουν στο Λονδίνο, με τη νόσο να μεταδίδεται αστραπιαία και τα κρούσματα να αυξάνονται συνεχώς.

πηγη