«Ανταρτοπόλεμος» της Άγκυρας στον ΟΗΕ για το Κυπριακό - Με ποιο τρόπο εκβιάζουν οι απεσταλμένοι του γιαλαντζί σουλτάνου

Ανατροπή της βάσης των διαπραγματεύσεων και της μορφής λύσης επιχειρεί εσχάτως η Αγκυρα αφήνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας εκτός Κυπριακού και εκβιάζοντας να αποδεχθεί η διεθνής κοινότητα την στρατηγική της περί «κυριαρχικής ισότητας»  και «ίσου διεθνούς καθεστώτος» του ψευδοκράτους.

Ητακτική της Τουρκίας έγινε περισσότερο φανερή με αφορμή  το μπλοκάρισμα της ανακοίνωσης για το διορισμό ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ  απο τον Γ.Γ Αντόνιο Γκουτέρες που έχει μ σκοπό την αναθέρμανση της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Στην έδρα του ΟΗΕ, οι αξιωματούχοι που εμπλέκονται στις διαβουλεύσεις για το Κυπριακό,  απέτυχαν να πείσουν την  Άγκυρα να εκδοθεί ανακοίνωση, μετά το γεύμα της 27ης Σεπτεμβρίου, καθώς δεν αποδέχεται τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου, που θα λογοδοτεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η προοπτική ο ειδικός απεσταλμένος να λογοδοτεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπερ σημαίνει ακολουθεί τη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, στέκεται εμπόδιο στην τουρκική πολιτική για το Κυπριακό καθώς δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να δοθεί η εντύπωση πως επαναρχίζουν διαπραγματεύσεις ή μια διαδικασία, εκτός κι εάν τούτο γίνει μετά από αποδοχή των δικών της αξιώσεων.

Στο στόχαστρο της τουρκικής πλευράς έχει μπεί εδω και καιρό  η κατάργηση του ψηφίσματος 186 του 1964, μέσα από το οποίο διασφαλίσθηκε η συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία, χωρίς να βιάζεται, κωλυσιεργεί στις διαπραγματεύσεις και θέλει να αποφύγει το Συμβούλιο Ασφαλείας μέχρι η Λευκωσία αποδεχθεί  τα περί «κυριαρχικής ισότητας» και μόνο αν συναινέσει και υπάρξει  αλλαγή προσέγγισης επί της ουσίας του Κυπριακού.

Μετά λοιπόν  την εμπλοκή για  τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου, τα Ηνωμένα Έθνη επιχειρούν τις τελευταίες ημέρες με παρασκηνιακές διαβουλεύσεις να άρουν  το αδιεξόδο και να βρεθεί τρόπος να διορισθεί «ειδικός» ή «προσωπικός» απεσταλμένος. Η Λευκωσία τηρεί στάση αναμονής για το θέμα του ειδικού απεσταλμένου και θεωρεί πως η θέση του Γενικού Γραμματέα ήταν ξεκάθαρη και πως δεν μπορεί να υπάρξει «επιτήδεια ουδετερότητα» ,όπως χαρακτήρισε τις κινήσεις του ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνέντευξη του στο Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου.  Ο διορισμός προσωπικού απεσταλμένου, όπως ήταν η Τζέιν Χολ Λουτ, που δεν είχε σχέση με το Συμβούλιο Ασφαλείας, αδυνατίζει την παρέμβαση του ΟΗΕ, ενώ θα εξυπηρετεί τις επιδιώξεις της Άγκυρας.

Μπροστά στις υπαναχωρήσεις και στους εκβιασμούς της Αγκυρας, οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ  - που απέφυγαν να αναφερθούν και να κατανομάσουν ευθέως  ποια πλευρά μπλοκάρει τις εξελίξεις - αποφάσισαν να επανέλθουν στα τέλη Οκτωβρίου- αρχές Νοεμβρίου αρχίζοντας εκ νέου τις επαφές με τα δύο μέρη. Μια μορφή διεξόδου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές,  θα ήταν ο Γ.Γ του ΟΗΕ να διορίσει απλώς «απεσταλμένο» χωρίς να τον χαρακτηρίζει προσωπικό ή ειδικό, όμως η Λευκωσία θέλει το πρόσωπο αυτό να έχει ξεκάθαρους όρους εντολής.

Μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στην τριμερή συνάντηση της Νέα Υόρκης, όλα  συνομολογούν ότι  σε αυτή τη φάση, οι εξελίξεις δεν  δικαιολογούν ούτε αισιοδοξία, ουτε  τον οποιοδήποτε διορισμό ενός προσώπου που  θα αναζητήσει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο κοινότητων.Παράλληλα ούτε η διεθνής κοινότητα βλέπει θετικά την απαίτηση της τουρκοκυπριακής πλευράς για ίσο διεθνές στάτους, κάτι που παραδέχθηκε και ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε. Συγκεκριμένα, ο Τ/Κ ηγέτης ανέφερε δεν αναμένει αυτή τη στιγμή αναγνώριση από τα ΗΕ της «βόρειας Κύπρου» και ότι δεν το θεωρεί αυτό ρεαλιστικό. «Η κατάσταση», όπως είπε, «δεν έχει φτάσει μέχρι εκεί.Εάν αυτό γίνει αποδεκτό», πρόσθεσε, «είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για επίσημες συνομιλίες».

Εν τω μεταξύ, τα Ηνωμένα Εθνη επέλεξαν ως αντικαταστάτη της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ για τη θέση του ειδικού αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο τον Καναδό Κόλιν Στιούαρτ. Η Λευκωσία έχει ανάψει το πράσινο φως για τον διορισμό του ενός διπλωμάτη  που  υπηρετεί σήμερα στη Δυτική Σαχάρα. Ο Κόλιν Στιούαρτ έχει μακρά εμπειρία πέραν των 25 χρόνων στα θέματα ειρήνης και ασφάλειας, ενώ υπηρέτησε ως εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού στην Αφρικανική Ένωση (Αιθιοπία), στο Ανατολικό Τιμόρ, στη Γάζα κ.α.

πηγη